Main menu

header

Această nouă modă atât de râvnită de publicul de pretutindeni, din fericire, a ajuns destul de repede şi în România. Filmele se pot vedea, atâta vreme cât sunt făcute pentru asta, în trei dimensiuni. Folosindu-se fireşte şi o pereche de ochelari. Pe care-i returnezi la ieşirea din sală. Asta ca să nu îi treacă prin minte cuiva că ar intra în costul biletului. Ori să le... subtilizeze ca pe linguriţele de la restaurante. Nu se cade!

Cea mai recentă premieră în această formulă este animaţia  „Up” („Deasupra tuturor”). Creaţia Disney Pixar a avut onoarea să deschidă Festivalul de la Cannes. Nu-l puteţi descărca de pe internet, pentru că încă nu s-a inventat televizorul/monitorul în relief. Şi în plus ar fi păcat să vă lipsiţi de plăcerea de a vedea povestea bătrânelului de 78 de ani care porneşte la drum, cu casa sa, mai ceva ca în „Vrăjitorul din Oz”. Doar că fără uragan, ci numai datorită unor splendide baloane multicolore, ce aduc şi ele cu curcubeul. În lungul drum spre un alt continent îl va însoţi un puşti de 8 anişori, curios foc şi mereu dispus să salveze lumea. Asta în speranţa că astfel îi va atrage atenţia tatălui, care îl părăsise pentru o nouă nevastă. Pisici nu sunt în acest desen animat, doar câini vorbitori şi numele felinelor sunt  folosite ca sperietoare pentru patrupedele credincioase. Ca model pentru aproape octogenarul principal, regizorul Pete Docter i-a avut pe doi mari actori americani, Spencer Tracy şi Walter Matthau, morocănoşii cei simpatici. Vocea românească îi aparţine marelui jazzman Johnny Răducanu. Precis că ar fi putut fi de multe ori un actor neîntrecut dacă i-ar fi venit cuiva ideea mai demult! Nu e prea târziu!

UP (Deasupra tuturor)

SUA, 2009
Regia: Pete Docter
Voci: Ed Asner, Christopher Plummer, John Ratzenberger, Jordan Nagaj, Delroy Lindo, Jérome Ranft, Bob Peterson
Voci: Carl - Johnny Răducanu, Muntz - Victor Rebengiuc, Dug - Mihai Bendeac, Russell - Niculae Emanuel Adetu, Ellie - Beatrice Gabriela Udrişte
Distribuit de Prooptiki