Main menu

header

Prima atestare documentară a acestei rase este foarte recentă, din secolul al XX-lea

   Deşi poate fi uşor confundată cu pisica Siameză, Balineza este o rasă aparte, cu părul ceva mai lung. Este potrivită pentru viaţa în apartament şi îi place să se afle mereu în compania stăpânilor. Pisica din rasa Balineză este foarte sociabilă, afectuoasă şi comunicativă. Îşi iubeşte stăpânii şi face orice ca să fie băgată în seamă, aproape că va sta şi în capul lor, numai pentru a obţine câteva mângâieri.

Mâţa cu ochi albaştri

   Iniţial, aceste pisici au fost cunoscute drept Siameze cu părul lung, deoarece, practic, această rasă este tot Siameză, dar cu o genă modificată, pentru părul lung. Prima atestare documentară datează din secolul al XX-lea, iar denumirea sa vine de la eleganţii dansatori din templele Orientului Îndepărtat cu care această zveltă pisică se aseamănă. În Europa, această rasă a fost recunoscută abia în 1986.
Balineza este o pisică frumoasă, cu părul semilung şi cu o blană lungă şi mătăsoasă. Capul ei este puţin alungit, botul micuţ, gâtul lung şi ochii albaştri. Corpul este zvelt, graţios şi se termină cu o coadă lungă, ascuţită. Blana poate avea patru culori de bază: ciocolatiu, cafeniu, gri-albastru şi gri-rose. Acestea sunt dispuse la fel ca la Siameză - urechile, picioarele şi coada sunt de culoare închisă, iar restul corpului este mai deschis la culoare. Petele albe nu trebuie să fie prezente.

Se înţelege bine copiii

   Greutatea sa poate varia între două kilograme şi jumătate şi cinci kilograme, în funcţie de sex şi de vârstă. Se înţelege foarte bine cu alte pisici, chiar şi cu alte animale dacă este obişnuită de mică. De asemenea, poate fi un animal de companie potrivit şi pentru familiile care au copii mai mărişori deoarece este foarte activă şi foarte jucăuşă.

Trebuie periată des

   Blana pisicii Balineze trebuie îngrijită destul de des, pentru a rămâne curată şi strălucitoare. Ea trebuie periată o dată pe zi sau la două zile cu o perie specială, ce poate fi achiziţionată din pet-shop-uri. Astfel veţi preveni apariţia ghemotoacelor din blană şi acumularea de mizerii între firele de păr. Această pisică năpârleşte moderat.

Îi place mâncarea de calitate

   Balineza poate părea mofturoasă, însă acest lucru nu se datorează vreunei probleme, ci faptului că nu mănâncă mai mult decât are nevoie. Ea trebuie hrănită cu mâncare de calitate superioară, pentru pisici, şi trebuie să i se administreze suplimente cu vitamine şi minerale, la recomandarea medicului veterinar. Nu are probleme de sănătate specifice şi poate trăi mulţi ani (chiar şi 15 ani) dacă este îngrijită corespunzător.

Daniela Purgaru