Main menu

header

irina_nistorMultă lume îşi imaginează, mai ales în perioadele dificile, că ar putea să-şi rezolve problemele de bani şi slujbă deschizând un restaurant sau măcar un birt ori o tavernă. După ce veţi vedea acest film nemţesc, veţi constata că nu-i deloc uşor, nici măcar într-un scenariu de cinema.

Personajul principal e un grec tânăr, deja proprietarul unui local în care însă nimic nu mai merge. Ca să fie totul complet, iubita lui se mută la Shanghai, clienţii sunt plini de mofturi şi se mai şi înţepeneşte, fireşte, neavând asigurare de sănătate. Singura soluţie ca să-şi îndrepte spinarea ar fi „Spărgătorul de oase”, iar restaurantul l-ar putea lăsa fratelui său, dar acesta tocmai a ieşit parţial din puşcărie şi e un pocherist înrăit. Speranţa rămasă este o viaţă nouă tocmai în China. Pentru public e o ocazie de a intra la propriu şi la figurat în bucătăria unei asemenea afaceri şi de a descoperi cum se poate face o farfurie extrem de estetică şi de costisitoare, deşi investiţia este minimă. Lumea interlopă este şi ea prezentă, iar regizorul, de origine turcă, declară că povestea este autentică. Există o asemenea tavernă într-un cartier din Hamburg, iar proprietarul este bun prieten cu realizatorul. Punctul forte, pe lângă umor, îl constituie ilustraţia sonoră, uneori tratată cu ironie, iar alteori cu foarte mare seriozitate. Numele firmei e un amestec de muzică soul, pornind de la ideea că ea e hrana sufletului. Aventurile se succed într-un asemenea ritm, încât, cu siguranţă, nu o să aveţi niciun moment de plictiseală.

„Taverna“

(„Soul Kitchen“)
Germania, 2009
Regia: Fatih Akin
Cu: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Unel, Anna Bederke, Lucas Gregorowicz, Dorka Gryllus, Pheline Roggan, Demir Gokgol, Wotan Wilke Mohring, Monica Bleibtreu
Distribuit de Independenţa Film