Main menu

header

27-1Dacă ar fi să socoteşti ceasurile ce-ţi trebuie să ajungi până la Baia Mare, parcă nu te-ai mai încumeta s-o porneşti la drum. Uneori însă e absolut nevoie şi începi să cauţi motive de îmbărbătare. Eu am găsit foarte repede puncte de sprijin. M-am întrebat: „De ce oare era Puiu atât de bucuros când scria un spectacol pentru Teatrul de Revistă din Baia Mare?... De ce se străduia atât de mult ca textele să fie foarte bune?...”. Treceau săptămâni de lucru, cu îndoieli şi bucurii, apoi zile de lectură şi corectură cu Vasi (Veselovschi) la pian până când îi vedeam pe amândoi zâmbind mulţumiţi (foto 1). Urmau întâlnirile cu arhitecta Bobi Dinulescu, decorul, costumele pentru actori şi balet, cortine, luminile, amplasamentul, prologul, finalul şi câte şi mai câte amănunte ce alcătuiesc în sfârşit un spectacol de succes. Cu toată această „bucătărie” terminată plecau in corpore la Baia Mare. Erau în sfârşit optimişti şi nerăbdători. Şi ştiţi de ce? Pentru că acolo îi aştepta o trupă plină de pasiune, ce era gata să se pună pe treabă.

27-2V-aş spune acum cu mâna pe inimă că ei au creat la Baia Mare o echipă de teatru de revistă puternică, că au crescut actori şi că au format un public iubitor de divertisment. Deci, iată de ce am prins curaj şi am plecat spre locul acela pe care-l iubea atât de mult Puiu.

27-3Nu pot să vă mint, am avut şi o altă chemare. Noul director al Teatrului Municipal din Baia Mare a reînviat Secţia de Revistă pe care a denumit-o „Mihai Maximilian”. Secţia fusese desfiinţată cu ani în urmă de un „binevoitor”, care nu dorea să vadă zâmbete pe feţele băimărenilor. Dar teatrul nu moare când vor câinii. Claudiu Pintecan (foto 2) - aşa îl cheamă pe eroul meu - a avut dorinţa, puterea şi curajul de a reaprinde flacăra umorului la Baia Mare. Iată câteva cuvinte despre el: este un actor plin de talent, cu studii de specialitate - actorie şi regie -, are o personalitate puternică, însoţită de un farmec irezistibil şi se înhamă cu entuziasm la treabă. Are şi noroc. Primarul oraşului e un tânăr inteligent şi educat, care îl ajută cu toate forţele. E foarte important acest fapt, căci, fără ajutorul administraţiei locale, niciodată nu va reuşi un oraş din provincie să asigure evenimente culturale. Iată-ne deci la Festivalul Teatrelor de Revistă de la Baia Mare (foto 3). Începe cu prezenţa a două spectacole ale Teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti, „Cartea Junglei” şi „Bonsoir, Paris!”. Urmează Teatrul „Constantin Tănase” cu „Revista Revistelor” şi „Aplauze, Aplauze”; apoi premiera teatrului local, „Bibici şi Mitici”, cu texte de I.L. Caragiale şi Cornel Udrea, regie şi coregrafie Marcela Ţimiraş, scenografie Ovidiu Pascal. Spectacol superb, succes enorm! Dar pentru că spaţiul meu asigurat se sfârşeşte repede sunt nevoită să vă asigur că va urma.