Main menu

header

...Nu-i o întrebare retorică, din moment ce UNITER are un Concurs de Dramaturgie - „Cea mai bună piesă a anului”, ultimii lauri revenindu-i Stelei Giurgeanu pentru textul „Matilda și groparii”. Mai mult, la ultimul concurs Uniunea Teatrală din România a primit nu mai puțin de 66 de texte! Semn că dramaturgi autohtoni există, iar segmentul intră automat în atribuțiile UNITER-ului. În contrast cu regretul că nici la ediția a XXVII-a dramaturgii țării n-au fost invitați...

...Altfel, pasionat „tele” (mai des) spectator (în sală mai rar) al Galei Premiilor UNITER, m-am bucurat de „Oscarul” nostru de la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca - ajuns la un nobil Secol de existență. O Gală 27 mai bună, zic, decât ultima, deși unele reflexe de urmă (alții folosesc termenul „deja-vu”!) umbresc ușor spectacolul. Căci este un veritabil Spectacol cu „vârfurile” Scenei din 2018, cu 300 de invitați, 33 de nominalizări și 11 Premii, cu două Jurii, unul de nominalizări (3 persoane), altul de decizie finală (5 specialiști, printre care, lăudabil, în premieră absolută, și extraordinara actriță Maia Morgenstern).

...Privind cele 11 Premii, Sibiul apare ca marele câștigător, Naționalul „Radu Stanca” adjudecându-și 3 medalii de aur, la Cel mai bun Spectacol („Povestea prințesei deocheate”, montarea uluitorului Silviu Purcărete pe un scenariu propriu, după o poveste japoneză), Cea mai bună Actriță (Ofelia Popii) și Cea mai bună Scenografie (Dragoș Buhagiar), alți lauri pentru ultima „nebunie” a lui Purcărete!... Cu câte o medalie de aur din Cele cinci de bază, Andrei Huțuleac - Cel mai bun Actor desemnat pentru extraordinarul spectacol „Zbor deasupra unui cuib de cuci” în regia de elită a lui Victor Ioan Frunză, la Teatrul Metropolis din București, și Tompa Gabor, Cea mai bună Regie la „Neguțătorul din Veneția”, montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Premiate și Cel mai bun spectacol de Teatru TV (Dominic Dembinski), Teatru Radiofonic (Domnica Țundrea) și Critica dramatică (Călin Cebotari)... Semn că marele învins al acestei Gale a fost „Pădurea spânzuraților”, rămas doar nominalizat la Cel mai bun spectacol, Cel mai bun actor și Cea mai bună scenografie!

...Laureați și cei mai buni actori în „rol secundar”, Natalia Călin (în „Pădurea spânzuraților” la TNB) și Richard Balint (în „Navigatorul”, la Compania „Liviu Rebreanu” a Naționalului din Târgu Mureș).

...Splendoarea Galei 27 au reprezentat-o Premiile Senatului UNITER: pentru întreaga activitate - actorii Florin Piersic și Maia Morgenstern, regizorul Cristian Pepino, scenografa Nina Brumușilă, criticul și editorul de carte Florica Ichim, criticul și istoricul teatral Doina Papp etc. Îl vedeam elogiat, pentru o splendidă carieră de-o viață, și pe remarcabilul actor Alexandru Repan, de la „Nottara”!

...Revin la titlul materialului: acum, când există Legea care statuează „Ziua Dramaturgiei Românești” (13 noiembrie), atât UNITER, cât și toate teatrele din țară sunt chemate să susțină Dramaturgia autohtonă, cam uitată!