Main menu

header

… Am avut șansa să urmăresc unul dintre cele mai frumoase Festivaluri de teatru desfășurate anul acesta în România! În orașul nefericitului Hamlet al fotbalului românesc, firește, Dobrin, lumea a luat cu asalt, timp de zece zile (1-10 noiembrie), cele două săli ale Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești. La a 23-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Studio și de Forme Noi! Succesul de public - mai toate spectacolele s-au jucat „sold out” - a însemnat marele câștig, în unele Festivaluri sălile fiind dezarmant de goale.

… Bucuria Publicului s-a datorat remarcabilului Program, rod al unei selecții de expert făcută de un reputat teatrolog, prof. universitar Ludmila Patlanjoglu, atentă la diversitate, însă, în primul rând, la Valoare! Au participat la această ediție 17 teatre (14 din țară, 3 din Armenia, Bulgaria și Ucraina), cu un repertoriu bogat. De la un musical de senzație („Familia Adamms”, prezentat „cum laudae” de Teatrul Excelsior, în regia lui Răzvan Mazilu), la texte clasice – „Pescărușul” lui Cehov, în superregia lui Andrei Șerban (la „Unteatru”) sau dramatizarea romanului „Legături primejdioase” de Laclos (în producția Teatrului Mic) și prima comedie cu tematică originală a lui Alecsandri - „Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i Salba dracului” -, montată cu har de Alexandru Dabija la Teatrul „Fani Tardini” Galați)… Un remarcabil One woman show prezentat de încântătoarea Maia Morgenstern („O lecție de bune maniere”, producția Teatrului Evreiesc de Stat), câte un One man show Lari Giorgescu („Eine kleine nachtmusik”, în regia maestrului Gigi Căciuleanu) și George Mihăiță („MIHĂIȚĂ. Reconstituirea unei vieți”), ovaționate de public. La remarcabila ținută a acestei ediții a contribuit și prezența altor regizori de elită (Cristi Juncu, Radu Afrim, Alexandru Hausvater, Vlad Massaci, Laszlo Bocsardi, soții Andreea și Andrei Grosu etc.), teatrul politic oferit de invitații din Erevan, Armenia („Vânătoare pentru Stalin”) și Teatrul din Herson, Ucraina („Granița”, după Constantin Cheianu, în excelenta regie a lui Radu Ghilaș), cele 16 spectacole pentru copii prezentate de teatre din Pitești, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov și Alba Iulia!... La un program atât de divers, dens, plin de valori, un Colocviu („Forumul Tinerilor Regizori”, 19 la număr!) a însemnat gândul însorit spre generațiile de mâine, magnetul Evenimentului fiind prezența lui Silviu Purcărete, Legendă a regiei mondiale. În fața unei audiențe cu remarcabilii oameni de teatru - Aura Corbeanu, Doina Modola, Doina Papp, Emil Boroghină, Mircea Morariu, Doru Mareș, tânărul, dar valorosul regizor Andrei Măjeri!

… Această superbă ediție de „Zece zile fermecate”, cu afluența de public ce a amintit de „meciurile genialului Dobrin”, nu ar fi existat, categoric, dacă la timona teatrului piteștean nu ar fi venit, acum trei ani, de la Naționalul craiovean, apreciatul actor Nicolae Poghirg, care ctitorește pe Argeș un Port al teatrului serios, modern, cu valori și mare ecou la public!