Main menu

header

...Nu-i vorba despre Oravița, orașul în care, în 1817, s-a înființat întâiul Teatru din România. Acolo, marele poet a stat în cușca sufleurului doar două zile (1 și 2 septembrie 1868), la reprezentațiile Trupei Mihai Pascaly din care făcea parte. Mihai Eminescu a fost angajat, însă, în 1864, la teatrul din orașul natal, Botoșani, un fascinant Muzeu al Culturii. În Botoșani s-au născut George Enescu, Nicolae Iorga și pictorul Ștefan Luchian (în fosta comună Ștefănești, aflată la 2 kilometri). Firesc ca, în Botoșani, Teatrul să cunoască o frumoasă Istorie de nu mai puțin de 180 de ani! Despre ea s-a vorbit mult, cu sufletul plin, în 11 octombrie, toamna aceasta, când s-au sărbătorit 60 de ani de la ctitorirea Teatrului „Mihai Eminescu”, eveniment prins în Zilele Teatrului „Mihai Eminescu”, ediția a III-a. Un tulburător mo- ment, admirabil organizat de neobositul și inventivul director al teatrului, Traian Apetrei, cu trecerea în revistă a unei fascinante pleiade de actori, regizori, scenografi, de-ai locului și din toată țara, veniți la Botoșani să facă frumoasă carieră.

...Primele reprezentații de teatru în Botoșani - Oraș Muzeu de Cultură, în 1838, într-o încăpere cu 40 de scaune. Se jucau, atunci, primele spectacole în limba română. În 1848, s-au organizat spectacole de teatru în scop caritabil, iar în 1860 s-a construit în oraș prima sală, ca în Occident, cu 200 de locuri, cu loji și balcon, chiar dacă unii spectatori veneau cu scăunelele de acasă, cum am întâlnit și în... Central Park-ul din New York, acum 25 de ani, la „Integrala Shakespeare” din uriașul parc. La Botoșani, în 1864, la teatrul din oraș îl găsim sufleur pe Mihai Eminescu, el fiind cel care va contribui la nașterea Teatrului „Eminescu”, al unei Societăți pe acțiuni, ce va juca în noua clădire zidită și inaugurată la 21 decembrie 1914. Pe scena aceasta vor urca nume mari ale teatrului românesc (Tony și Lucia Sturza Bulandra, Ion Manolescu, Constantin Nottara, Constantin Tănase, Nicolae Leonard și alții), dar, trist, 8 aprilie 1944, clădirea este bombardată de armatele germane în retragere...

...Abia între anii 1956 şi 1958, se construiește clădirea nouă a Teatrului „Mihai Eminescu”, la care a contribuit efectiv și Prințesa Ghika. Inaugurarea va avea loc la 16 octombrie 1958, cu piesa românească „Mielul turbat” de Aurel Baranga, în regia lui Paul Sireteanu și scenografia lui Constantin Piliuță. A urmat piesa „Bătrânețe zbuciumată” de I. Rahmanov, primele dintr-o serie de aproape 400 de spectacole, prinse toate cu distribuții într-o excelentă monografie „Spectacolul Spectacolelor Teatrului din Botoșani”, a actorului și scriitorului Constantin Adam, din care nu lipsesc celebrii Alexa Visarion și Mihai Mălaimare, botoșăneni. 60 de ani încântători în Sala Teatrului „Mihai Eminescu”, intrată în reconstrucție, dar, din păcate, lucrările s-au oprit! Sperăm ca ele să fie reluate curând, în numele unei minunate Istorii a Teatrului Românesc și al încântătorului Botoșani, Oraș-Muzeu de Cultură!