Main menu

header

…Sunt un răsfățat al sorții în materie de teatru, cu nu mai puțin de 20 de spectacole vizionate în primele două luni ale anului, cele mai multe la Premieră! Frumoasa serie a început în prima zi a Noului An, cu un fabulous musical acvatic, „Visul” („Le Reve”, „The Dream”), la Wynn Theater din Las Vegas, în care sala rotundă cu un acvariu uriaș în locul clasicei scene a costat, numai ea, 75 de milioane de dolari!... Nu mi-am propus un „Jurnal” sau o cronică a celor 20 de spectacole, nu toate de top (la mediocrii și mediocrități ne vom opri altădată!), ar fi imposibil în cele doar 3.000 de semne ale rubricii. Astăzi, câteva rânduri despre „teatrul de suflet”, tot mai rar, din păcate, regăsit în legendara Sală „Liviu Ciulei” de la Teatrul Bulandra (director - remarcabilul regizor Ducu Darie), în două spectacole rare, realmente de colecție. Primul, cu piesa „Pe lacul auriu” a americanului Ernest Thompson (născut în ’49, în Vermont), jucat și pe Broadway. „Doi bătrâni, o casă și un lac. Superficial doar atât conține piesa. Când intri în spațiul ei interior, descoperi cât de bogată este... În final cred că toți am dori să fim acolo, pe malul lacului auriu”, scria în Caietul-program legendarul Dinu Cernescu, senior rar al regiei românești. Fără de măiestria sa și regalul încântător al lui Virgil Ogășanu, care nu-l joacă pe Tom, el doar trăiește rolul, cuvintele, ideile, cu fața la public, nu am fi descoperit dragostea, zbuciumul, seninul, umorul, sensibilitatea unui spectacol de viață (remarcabile și Valeria Ogășanu, în Kate, și Ana Ioana Maria, în Claudia), care ne-a încălzit sufletele…

…Pe aceeași magică scenă de la „Bulandra”, la… 14 ani și patru luni de la premieră, altă reprezentație de gală, „Căsătoria” lui Gogol, în regia fantastică a ucraineanului-american Yuriy Kordonskiy, cu o incredibilă prospețime și poftă de joc, ca în… octombrie 2003, când s-a ridicat întâia oară Cortina peste această bijuterie scenică. Și în acest spectacol de suflet încântă două Legende fără vârstă ale teatrului românesc, Victor Rebengiuc (în marinarul Jevakin) și Mariana Mihuț, pur și simplu uluitoare în pețitoarea Ivanova. Pe o scenă în care și alte „stele” au dovedit că nu vor să simtă povara timpului, actori de top, formidabili până la ultimul gest, ultima virgulă: Doru Ana (Ivan Pavlovici Omletă), Cornel Scripcaru (Podkolesin), Marius Chivu (Panteleiev), Șerban Pavlu (servitoul Stepan), Ionel Mihăilescu (Anucikin), toți oferind o încântătoare lecție de comedie! Toți cu gândul și cu sufletul lângă spectator!

…Încă o dovadă că legendele nu îmbătrânesc, la ultima premieră de la Naționalul bucureștean, „Cursa de șoareci”, de Agatha Christie, în regia lui Erwin Șimșensohn. La 85 de ani, o doamnă a teatrului românesc, Simona Bondoc, a fost cea mai bună din scenă, chiar dacă a jucat doar în primul act!... Trebuie să fim mândri, bogați sufletește că suntem contemporani cu aceste Legende vii, fără vârstă, metafore rare ale scenei românești, care ne fac viața mai frumoasă, spiritul mai bogat!