Main menu

header

...Un actor de Legendă și o Idee pe măsură! Mai exact, Alexandru Repan și micuțul foaier de la etajul Teatrului Nottara. Acolo, la „CafeNot”, unde spațiul devine neîncăpător mereu când este vorba despre aniversări și comemorări, toate gândite cu sufletul de Maestrul Repan, în locul numit simbolic „Cafeneaua lui Repi”. Unde ne-am întâlnit cu Actori, Dramaturgi și Regizori, de ieri și de astăzi. Ultima seară de Gală, întâia din acest an, în 9 februarie, dedicată unuia dintre marii dramaturgi români, Horia Lovinescu, timp de 23 de ani (1960-1983), director nepereche al Teatrului Nottara. Într-o de neuitat sâmbătă seara, la Teatrul de pe Bulevard, am înțeles că Horia Lovinescu, descendent din familia literatului Budai-Deleanu, a rămas cu noi, dincolo de strălucitele piese „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă”, „Moartea unui Artist”, „Și eu am fost în Arcadia”, „Citadela sfărâmată”, „Surorile Boga”, „Petru Rareș”, „Ultima cursă”, „Paradisul” și altele. Sub patima totdeauna tânără pentru teatru și slujitorii lui, Maestru Alexandru Repan a dăruit, în Cafeneaua ctitorită de el, arhiplină, o seară de neuitat. Cu o evocare succintă, respectând adevărul istoric și corectând greșelile istoriei, a ilustrului dramaturg și, mai ales, cu un superspectacol-lectură al unei piese complexe, cu destine dure, „Patima fără sfârșit” (piesă jucată, în 1977, în trei teatre: la „Nottara”, Sibiu și Galați)! Culmea este că am văzut premiera absolută a valorosului text dramatic la „Nottara” în 3 martie 1977 (cum să nu-mi amintesc exact data, când, a doua zi, a urmat cumplitul cutremur din 4 martie 1977?!). O piesă tulburătoare, cu un personaj central Andrei Dumșa, nume românesc de origine transilvăneană, trecut prin etapele fierbinți ale afirmării ființei unitare a neamului românesc. Andrei Dumșa, fiul unui revoluționar pașoptist, tatăl altui Andrei Dumșa, mort în Primul Război Mondial, bunicul lui Dumșa dispărut în luptele din 1944 pentru eliberarea Ardealului!

...Am fost răvășit la premieră de dramaticele Destine din piesă și de jocul formidabil al unei distribuții de elită aflată sub bagheta regizorului George Rafael. Un impunător Mircea Albulescu, în rolul Baronului Mailat, un minunat evantai feminin (Gilda Marinescu, Melania Cârje, Marga Barbu, Catrinel Paraschivescu), cu regretatul Emil Hossu în rolul ultimului dintre Andrei Dumșa și Alexandru Repan, în rolul Hoinarului, Dorin Varga fiind Povestitorul.

...După 42 de ani de la acea Premieră excelentă, un emoționant Spectacol-lectură cu acest text reprezentativ, având ca subtitlu „Sângele”. Cu Alexandru Repan în rolul Baronului Mailat, cu Cristian Nicolaie interpretând Povestitorul, Răzvan Bănică (Andrei Dumșa) și un frumos trio feminin (Anda Caropol, Raluca Gheorghiu, Cristina Juncu), lui Filip Ristovski revenindu-i replicile „Hoinarului”. Încântat de acest nou Eveniment din „Cafeneaua lui Repi”, mă întreb, firește contrariat: cum de niciun teatru nu a montat acest text valoros în numele Centenarului Marii Uniri?!