Main menu

header

…Ultima premieră la Teatrul de Comedie, „Nunta lui Krecinski”, una de zile mari. Cel mai bun text al Trilogiei („Nunta”, „Procesul”, „A murit Tarelkin”) scriitorului rus Alexandr Vasilievici Suhovo-Kobîlin (Moscova, 1817 - Franța, 1903). Un critic tăios al birocrației, corupției, mitei din Rusia imperială. Bogatul și aventurierul aristocrat Suhovo-Kobîlin a început să scrie „Nunta lui Krecinski” într-o închisoare moscovită, condamnat șapte ani pentru o crimă, care se spune și azi, nu i-a aparținut, el fiind achitat numai după plata unei mite uriașe oficialilor instanței!

…Pornind de la un cartofor moscovit falit care sucește capul unei fete și familiei ei bogate la țară, căsătorindu-se cu ea, textul a fost doar pretextul, actualizat dibaci, fascinația spectacolului atât de modern datorându-se unui… debutant în regie! Altfel, un… consacrat „cum laudae” al Comediei, actor de teatru și de film, scenarist, realizatorul unor remarcate seriale de divertisment tv, timp de șase… stagiuni („În puii mei” fiind și interpret, „Băieți de oraș”, „iComedy”, „Mondenii”, „Jurnalul unui burlac” etc.). L-am aplaudat încântat, ca actor, la „Comedie” (în „Bani din cer” de Ray Cooney, „Pălăria” de Labiche, în regia Horațiu Mălăele; în „A douăsprezecea noapte” de Shakespeare, regia Gelu Colceag etc.), la „Bulandra” („O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Doru Ana) etc.

…Acum, acest artist total, pentru care comicul rafinat, improvizația permanentă este un modus vivendi, a debutat ca regizor pe scena Teatrului de Comedie, unde fascinase ca actor. Triumf nebun și ca director de scenă! A dinamizat o distribuție aleasă cu „ochi” versat, a caricaturizat superb povestea și personajele (admirabile creații realizate de Gloria Găitan, în Fidocika, fata cu zestre, și Lucian Ionescu - în Nelkin), electrizând și fericind o sală plină ochi, care a râs cu lacrimi, mai ales în partea a II-a, cu două scene absolut memorabile (când, interpretându-l pe Raspluiev, a povestit cum a fost bătut, și scena finală), regretând că s-a terminat prea repede o adevărată comedie. Sau, mai bine zis, o Lecție de comedie! Predată de un creator mirabil numit Mihai Bendeac (36 de ani la… 16 februarie!), inteligent, complex, cu umor sincer, de idee și calambur, cu gaguri la foc continuu, el pregătind cu o capacitate rară, din priviri, din mimică, explozia comicului autentic - vitamină morală!

…Un spectacol de nota 10, datorat și unei entuziaste Echipe, parte sine qua non a Triumfului. În scenografia de top a Iulianei Vîlsan au strălucit Liviu Pintileasa (Krecinski), Mihaela Teleoacă (Mama fetei), Victor Vurtejanu (Tatăl), Marius Drogeanu (Petrușka, un servitor), Matei Arvunescu (Tișka), Șerban Georgevici (Șcebnev/Savici Beck), Bogdan Ghițulescu (Comisarul). Un debut fermecător la „Comedie”, în rolul lui Feodor, Vlad Drăgulin, format în televiziune, cu doar un rol pe scena de teatru-teatru, la Buzău, acum absolut debordant, în stil de mare actor. Carismă, mimică, nonșalanță, fior comic nativ de viitoare stea!