Main menu

header

Iată cum poate fi ambalată cinematografic și întru cucerirea publicului spectator ideea de a deține și de a folosi arme personale în veșnica revoltată America. Ba, mai mult, cum ești uneori nevoit să-ți faci singur dreptate dacă Poliția pare total dezorientată în a-i prinde pe niște criminali odioși care-i ucid unui doctor, unui chirurg eminent (Bruce Willis) nevasta (fermecătoarea Elisabeth Shue) și îi aduc fiica (pe Camila Morrone, un manechin argentinian) în stare de legumă, în comă, cu puține șanse de a se mai trezi vreodată. Filmul este, de fapt, un remake al celui din 1974, cu Charles Bronson în rolul principal, care era arhitect de astă dată, dar în rest scenariul e cam același, pentru că baza o constituie romanul din 1972 al lui Brian Garfield.

Este evident că în cei aproape 50 de ani nimic nu s-a schimbat ca eficiență a autorităților și nici în privința publicului, care, măcar nemărturisit, va ține, pe bună dreptate, cu acest răzbunător pe cont propriu, înarmat cu un pistol și o haină de trening cu glugă. Oamenii legii sunt într-o echipă „politic corectă”: alb-negru. Dean Norris (din foarte prizatul serial „Breaking Bad”, de pe Netflix), ușor supraponderal și disperat după carbohidrați, iar ea o negresă splendidă, Kimberly Elise, din „Candidatul manciurian”. Bruce Willis nu mai trebuie să salveze toată planeta, ci doar să-i facă să plătească chiar cu viața pe cei care i-au distrus existența. Totul se petrece la Chicago în povestea respectivă, dar ar putea fi oriunde în SUA, unde doar o frică de un vigilante mai reduce, măcar temporar, numărul atrocităților. Și încă ceva de remarcat: există o scenă mai pe la început în care tatăl fetei se dovedește exasperat de limbajul vulgar al unui alt părinte și aproape că se ajunge la un conflict cu violență fizică. Deci înjurăturile deranjează, indiferent de continent!

„Death Wish“ - „Răzbunarea/Death Wish“

SUA, 2018

Regia: Eli Roth

Cu: Bruce Willis, Vincent D’Onofrio, Elisabeth Shue, Mike Epps, Wendy Crewson, Dean Norris, Kirby Bliss Blanton, Kimberly Elise, Steph McHattie

Distribuit în România de

Forum Film România