Main menu

header

540 31 1Festivalul Callatis a făcut anul acesta majoratul. Se împlinesc 18 ani de la prima ediţie. Spectacolele dintre 11 si 16 august au serbat acest eveniment cu şase seri superbe. Începând de marţi, 11 august, și până duminică, 16 august, binecunoscuta scenă plutitoare a găzduit artiști în plină ascensiune, dar și nume deja consacrate printre care Mihai Trăistariu, Giulia, Roxana Nemeș, Baroq, Station 4, Alyanna, Adora, Adriana Gavrilă, prezentări de modă marca FashionTV Romania, dar și multe alte surprize. În prima seară, tineri actori, absolvenți ai UNATC-ului, au jucat la Casa de Cultură din Mangalia, în cadrul Galei Callatis Comedy, o comedie savuroasă, „Intrigantul”, ce s-a bucurat de un mare succes. Printre spectatori i-am remarcat aplaudând furtunos pe actriţa Monica Davidescu şi Aurelian Temişan, aflaţi în vacanţă la Mangalia.

La a doua parte, „Diaspora Talent Show”, au concertat români talentați de peste hotare, acoperind o vastă arie geografică: Olanda, Germania, Italia, Suedia, Turcia. „Miss Mangalia” ne-a încântat prin grație şi frumusețe, iar la final atmosfera s-a transformat într-una orientală, prin show-ul incendiar de muzică și dans semnat Gazi Demirel. „Dor de Callatis”, cea de-a treia seară de festival, a fost una dedicată muzicii populare, care a adus publicului iubitor de folclor cinci ansambluri folclorice, între care și mult îndrăgitul ansamblu „Bârzava” din Reșița, voci consacrate ca ale Marianei Anghel şi Corneliei Ardelean, cât și zeci de soliști tineri, multipremiați, din toate regiunile folclorice ale României.

540 31 2Vineri, 14 august, ora 21:00, Gala Premiilor Callatis a avut ca misiune recunoașterea valorilor din diferitele domenii ale vieţii cultural-artistice, dar și sociale. Astfel, printre laureații care au urcat pe scenă în cea de-a treia seară a festivalului pentru a-și primi omagiile, s-a numărat actorii Mitică Popescu, Mircea Diaconu şi, spre marea mea bucurie, şi eu. Critica arată că: „actrița Stela Popescu a încântat miile de spectatori veniţi să o vadă cu un minirecital de excepţie”. Au mai fost: Andrei Roșu, Corul de copii Callatis din Mangalia - laureat a numeroase concursuri internaționale - și alții. Trofeele au fost create de renumitul (în SUA) sculptor de origine română, Patriciu Mateescu, care, atunci când a fost invitat pe scena festivalului, a dezvăluit ideea creerii acestor trofee. Finalul acestei seri a fost recitalul lui Amedeo Bolohoi (Quatz) alături de trupa sa din Olanda. „Triluri de zestre” au răsunat în Portul turistic Mangalia sâmbătă, 15 august, dintre acestea evidențiindu-se ansamblul folcloric „Zestrea Branului” și melodia Fecioarei Maria - „Ruga”, în interpretarea lui Dragoș Bădoi. Mihai Traistariu a încheiat seara cu un recital care a încins publicul pe hituri cunoscute din repertoriul său, la dans şi cântec timp de aproape o oră. Sute de fani l-au aşteptat după show pentru poze şi autografe. Callatis Fest 2015 a fost prezentat de actrita Miruna Ionescu, gazda „Popasurilor folclorice” de la TVR2. Accesul publicului a fost gratuit.

A fost, de fapt, o mare sărbătoare dedicată turiştilor care anul acesta au fost într-un număr uriaş pe litoral. Ar merita să v-o amintesc şi pe organizatoarea acestui eveniment care, de 18 ani, se ocupă de buna lui manifestare, doamna Ada Vertan (foto 1). M-am bucurat de primirea Trofeului Callatis (foto 2) care se datorează preţuirii publicului şi profesioniştilor. Cei 4.000 de spectatori au dovedit, prin aplauzele lor, dragostea pe care mi-o poartă şi pe care le-o port şi eu, cu recunoştinţă.