Main menu

header

   Printre bolile transmise de paraziţii externi (purici, căpuşe etc.), ce s-au înmulţit foarte mult în această perioadă, se numără şi anemia. De asemenea, această afecţiune poate avea şi alte cauze, printre care lipsa unor vitamine şi minerale. Pentru a afla cum trebuie să vă protejaţi pisica, am stat de vorbă cu doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală.  Anemia reprezină scăderea numărului de celule roşii ale sângelui sau, în cazul în care numărul acestora este relativ normal, funcţiile specifice nu sunt îndeplinite. În afara cauzelor amintite mai sus, această afecţiune mai poate fi produsă şi de boli genetice sau ale măduvei hematogene şi ale sângelui.


Puricii distrug celulele roşii
    „Dintre cauzele puţin cunoscute, ca urmare a deparazitării defectuoase a pisicilor, trebuie să amintim infecţia cu Hemobartonella felis (Mycoplasma haemofelis). Afecţiunea se numeşte hemobartoneloză şi mai este uneori numită şi anemie infecţioasă. Este transmisă prin intermediul paraziţilor externi hematofagi de tipul puricilor, căpuşelor, ţânţarilor ori păduchilor. Ca urmare a muşcăturii, aceşti paraziţi eliberează în sânge organismul parazitar găzduit după o priză anterioară de sânge de la un animal parazitar.

    Parazitul, odată pătruns în organism, penetrează celulele roşii. În funcţie de gradul infecţiei şi de receptivitatea sistemului imunitar al gazdei, celulele roşii ale sângelui sunt distruse de propriul organism, ca urmare a detectării de acesta a «intrusului». În urma acestei acţiuni de «curăţare», în mod firesc scade numărul de celule roşii din sânge, astfel că, în cazul infecţiilor severe sau repetate, organismul va rămâne cu din ce în ce mai puţine celule roşii, rezultând astfel o anemie. În acest caz, pe de o parte, distrugerea unui mare număr de celule roşii va îngreuna funcţia hepatică şi renală, ca urmare a instalării unui icter, iar, pe de altă parte, măduva hematogenă (locul unde se produc celulele roşii) va produce un număr crescut de celule roşii, dar tinere, incomplet dezvoltate şi deci puţin folositoare organismului”, ne-a spus medicul veterinar.

Transfuziile de sânge şi antibioticele salvează vieţi
     Această afecţiune este de multe ori acompaniată de o infecţie virală a felinei nevaccinate, numită leucoza virală a pisicii. În acest caz, cele două boli se pot complica reciproc şi pot duce la decesul animalului. Depistarea bolii se face doar de medicul veterinar, analizând la microscop o picătură de sânge a animalului suspectat de anemie. „Tratamentul este realizat prin administrarea de antibiotice de tipul quinolonelor sau doxiciclinei. În cazuri complexe, complicate cu leucoză, viaţa animalului poate fi salvată dacă la tratament se adaugă şi transfuzia de sânge”, a completat specialistul.

Deparazitarea previne îmbolnăvirea
     Pisicile obişnuite să iasă afară sunt foarte expuse la această afecţiune, deoarece pot intra în contact cu animale bolnave, nedeparazitate, ce nu beneficiază de control medical periodic. Nici felinele care stau numai în casă nu sunt scutite de îmbolnăvire, deoarece parazitismul cu purici sau căpuşe este posibil prin transportarea ouălor sau a larvelor din mediu în locuinţă. Pentru a vă proteja pisica, singurul lucru pe care îl puteţi face, şi cel mai eficient, este să o deparazitaţi frecvent cu produse de calitate. De asemenea, este indicat să o duceţi la control medical veterinar periodic, pentru a depista din timp eventuale boli.
Dacă aveţi întrebări legate de afecţiuni ale animalului de companie favorit vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara din Str. Ilioara, nr 16 E, telefon: 021/348.05.30.

Daniela Purgaru