Main menu

header

908 2 2Există oameni și colegi în viața mea alături de care fiecare întâlnire e ca o poveste continuă, o istorie pe care o reluăm fix din locul în care am lăsat-o cu ceva vreme în urmă și care rămâne la fel de fascinantă.

Așa mi se întâmplă când mă întâlnesc cu Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu. Nu ne sunăm foarte des, dar de fiecare dată când avem ocazia să ne vedem e o încântare, pentru că suntem pe aceeași lungime de undă și pentru că avem un respect reciproc care trece dincolo de generații și perioade. O să vă spun cum îi văd eu pe Matilda și pe Ștefan. Sunt un cuplu exemplar, o lecție despre cum să înveți, în timp, să conviețuiești împreună și să transformi dragostea într-un parteneriat fără roluri, fără învinși și învingători, ci doar cu respect enorm și o iubire care nu are limite.

Cred tare că dacă ar fi mulți așa ca ei, n-ar mai exista divorțuri sau conflicte în cuplu pe lume. Sunt o echipă, o mănușă și dau mereu dovadă de înțelepciune unul față de celălalt. Viața lor e o bucurie și ei în sine sunt așa pentru că sunt pozitivi ca spirit și optimiști, sunt devotați, au mereu vorbele și sfaturile la ei, nu au vanități sau invidii și iubesc adevărul, indiferent de cât ar fi acesta de dureros. Sunt altruiști, fac sacrificii pentru prietenie, sunt darnici și știu ce înseamnă să construiești un nume prin muncă temeinică și seriozitate.

Matilda Pascal Cojocărița este una dintre cele mai frumoase femei din România, fostă Miss, de o eleganță aparte, un simbol al cântecului moldovenesc, născută la Negrești, județul Vaslui. Ea își duce portul, graiul, tradiția și cântecele cu cinste, peste tot în lumea mare, de mai bine de 40 de ani. Abordează mai multe genuri muzicale și vă mărturisesc că are o inteligență artistică pe care mulți dintre colegii noștri poate că nu o au.

Este și director artistic al ansamblului „Dor Românesc“ de la Bistrița, acolo unde Ștefan Cigu este dirijor de o mulțime de ani. El este un virtuos violonist, dirijor și aranjor, un artist capabil să facă spectacol de senzație. Pune suflet, pasiune în tot ceea ce face și în fiecare notă pe care o cântă. Au o familie frumoasă, pe care și-au făurit-o prin principii esențiale. Sunt bunici, au doi fii exemplari, ambii artiști, și o droaie de nepoți talentați.

Unde mai pui că viața lor e o continuă vacanță, pentru că sunt pasionați de călătorii, de cunoaștere, de explorare și evoluție, iar acest atribut le-a oferit mereu șansa de a fi cu un pas în față, de a vedea lumea cu alți ochi.

Eu unul îi iubesc pentru felul lor de-a fi, mereu deschis, mereu pus pe șotii. Sunt o carte deschisă pe care-i tare frumos să o citești și să o cunoști. Sunt doi artiști care au înțeles că lumea e făcută pentru a fi descoperită, că munca și profesionalismul se învață și se transmit mai departe către generațiile care vin.

Tot de la ei am observat ce înseamnă să lași de la tine, ce înseamnă să construiești, ce înseamnă să taci la timpul potrivit sau să treci cu eleganță peste situații mai puțin confortabile. Sunt caractere puternice, care și-au demonstrat lor în primul rând că iubirea care i-a unit la început poate deveni parteneriat, complicată, o veșnică și frumoasă poveste a două suflete care știu ce înseamnă să iubești cu adevărat pe cel de lângă tine, fără să-ți pese de nimic.

Eu unul mă declar mereu cucerit de felul în care istoria lor se spune lumii, ca un exemplu de consecvență și longevitate! Să ne trăiți mulți ani, dragii mei Fane și Maty!