Main menu

header

irina_nistorMai ţineţi minte filmul „Prietenii mei, elefanţii”? În caz că nu, el a fost de curând reprogramat la televizor, probabil pentru a ne introduce într-un mediu relativ similar cu această ecranizare, în care conflictul este între oameni, fireşte, pachidermul fiind o victimă colaterală. Chiar dacă începe relativ banal, cu un flashback, povestitorul e extrem de carismatic, fiind interpretat de Hal Holbroock (culmea, junior, chiar şi la cei 86 de ani ai săi). Circul stârneşte o anume fascinaţie chiar şi pentru autori cinematografici de top precum Fellini sau De Sica ori însuşi Chaplin. Inclusiv la noi s-au făcut filme ca „Mihail, câine de circ” de Sergiu Nicolaescu, „Fram, ursul polar” de Elisabeta Bostan sau „Circul vesel” de Claudiu Mitcu.

Istoria începe cu un emigrant polonez căruia, de pe o zi pe alta, i se schimbă soarta şi care nu mai apucă să-şi termine Facultatea de Medicină Veterinară. Ajunge la un circ ambulant, unde scapă de chinuri un biet căluţ, căci, vorba peliculei... „Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?”. Aici este dezvăluită iluzia cu care sunt hrăniţi spectatorii şi, în cele din urmă, întâlneşte un elefant cu picăţele care par ca boabele de cafea, blând dacă ştii cum să-l iei, şi care are şi un mic păcat: îi cam place să tragă la măsea. Dar asta o ştim şi de la căţelul lui Shirley MacLaine, care era mare amator de bere în „Irma La Douce”.
În paralel există şi o poveste de dragoste periculoasă între Robert Pattison şi Reese Witherspoon, nevasta temutului şef despotic şi absolut, interpretat de marea găselniţă a lui Tarantino, pentru „Ticăloşi fără glorie” - Christoph Waltz - care nu reuşeşte să fie chiar la fel de înspăimântător şi recită la fiecare intrare în arena improvizată o descriere ce i se pare atotcuprinzătoare - cel mai mare spectacol de pe pământ (titlul unei producţii mai de demult cu Charlton Heston).

„Apă pentru elefanţi“

„Water for elephants“
Regia: Francis Lawrence
Cu: Robert Pattison, Christoph Waltz, Reese Witherspoon
Distribuit de Odeon Cineplex