Main menu

header

816 2 2Dacă mi-aș fi dorit să fiu altcineva pe lumea aceasta, dacă aș fi avut puterea să mă pun în pielea altcuiva, acela ar fi, fără doar și poate, maestrul FLORIN PIERSIC. Pentru toate motivele din lumea asta mare și poate pentru unul singur - pentru emoția sa, pentru felul acesta nemaipomenit pe care-l are, reușind să captiveze atenția, să-ți prindă sufletul într-o vâltoare din care nu-ți dă drumul mult timp. După părerea mea, la capitolul popularitate, Florin Piersic este simbolul fruntaș al teatrului și filmului românesc, din toate vremurile!

Carisma sa este de neegalat și sigur, absolut sigur, de la cel mai mic la cel mai mare român, toți știu cine este și ce face Florin Piersic. Viața a fost și este de partea sa și mereu a reușit să o expună într-un mod aparte. Nu vreau neapărat să-i aduc laude mărețe. Dovadă pentru ele stă întreaga sa activitate, care ține de vreo 60 de ani și care continuă să surprindă. Eu cred că marele Florin Piersic este un rege al poveștilor. De orice gen, de orice tip. Și cea mai banală propoziție capătă o altă însemnătate atunci când, cu tâlc și talent, cu liniște pe chip și răbdare, este rostită de Florin Piersic. Chiar și cuvintele prind o altă dimensiune când sunt spuse de „Măria Sa“!

A jucat de toate în carieră. A fost și erou, și haiduc, cuceritor și luptător, jucând și dramă, dar și comedie. Talentul său de a manevra emoția i-a fost armă și nu a ezitat niciodată să o pună în aplicare. N-ai cum, pur și simplu, să rămâi insensibil atunci când marele Piersic îți recită ceva sau așază în gândul tău o lecție din viață, din multele trăite de el.

Este un meșter, un creator de senzații, de stări, de stil și n-ai putea vreodată să-i găsești un corespondent, pentru că unicitatea sa vine tocmai din naturalețea aceasta debordantă care i-a fost și îi este carte de vizită. Este legendă și actualitate în același timp. Mi-aduc aminte cu drag fiecare întâlnire, de fiecare dată magnetizând pe toți cei prezenți. Și mi-aduc aminte și una dintre urările de suflet, când mi-a dorit să nu slăbesc... profesional! Și încerc de atunci să-l ascult întru totul!

Florin Piersic este un capitol în sine al filmului românesc. A strălucit pe scena teatrului și a dat naștere pe marele ecran, prin farmecul său, unor caractere ce au străbătut generații. Tonul său cald i-a fost un atribut esențial, pe care reușește mereu să-l pună în evidență. Nu știu cum ar fi arătat lumea noastră artistică fără Florin Piersic. Parcă e de neînchipuit! N-a cerut niciodată iubire și totuși existența sa e un întreg al dragostei și al succesului!

Iubește oamenii și iubește, cu frenezie, viața asta frumoasă pe care a primit-o în dar și pe care a transformat-o în cea mai bună variantă a sa. Florin Piersic este imensitate artistică, omenie și simplitate, este discurs atent și un talent oratoric cum altul nu este.

Uneori, fără a înțelege și eu de ce, lumea ne aseamănă. N-aș crede vreo clipă asta, dar cumva amândoi, ardeleni fiind, avem acel „ceva”, dragostea pentru cuvântul rostit și sensibilitatea pe care o punem în fiecare clipă trăită a vieții noastre. Mereu mi-a fost un model colosal, pentru modul în care reușește să surprindă, să susțină, pentru eleganța sa și pentru felul demn în care trăiește, și pe scenă, și în viață.

E ziua maestrului Florin Piersic și îi doresc ani mulți și sănătoși! Nu că o spun eu, dar este unul dintre marile simboluri românești, în teatru și în film, care încă joacă, care-i abil făuritor de frumos, meșter de viață și înalt caracter. Mi-aș dori să am volubilitatea lui și impresionanta putere de a ține publicul în mâini, captivându-l cu personalitatea și cu vorba! Un mare actor și un fragment important al României, Florin Piersic este legendă, este actual, este parte din noi! La mulți ani, Maestre!