Main menu

header

…La doi pași de Gara de Nord și cam tot atâția de Piața Victoriei, cu Academia Română, casele în care au stat Eminescu și Veronica Micle, Iorga, prin jur, există zona care, pe vremuri, bucureștenii au numit-o Montmartre. Clădirile în stil aparte, restaurantele, cafenelele, bodegile, ba și niscaiva bordeluri, cinematografele „Marna” și „Marconi”, o căutată librărie și viața boemă aminteau, prin zona Buzești tăiată de Calea Griviței, de celebrul cartier parizian. Timpul a ruinat serios zona, dar, de câțiva ani, ruinele au fost înlocuite de moderne blocuri turn, clinici, magazine și bănci, strada Buzești devenind un larg Bulevard.

În acest perimetru, de cum trece Calea Griviței de Buzești, pe stânga, la numărul 64-66 a răsărit de curând și cel mai nou Teatru din țară, cel al Dramaturgilor Români (TDR)! Teoretic, el a apărut în decembrie anul trecut, practic la 9 februarie, acest an, când directorul instituției susținută generos de Primăria Capitalei a devenit cunoscuta scriitoare Lucia Verona, totodată și dramaturg jucat cu succes. Omul potrivit la locul potrivit, dotat nu doar cu ambiții și competență în domeniu, dar și cu idei și tenacitate. Și așa, după ce, în mai, noul Teatru a avut un debut de zile mari în fața publicului, în… deplasare (Sala nouă de la Teatrul de Comedie), cu spectacolul „Confidențial. Scene argheziene”, în regia de excepție a lui Dan Tudor, cu un excelent Marius Bodochi, la 14 iulie publicul a fost invitat în… sala Teatrului Dramaturgilor Români! La avanpremiera piesei „Învățăturile lui Zaharia Trahanache către fiul său”, de Marilena Dumitrescu, în regia lui Ingrid Bonța și excelenta scenografie a lui Daniel Divrician. Cu o distribuție selectă, din care am remarcat pe Olga Delia Mateescu - interpreta lui Zoe, Orodel Olaru - Cațavencu, Ștefan Velniciuc - Agamiță Dandanache, Pavel Bârsan - Cetățeanul turmentat, Tudorel Filimon - Pristanta etc. Cum a fost o avanpremieră, spectacolul mai are vreme să se așeze până la premiera din septembrie.

…Acum, salutăm apariția unei noi săli de teatru în București, una intimă, cu 99 de locuri, realizată, incredibil, într-o lună și jumătate, în clădirea în care, la etajul III, se află alte trei săli, deocamdată de repetiții, una dintre ele urmând să devină și de spactacol! Este îmbucurător nu atât că în Montmartre-ul de altădată al Bucureștilor a apărut un nou Teatru, ci, în special, că este unul al Dramaturgilor Români, cei atât de marginalizați, care acum au casa lor! Unde vor urma multe (și bune, sperăm!) spectacole cu texte românești, după primele trei ieșite la scenă (a mai fost și „Exerciții de echilibru”, de Carmen Dominte, în regia lui Felix Crainicu, văzut în „Mansarda Dramaturgilor” din Muzeul Național al Literaturii Române, partener de nădejde al TDR-ului).

…La cel mai nou teatru din România, TDR, mai sunt multe amănunte de pus la punct. Important este însă că Teatrul Dramaturgilor Români există și a pornit spectaculos la drum. Unul greu, dar frumos, nobil pentru autorii dramatici autohtoni!