Main menu

header

irina_nistorTermenul din titlul englezesc, „Source code” este unul de calculatoare şi presupune facilitatea de a lucra într-un anumit program. Sigur că varianta românească este mai misterioasă. De departe cel mai reuşit lucru este însă afişul, cu un puzzle de imagini, din care e formată o secvenţă de viaţă, pe care, la rândul nostru, ne-am putea-o compune cu puţină imaginaţie. Jake Gyllenhal este un pilot de elicopter, unul de elită, care are ca misiune să detecteze un atac terorist, retrăindu-l şi ducând cât mai multe date spre a identifica atacatorul şi a da de urma unei reţele. Ingeniozitatea constă în faptul că istoria se repetă ca la o şedinţă de regresie în timp, în care mereu pare acelaşi lucru, mai cumplit ca în „Ziua Cârtiţei”, şi totuşi ceva te intrigă şi mori de curiozitate să vezi până unde se va merge. Parteneră sentimentală de moment este Michelle Monaghan, iar privilegiata amantă a lui George Clooney din „Sus în aer”, Vera Farmiga, devine acum o nesuferită chinuitoare pentru bietul protagonist.

Traversarea vagoanelor, inclusiv a celui de marfă şi bagaje, pentru găsirea explozivului, aduce aminte de pelicula-cult a lui Hitchcock „Doamna dispărută”, ba chiar şi de „Străini în tren”, dar induce şi ideea că e mai uşor să mori în bloc, pe şine, decât la mare altitudine, pentru că nu există obsedantele controale. Să sperăm că nu o să-i inspire pe cei de la pază să ne facă viaţa un infern şi la sol!

În plus rămâne un deziderat mai vechi: cum se poate da timpul înapoi spre a preîntâmpina dezastre. Poate, cine ştie, până la urmă o să se reuşească şi asta, deşi există şi riscul să readucem la viaţă şi personaje istorice de care abia am apucat să ne bucurăm că am scăpat.

„Transfer de identitate“

(„Source code“)
SUA, 2011
Regia: Duncan Jones
Cu: Jake Gyllenhal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jefrrey Wright, Michael Arden, Cas Anvar
Distribuit în România de Media Pro Distribution