Main menu

header

    Aşa cum spune şi numele său, acest câine reprezintă, cu mândrie, grupa terierilor. Datorită abilităţilor sale de scotocitor, a fost utilizat intens pentru vânătoarea de vulpi şi de iepuri, iar astăzi este un apreciat animal de companie şi agrement. Rasa Foxterier sârmos s-a născut din încrucişarea, de-a lungul timpului, dintre Old English Terrier, Black And Tan Terrier, Bull Terrier, Greyhound şi Beagle. Aceştia erau folosiţi în vânătoarea de vulpi şi de iepuri, pentru a le localiza. Odată găsite animalele sălbatice, terierii lătrau şi scotoceau după ele, semnalând stăpânului locaţia lor.

Mereu energic
     Acest câine este mic de statură, dar foarte energic, neobosit. Are capul aproape mereu sus, este atent la tot ce mişcă, urechile fiindu-i ridicate până la jumătate, iar blana este ţepoasă. Coada se taie la pui, conform standardului. La maturitate, un terier sârmos poate ajunge la 39 cm şi şapte kilograme, iar masculii se deosebesc de femele prin înălţime şi prin robusteţe. Standardele pentru terierii sârmoşi au fost trasate în 1876.

Prietenos şi protector
     Temperamentul acestui câine este unul preponderent încăpăţânat, puţin pretenţios şi devotat stăpânului. Este prietenos şi protector, în special cu cei mici, dar îi place şi independenţa. Atenţie! Vrea să se creadă stăpânul casei şi de aceea e bine să fie educat de timpuriu ce are voie şi ce nu. Se înţelege bine cu alţi câini, însă cu alte animale poate fi agresiv, din egoism şi din cauza spiritului de vânător. Dacă vreţi să creşteţi terieri sârmoşi în curte trebuie să aveţi mare grijă, deoarece sunt programaţi genetic să sape tot timpul şi pot face găuri pe sub gard.

Educaţi-l din timp!
     Dresajul poate începe de la o vârstă fragedă şi trebuie pus accent pe eliminarea spiritului de posesiune şi pe încăpăţânare. De asemenea, e nevoie să fie învăţat să vină şi să stea la comandă. Dacă nu îl veţi folosi la vânătoare, este bine să îi descurajaţi abilităţile de scotocitor, pentru că vă va da mari bătăi de cap. Educaţia se face foarte uşor, chiar dacă este un câine „căpos”, pentru că este totodată şi foarte inteligent.

Are nevoie de multă mişcare
     Terrierul sârmos are nevoie de multă mişcare, iar jocul său preferat este aducerea mingii de tenis aruncată de stăpân sau a băţului aruncat în apă (este foarte bun înotător şi iubeşte apa, ca orice câine-vânător). Când ieşiţi cu el afară staţi cel puţin 30 de minute o dată şi nu vă feriţi de plimbările lungi.

Unul dintre cei mai rezistenţi câini
     Din punct de vedere al stării de sănătate, trebuie să ştiţi că alegerea unui terier este una foarte bună, deoarece acest câine este foarte rezistent şi se îmbolnăveşte foarte rar. Este predispus la probleme ale urechilor (otite) şi ale pielii (în cazul în care este lăsat să se scalde în ape stătute sau dacă nu i se oferă o hrană corespunzătoare). Durata medie de viaţă este de 13-14 ani, însă poate trăi şi 18-20 de ani.
Daniela Purgaru