Main menu

header

Deși ne-am obișnuit cu ideea, de la Jonathan Swift și al său „Gulliver în Țara piticilor” sau succesul cinematografic al anilor ’80 „Iubito, am micșorat copiii”, am așteptat cu interes „Downsizing”/„Minioamenii” pentru că era și cu un actor care întotdeauna (sau aproape întotdeauna) cucerește publicul: Matt Damon. Probabil unde am și rămas cu nostalgia lui „Good Will Hunting”/„Bunul Will Hunting”, pentru care a luat un Oscar, alături de Ben Affleck, cu care a scris scenariul. Soluția, de data aceasta, este una cu un oarecare haz, ca să salvăm planeta! Hai să găsim o formulă științifică de a face oamenii de doar câțiva centimetri. Regizorul Alexander Payne, care mai dăduse lovitura și cu „In vino veritas” încă din 2004 (și are o aluzie la vinuri și aici), și-a ales și o distribuție beton: mult premiatul și straniul austriac Christoph Waltz (din două filme ale lui Tarantino, „Inglorious basterds”/„Ticăloși fără glorie” și „Django Unchained”/„Django dezlănțuit”, plus „Horrible Bosses 2”, unde este, ca și în filmul de față, alături de Jason Sudeikis).

Acum europeanul este un afacerist dubios sârb, chiar și în lumea miniaturizaților. Ar mai fi și vietnameza Hong Chau, strălucită în chip de asiatică având destul de mult tupeu, dar și cu un curaj nebun, fiind pedepsită la reducerea în dimensiuni pentru că se răzvrătise împotriva puterii din țara sa, o disidentă atipică, rea de gură, dar cu o inimă de aur. Experimentul e relativ bine explicat, cât să nu se cadă în ridicol din prima clipă. Satira în sine este una foarte tăioasă și nu lipsește umorul negru, dar e mult mai puțin sinistru decât „Suburbicon”, cu același Matt Damon în rolul principal, și în care, deși era regizat de George Clooney, după un script al fraților Coen, nici măcar dublul rol al lui Julianne Moore n-a putut salva mare lucru.

„Downsizing. Minioamenii“ („Downsizing“)

Norvegia, SUA, 2017

Regia: Alexander Payne

Voci: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kirsten Wiig, Rolf Lassgard, Neil Patrick Harris, Laura Dern, Jason Sudeikis, James Van Der Beek

Distribuit în România de:

Ro Image 2000