Main menu

header

943 2 2V-am mai spus, dragii mei, că există oameni în țara aceasta care mută munții, la propriu, cu activitatea lor. Oameni admirabili, pe care eu îi respect și care mă uimesc cu puterea lor de a transforma comunități, de a face evenimente, de a așeza lucrurile și a făuri frumosul.

Un astfel de exemplu este minunata Silvia Macrea de la Sibiu, personalitate marcantă, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii“ Sibiu, coregraf cu experiență și omul din spatele brandului de țară „Cindrelul-Junii Sibiului“.

Sunt impresionat de stilul său de lucru. Credeți-mă, nu stă o clipă locului, este numai idei, se zbate, luptă și își dorește, de ani buni, să mențină ca forță ansamblul pe care-l păstorește și toate evenimentele de marcă pe care le organizează.

Și îi reușește asta cu brio! Poate că nu e celebră pe cât ar trebui, dar este exact definiția profesionistului, fiind persoana cu ideile din spatele a multor proiecte de aur, reușind să promoveze și să păstreze vii tradiții ale neamului, ducându-le și peste hotare, la mari târguri internaționale.

Silvia este absolventă de Drept, provine dintr-o familie importantă de artiști, tatăl său, Ioan Macrea, fiind fondator al Junilor, dansator, coregraf și mare personalitate a zonei, iar mama sa, Silvia, coordonator la Ansamblul „Cibinul“.

De ce mă uimește pe mine Silvia Macrea? Pentru că le rezolvă pe toate, pentru că nu are limite, pentru că se încăpățânează să creadă în oameni, să iu- bească folclorul. O admir pentru perseverența și pentru felul aparte de a da naștere ideilor, mereu originale, mereu inovatoare. O admir pentru anduranță, pentru felul în care găsește mereu pârghii să facă lucruri pe care nu mulți ar avea curajul să le facă.

Este o enciclopedie de folclor, tradiții, obiceiuri și are în spatele său o echipă de prieteni dedicați, o familie mare, care se implică și care arată că performanța ține mai mult de minte și de suflet.

Silvia este neobosită și este inițiatorul unor festivaluri de anvergură la Sibiu, pe parcursul anilor. Nu stă o secundă locului, este la foc continuu, mereu pe drumuri, totdeauna gata să dea naștere unor noi concepte.

Îmi permit să spun că este unul dintre puținii și poate dintre cei mai importanți ambasadori de țară în afara ei, prin activitatea Junilor, și unul dintre acei adevărați profesioniști care știu să așeze folclorul pe tapet așa cum se cuvine, cu autenticitate, simțire și un strop de naturalețe, într-o lume mereu pe fugă.

Cu inteligența sa sclipitoare, discursul aparte și puterea de a trece prin momente și situații, Silvia este un exponent al valorii. Este un om riguros, dur cu sine și cu cei din jur, demn, cerând mereu mai mult de la ea și de la cei din jurul ei, reușind mereu tot ce își propune, cu multă muncă la purtător și sacrificii pe măsură.

Este cetățean de onoare al Sibiului și una dintre cele mai pregnante figuri culturale ale orașului din centrul țării, fostă capitală a culturii europene.

Pe partea umană, Silvia este un om sensibil, bun, darnic, cu suflet mare, mereu săritoare. Este iubită deopotrivă și de cei pe care-i păstorește, dar și de toți artiștii români importanți, alături de care a colaborat pe parcursul timpului.

Este cercetător al folclorului, cu o activitate de peste 25 de ani în domeniu, un coregraf de marcă, capabil de a face spectacol din orice moment, indiferent de timp și spațiu.

Cred că Silvia Macrea este un exemplu pentru toți acei oameni care ajung în locuri din care pot face ceva, la propriu, pentru arta românească, pentru frumos, prin inovație.

Sunt fericit că o cunosc și că iată, după atâția ani, reușim să lucrăm împreună într-o producție eveniment, la Sibiu, pe 4 august, de la ora 20:00, în Piața Mare, într-un concert eveniment, cu multe surprize, de peste 4 ore, în care voi schimba 8 costume populare și voi cânta folclor, muzică de petrecere și șlagărele mele. Așadar, Silvia Macrea este omul care mută munții și mă înclin pentru asta!