Main menu

header

645 24 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Experții în comportamentul animalelor de companie trag un semnal de alarmă vizavi de felul în care se schimbă dinamica dintre câini și oameni în momentul în care stăpânii devin „obsedați” de ecranul telefonului mobil.

Modificare a dinamicii afective

Fascinația omului modern pentru telefonul mobil afectează relația acestuia cu cel mai bun prieten al său, câinele, arată specialiștii în comportamentul animalelor. După mai mulți ani în care a fost observat faptul că necuvântătoarele se manifestă diferit atunci când stăpânii nu încetează să privească ecranul smartphone-ului, s-a ajuns la concluzia că modificarea dinamicii afective dintre om și animalul său preferat este o realitate ce nu mai poate fi ignorată, arată „Daily Mail”.

Atenția deviată influențează animalul

Potrivit experților din cadrul grupului „Digital Detox”, adultul contemporan petrece peste nouă ore cu ochii în tot felul de ecrane (un răstimp mai mare decât cel pentru odihnă), cu o creștere de 400% a timpului alocat telefonului în ultimii șase ani. Această realitate are efecte serioase și asupra câinilor. „Deși mulți ar putea crede că petrec timp de calitate cu animalul de companie atunci când îl scot la plimbare, în momentul în care în ecuație intră telefonul mobil, iar atenția stăpânului este deviată, relația cu câinele se schimbă fără ca stăpânul măcar să-și dea seama”, explică specialistul veterinar Amber Pickworth.

Patrupedul intră în panică şi devine nefericit

Urmările abaterii atenției stăpânului de la animal sunt în multe cazuri vizibile. În condițiile în care omul, considerat de câine „șef de haită”, nu-i arată patrupedului ce să facă, acesta intră în panică și nu înțelege de ce se întâmplă asta. „Dacă mergeți pe stradă, iar câinele vede o pisică și vă privește pentru a afla ce poate face, dar dumneavoastră nu-i răspundeți, va face după cum îl taie capul. Are nevoie de comandă și de permisiune pentru actele sale, iar dacă nu-i oferiți o reacție, îl destabilizați și riscați comportamente deviate pe termen lung. Câinele nu va înțelege că nu vă adresați lui atunci când vorbiți la telefon dacă nu este altcineva în jur. Asta îl va debusola și mai mult, riscând anxietatea, întrucât o conversație pe ton mai ridicat îl poate determina să creadă că îl certați pe el”, adaugă Pickworth. În cazul în care stăpânul vine epuizat de la serviciu și nu alocă un timp cât de scurt animalului care l-a așteptat cuminte toată ziua, în schimb se uită pe ecranul telefonului, patrupedul se va plictisi teribil. „Un câine plictisit poate deveni plin de toane, chiar agresiv sau mult prea protector cu jucăria preferată. Se poate așeza în mijlocul camerei și scânci, semn că nu este bolnav sau obosit, ci că este nefericit”, arată Pickworth.

„În timp ce animalul poate fi o parte a lumii unui om, omul este întreaga lume a câinelui său“ (Amber Pickworth, specialist veterinar)