Main menu

header

859 2 3Folclorul românesc este o comoară inestimabilă! De multe ori nu e prețuită așa cum trebuie și, mai grav, e cumva murdărită de toți cei care au impresia că este ceva pueril și ușor de transmis sau de realizat!

Cei aleși nu sunt foarte mulți, dar țara noastră are simboluri care continuă să ducă mai departe, de-o viață, bogăția populară, tradițiile, cântul și portul autentic. Printre aceștia se numără minunata Elisabeta Turcu Juverdeanu, reprezentantă de seamă a străvechii zone Muscel, a Argeșului întreg, o munteancă veritabilă.

Bety, așa cum îi spun eu, este o artistă cu suflet de aur, cu repertoriu de seamă și cu numeroase calități umane, dincolo de cariera de aur care-i luminează viața. Avem o mulțime de amintiri de neuitat împreună, la care țin enorm.

Am împărțit scena de nenumărate ori, încă de la debutul meu, acum vreo 30 de ani, când eram doar un puști la facultate și mergeam la spectacole, acolo unde mă încuraja și-mi oferea sfaturi. Am mers apoi, peste ani, în turnee, în care am descoperit un om sensibil și modest, fără vanități, fără dorința de a ieși cu ceva în evidență și cu o dragoste nespusă pentru muzica populară și pentru costumul autentic. De fapt, asta e viața ei!

Mi-aduc mereu aminte, atunci când o văd, de spusele Ioanei Radu, care mărturisea într-un interviu că marama din costumul popular românesc stă perfect doar pe capul Rodicăi Bujor. Ei bine, peste ani și ani, și eu spun același lucru - că pe nimeni nu stă marama la fel ca pe capul Elisabetei Turcu.

O iubesc pe Bety pentru decența și răbdarea ei, pentru toate calitățile care-i definesc viața. Este pozitivă, este dedicată și crede cu ardoare că lumea din jur poate fi mai bună dacă avem încredere unii în alții, dacă ne susținem și dacă vrem ca în fiecare clipă să tindem mai sus. N-a avut un parcurs simplu, dar a izbutit și bucură oamenii de atâția ani cu glasul său cald, lin, cu melodii de suflet. Are o colecție impresionantă de costume și este impecabilă în orice apariție a sa.

Dar dincolo de toate aceste lucruri frumoase care-i descriu întreaga existență, Elisabeta Turcu este exact tipul acela de suflet pe care să-l pui la rană. Eu rămân uimit de multe ori de felul în care vede ea viața, de pozitivitatea ei, de dragostea sinceră pe care o are pentru colegii ei și de solidaritatea de care face mereu dovadă. E gata să sară ca să ajute, să sprijine pe oricine și nu caută lauri pentru asta!

A stat mereu liniștită și poate că și pentru sinceritatea aceasta netrucată oamenii au iubit-o și mai mult și au așezat-o în rândul simbolurilor populare din țara noastră. Modestia ei frapează de multe ori și nu e neapărat o calitate uneori, pentru că la valoarea ei, la frumusețea caracterului și a repertoriului, la cei peste 40 de ani de muncă pe care-i are în spate, ar trebui să fie mult mai vizibilă și mai conștientă de ceea ce înseamnă și realizează, cu trudă, pentru poporul român.

Bety este și creator de muzică autentică. Și are un repertoriu impresionant, pe numeroase paliere, de la doine, la hore, de la cântece de dragoste sau de joc, până la bijuterii de suflet din zona sa. Ține, cu sfințenie aproape, la portul popular și nu a venit niciodată cu adăugiri inutile, încercând să zugrăvească cât mai veridic portretul româncei de cândva din zona sa, de la Corbeni, din județul Argeș.

Dacă vreți să descoperiți un artist special, cu melodii care ating inima, cu voce caldă, cu ținute impresionante, pe care le poartă ca pe o rugăciune a firii, împlinind astfel destinul care i-a fost hărăzit, căutați să o descoperiți sau să o redescoperiți pe Elisabeta Turcu Juverdeanu, privighetoarea Argeșului!