Main menu

header

…La 19 august se vor împlini 142 de ani de la lansarea întâiului teatru evreiesc profesionist din lume! Se întâmpla în 1876, la cunoscuta grădină ieșeană „Pomul verde”, unde actorul și scriitorul Avram Goldfaden (1940-1908) a prezentat un spectacol cu trupa sa, lansând Teatrul Evreiesc din România! Care, în 1948, a devenit și instituție de stat… O Istorie sub boltă de stele, de la dramaturgi, actori, regizori la spectacole. Piese și dramatizări ale unor reprezentanți de seamă ai literaturii idiş (Şalom Alehem, I.L. Peretz, Mendele Mocher Sforim, Isaac Bashevis Singer, Ephraim Kishon), ale unor clasici ai dramaturgiei evreieşti (S. Ansky, Iacob Gordin, H. Leivik), dramaturgi evrei din România (Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Dumitru Solomon, Alexandru Sever) şi din lume (Arthur Miller, Israel Horovitz, Mario Diament), fără a fi uitați autori celebri ai dramaturgiei universale - Molière, Henrik Ibsen, Bertolt Brecht, Max Frisch, Friedrich Dürrenmatt etc. Un repertoriu de mare ținută ideatică și estetică susținut de o pleiadă de actori de elită, dintre care amintim, printre mulți alții, pe Sevilla Pastor, Dina și Lia König, Carol Feldman, Tracy Abramovici, Mauriciu Sekler, Isac Havis, Samuel Fischler, Sonia Gurman, Leonie Waldman Eliad, Theodor Danetti.

Astăzi, la minunata vârstă de… 142 de ani și de succese, Teatrul Evreiesc de Stat este tânăr, cu vitalitate și pasiune, oferind spectacole de excepție cu larg ecou în România și în lume, sub conducerea fenomenalei Actrițe Maia Morgenstern, care se dovedește și un extraordinar director-manager, continuând „cum laudae” munca nobilă a legendarului Harry Eliad. Dincolo de un mare evantai de meritate laude, prefer să amintesc, în treacăt, admirabile spectacole din ultimele stagiuni: „Dibuk”, „Astă-seară: Lola Blau”, „Frau Hess și grădinile ei”, „De la Caragiale la Șalom Alehen”, „Jocul regilor”, „Mazl tov… and justice for all”, „Teibale și Demonul ei”, „Varșovia-ghid touristic”, „Miss Daisy și șoferul ei”, „Marienbad”, „Păpușarul”, „Șofer/Pictor” și multe altele, despre unele scriind încântat în acest colț de pagină.

…Și nu pot uita Măria Sa Actorul! Am amintit de extraordinara Maia Morgenstern, luceafăr într-o trupă minunată. Fără a putea aminti întreaga echipă de creatori de frumos de la TES, în acest ceas aniversar mă gândesc la actrițele Roxana Guttman, Geni Brenda Vexler, Arabela Neazi, Dorina Păunescu, Natalie Ester, Alexandra Fasolă, Cristina Cîrcei, Viorica Bantaș, Mirela Nicolau, la actorii Mihai Ciucă, Rudi Rosenfeld, Nicolae și Marius Călugărița, Cornel Ciupercescu, Nicolae Botezatu, Mircea Dragoman, Mircea Drîmbăreanu (exceptând colaboratorii de elită!). Cum să nu lauzi și regizori de top care au înnobilat scena de la TES cu harul lor: Cătălina Buzoianu, Alice Barb, Kincses Elemer, Alexandru Dabija, Alaxandru Hausvater, Grigore Gonța, Vlad Stănescu, mai tinerii, dar remarcabilii Felix Alexa, Dan Tudor, Andrei Munteanu, Ervin Șimsensohn și mulți alții! Istoria este în Sărbătoare la Teatrul Evreiesc de Stat!