Main menu

header

…În Orașul lui Alecsandri și Bacovia, Eveniment teatral: „Bacău Fest Monodrame”, Festival ajuns la Ediția a XXV-a, incluzându-le și pe cele numite Gala Recitalurilor Dramatice sau Gala Star. Lume bună din teatrul românesc, de la Juriul de profesioniști (teatrologul Oltița Cîntec, reputatul actor Miklos Bacs, apreciatul regizor Radu Nica) la cunoscuți ctitori de reviste de teatru, dramaturgi și ziariști. Șapte zile cu spectacole în Concurs și Recitaluri extraordinare ce au adus în fața publicului băcăuan nume de preț ale scenei românești: Rodica Mandache, Maia Morgenstern, Alexandru Repan, Marcel Iureș și Florin Piersic-junior.

...Și, totuși, așteptam ceva în plus la acest frumos Jubileu! La deschiderea Evenimentului să participe cineva dintre oficialitățile orașului și din conducerea teatrului, iar Sala Mare să nu fie, cu două-trei excepții, mai mult goală decât plină, ca un sentiment de mândrie al băcăuanilor pentru Serbările galante din Orașul lor. Nici selecția la secțiunea Concurs n-a mai avut, parcă, exigența de altădată, scăpând câteva mediocrități, culminând cu așa-zisa reprezentație a unei actrițe din Belgrad. Cum a deranjat și netitrarea numărului actorului din Kosovo, care, vorbind în limba sa, n-a fost înțeles de nimeni, din puținii spectatori unii plecând înainte de final.

…Dincolo de inerentele umbre ale oricărui Festival, și lumini de reținut. La Concursul de Monodramă s-au înscris 38 de actori din țară și de peste hotare, iar la cel de Dramaturgie, 17 autori, dintre care trei au urcat pe podium, medalia de aur revenind brașovencei Maria Manolescu, pentru textul „Tiadora”, flancată de Livia Stoica și Ștefan Caraman.

…Concursul de Monodramă a fost câștigat de actrița bucureșteană Doina Voicu, cu spectacolul pentru copii și oameni mari „Îngerul Pantofilor”. Au mai impresionat Silvia Răileanu, de la Teatrul „Vasilache” Botoșani, cu „Să nu ne răzbunați”, cumplită pagină de Istorie cu furarea Basarabiei de ruși; Irina Bodea-Radu, cu „Aglaja și Dumnezeul ei de mămăligă”, montat la Teatrul „I.D. Sârbu” Petroșani; dinamicul actor bulgar Vasil Duev debordant, în engleză și bulgară, în „Everything on the table” pe un text de Bukowski...

...Dincolo de toți și de toate manifestările Galei-Jubileu, a încântat Atelierul de Teatru Dens (lăudabil import de idee de la „Nottara”!), în care valorosul regizor rus Alexandr Ogariov (el oferise o aplaudată montare la București, cu „Neînsuflețita Galina nr. 2”) a reușit în cinci zile, secondat de traducătoarea și omul de teatru Raluca Rădulescu, un fermecător spectacol cu „Trei Surori”, capodopera lui Cehov. Regie modernă, cu nerv, idee, metaforă și simbol, angrenând cele două generații de actori de la „Bacovia”, vechea gardă (Daniela Vrînceanu, Florina Găzdaru, Bogdan Matei, Viorel Baltag etc.) și „noul val” (Andreea Mihalache Darie, Minodora Broscoi, Dragoș Stan), urcate pe culmi nebănuite, urmând, sper, să se șlefuiască superba Operă de cinci zile, iar actorii să nu coboare ștacheta sub bagheta unor regizori de duzină!