Main menu

header

irina_nistorNu-i vorba despre Hanna şi Barbera, cei care ne-au dăruit adorabila Familie Flinstone şi „Aventurile lor în Epoca de Piatră”, şi nici despre zăpăcita americancă Hannah Montana, adolescenta care a sucit minţile confraţilor de pe toate continentele, ci de un film recent, în care o fetiţă de 17 ani e mai periculoasă decât un şarpe cu clopoţei şi mai dură ca un torţionar de pe vremea Inchiziţiei. Ea e educată să ucidă fără milă şi să se pregătească pentru o confruntare cu un personaj feminin misterios, interpretat de, altădată mai suportabila, Cate Blanchett.

Copila blondă spălăcită, pe care aţi văzut-o şi în „Remuşcarea” şi în „Din Raiul meu”, acum e învăţată să se bată ca un băiat, să tragă cu arcul şi să ucidă cerbi maiestuoşi, pentru o misiune păstrată misterios până la final, când explicaţiile devin destul de dezamăgitoare. Partea cea mai nostimă în acest thriller înspăimântător este întâlnirea dintre Hanna şi o altă fetiţă total dezinhibată, care are un frăţior care o place pe ciudata care le intră accidental în viaţă, tulburând o familie atipică, dar foarte ataşantă.

Victimele colaterale sunt numeroase, viaţa într-un nord înzăpezit prinde bine când e cald afară şi este şi mai spectaculoasă din punct de vedere cinematografic. Remarcabilă este memoria tinerei actriţe, care reproduce explicaţii întregi şi justifică efortul unui sărut prin implicarea celor 34 de muşchi aferenţi gestului.
Periplul micii asasine presupune străbaterea mai multor continente şi este o ocazie pentru regizor să ne poarte din Maroc până în Germania, unde încă n-a apus ideea (cel puţin în capul scenariştilor) făuririi soldatului perfect.

Hanna

SUA, 2011
Regia: Joe Wright
Cu: Saoirse Ronan, Eric Bana, Tom Hollander, Olivia Williams, Jason Flemyng, Jessica Barden, Cate Blanchett
Durata: 111 minute
Distribuit de InterComFilm Distribution SRL