Main menu

header

…Minunatul Festival „Fest(in) pe Bulevard”, organizat între 10 şi 22 octombrie, în București, de Teatrul Nottara (director - temerara Marinela Țepuș), și-a consumat ultima Secțiune pe final de toamnă bogată (23-24 noiembrie). O Secțiune inedită, în fapt un remarcabil „Festival MiltiArt pentru Deținuți - Dana Cenușă (inițiatoarea și animatoarea Proiectului) - Descătușare prin cultură”. Proiect derulat de Administrația Națională a Penitenciarelor în colaborare cu Teatrul Nottara, în valorosul Festival Internațional „Fest(in) pe Bulevard”.

...Au ajuns la selecția finală a acestei a VIII-a Ediții a ineditului Festival pentru Deținuți șapte penitenciare din România, cu spectacole de teatru, după ultimul „filtru” rămânând doar cinci, fiind barate de exigența Juriului I spectacolele: „Scapă cine poate” - text și regie Ion Coșa, montat la Penitenciarul Bacău, și „Clipa care a schimbat totul” de Marian Daniel Blasciuc, în regia Ancăi Cismaru, de la Penitenciarul din Tichilești. Le-am vizionat pe toate cele rămase în competiție ca membru al Juriului final (din care au făcut parte cunoscuții comentatori radio de teatru Andreia Bârsan și Pompilius Onofrei, plus Ioana Morar și Andreea Neagoe din partea ANP). Am fost realmente tulburat de sublima poftă de joc a deținuților, de semnificația și mai bogată a teatrului care convinge că înseamnă o fascinantă stare de spirit, un refugiu, o stare de integrare și de Libertate. În cazul de față, și o superbă terapie morală, de speranță, crez în bucuriile Vieții, oricât de grea este ea uneori.

…Într-o sală plină, cu rude și prieteni ai deținuților de pe scenă, lungi aplauze pentru: „Sectorul 5” de reputatul dramaturg-regizor Emanuel Pârvu, prezentat de Penitenciarul Galați, în montarea scenică plină de idei a profesoarei Camelia Gherbăluță; „Selfie” (autor și regizor Andreea Iacob) - Penitenciarul Gherla și „Păcălici” (text, regie și interpretare: Racz Gyula Imre, cândva actor și la Teatrul Mic din Budapesta) - Penitenciarul Timișoara; celebra piesă „Zece negri mititei” de Agatha Christie (în regia lui Gabriel Costea, actor al teatrului brașovean „Sică Alexandrescu”) - Penitenciarul Codlea și alt text de ecou universal „Romulus cel Mare” de Friederich Durrenmatt (în regia lui Iulian Gliță și Ingrid Anamaria Bonța) - Penitenciarul Rahova-București.

…Un Juriu final profesionist a decis cele două Premii ce se acordă din 2009, de când s-a lansat Proiectul: Cel mai bun spectacol, ex-aequo-„Romulus cel Mare” și „Zece negri mititei”. Cea mai bună regie, ex-aequo: Andreea Iacob și Gabriel Costea. Dincolo de premii, rămân entuziasmul interpreților deținuți, mulți cu har naiv, bucuria lor de a fi liberi în Cetatea Thaliei, emoția sinceră sub ropotele de aplauze.

...Din partea mea, UN PREMIU DE SUFLET tuturor participanților la Festivalul de inimă, cu toții învingători, și celor care au contribuit să prindă Viață o nobilă Idee! Teatrul mai demonstrează sublim, o dată, că nu are gratii, el însemnând mereu o încântătoare Stare de Vis, de Libertate!