Main menu

header

La prima vedere pare un film cu nuanțe feministe și cu dedicație de speranță pentru cele aflate deja la vârsta a treia. În realitate, este o comedie foarte reușită și, excluzând câteva mici vulgarități, care sunt inevitabile în americăneștile zilelor noastre, e o foarte izbutită oglindă a dorinței de a trăi cu intensitate fiecare clipă, de a veni de hac trecerii timpului, eventual cu operații estetice, și dacă se poate de a găsi măcar o idilă, dacă nu un partener de viață care să reziste și la celebra replică: „Până ce moartea ne va despărți”. Clubul cititoarelor, care pe românește a devenit un titlu mult mai incitant, este în regia lui Bill Holderman (mai nou, producătorul preferat al lui Robert Redford, care după cum bine știm a jucat în „Desculț în parc” alături de actuala protagonistă, Jane Fonda), deși ne-am fi așteptat să fie realizatoarea, dar ce-i drept o avem coscenaristă pe Erin Simms.

Pe scurt, este întâlnirea, la dată fixă, a patru prietene, care sugerează de fiecare dată o carte de citit. Și uite așa vine rândul lui „Fifty Shades of Grey” („50 de umbre ale lui Grey”), care firește le șochează, ba chiar Diane Keaton în întâlnirea din avion cu fermecătorul Andy Garcia spune că ar citi „Moby-Dick”. Cea care a fost cândva preferata lui Woody Allen demonstrează, în continuare, că e o mare actriță, ca de altfel și Candice Bergen, în realitate văduva marelui regizor francez Louis Malle, și care în scenariu este judecătoare de temut, și poate cea mai cumințică dintre toate, chiar dacă-și caută jumătatea, discutabilă, pe net. Nostim e faptul că unul dintre bărbații visurilor octogenarei este chiar Don Johnson, tatăl fetei din „Fifty Shades of Grey”.

„Clubul femeilor dezlănţuite“ („Book Club“)

SUA, 2018

Regia: Bill Holderman

Cu: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen, Andy Garcia, Alicia Silverstone, Richard Dreyfuss, Don Johnson, Mircea Monroe

Distribuit de: Vertical Entertainment