Main menu

header

…Interminabila criză financiară, ce se vrea ascunsă după un alibi vetust, distrugătorul Buget, rectificat, mutilat, pomădat, macină, în continuare, Prezentul și, mai grav, Perspectiva. Explicația-explicațiilor rămâne Măria Sa Omul (sau conducătorul?!), tot mai dezinteresat, parcă, fără de suflet, când apar în discuție Sănătatea, Educația și Cultura, domenii definitorii pentru Viitorul unei Națiuni, tratate, azi, din păcate, ca biete cenușărese!

…Mă voi referi doar la drama Teatrului Românesc din primele șase luni ale acestui an! Bugete de râsul curcilor, sub minima existență, mari Proiecte blocate, premiere anulate, Festivaluri reduse, ba unul, foarte important de altfel, „festCo”, Festivalul Comediei Românești, ținut cu succes 16 ani la Teatrul de Comedie, n-a mai avut loc!?!... Sigur, cu mari sacrificii, cu o admirabilă Iubire de Teatru, unii directori de teatru (mai ales cele mici!), actori, regizori și oficialități locale au reușit să mențină tradiția Festivalurilor, chiar dacă au renunțat la unele visuri. Bacău, Buzău, Târgoviște, Turda, Oradea și alte orașe au refuzat capitularea la care invită așa-ziși specialiști în finanțe care distrug (inconștient?!) fenomene pentru minte și suflet, vitaminele morale ale unui popor necăjit!

…O tonică rază de Speranță, de minunată solidaritate, îl oferă „Fest(in) pe Bulevard”, Festivalul Teatrului Nottara, ce își va desfășura, totuși, ediția a VII-a, menținând Secțiunile „Fest(in)”, în perioada 11-20 octombrie, și „MultiArt Exit” (teatrul de dincolo de gratii), în zilele de 20 și 21 noiembrie! Cu bugetul alocat (zero lei, zero bani!) de Primărie, Festivalul de pe Bulevard nu putea avea loc! Au intervenit, însă, rațiunea și sufletul directoului-manager Marinela Țepuș, adevărații prieteni, sublima forță morală a Teatrului Românesc, girându-se o nouă ediție! În regim de austeritate, dar ca un mare triumf al Iubirii pentru Teatru și al solidarității de breaslă!

...Un Festival de Suflet, aflăm, în „condiții de turneu”, cu 30 de producții oferite de teatre din Arad, Brăila, București, Cluj, Craiova, Deva, Pitești, Ploiești, Satu Mare și Târgoviște, dar și din Bulgaria, Germania, Israel, Rusia, în care organizatorii pun la dispoziția participanților spațiul de joc, acordă sprijinul logistic, promovează spectacolele pe căile și canalele disponibile și acordă doar contravaloarea biletelor vândute, după scăderea taxelor de timbru și plata UCMR-ADA, urmând ca toate cheltuielile de deplasare să fie suportate de teatrele participante!... Minunat! Ești atât de Bogat sufletește, Teatru Românesc!... Ca o palmă dată acelor puțini actori, regizori, directori de teatre care nu ar renunța, dimpotrivă, la onorariile lor, uneori umflate bine!

...Triumful Iubirii de Teatru nu trebuie să fie înțeles, o Clipă, de cei care sunt plătiți să sprijine Viitorul (și al) Teatrului Românesc că „se poate și așa”! Figuranți fără suflet din vârful plăcintelor, nu se mai poate așa, într-o letală neiubire față de Sănătate, Educație, Cultură!