Main menu

header

Încă de la primele cadre, Charlize Theron, ca și în „Monstrul” care i-a adus un Oscar, dar și în „Mad Max”, ține, cu tot dinadinsul, să ne arate că se poate urâți cu bună-știință. De data asta este plină de cicatrice, despre care o să avem ocazia să aflăm de unde i s-au tras. Blonda sud-africano-americană e frumoasă și mai brunețică, pentru că la final ar dori să rămânem cu o imagine ideală. Agenta noastră se bate bine, dar, firește, o mai și încasează. Se combină cu o franțuzoaică, o franco-algeriană în realitate, Sofia Boutella (din recentul „Mumia”), nu știm prea bine dacă intră în sacrificiile meseriei sau e chiar o plăcere în sine, și ni se oferă o călătorie în timp, respectiv în 1989, la Berlin, în ajun de schimbări și de dărâmarea Zidului.

Bineînțeles că mișună spionii și e greu de identificat cine joacă dublu. Scoțianul James McAvoy din „X-Men”, mărunțel, dar foarte expresiv, face față cu brio personajului ambiguu. Deși marea sa creație rămâne doctorul din „Ultimul Rege al Scoției”, care e de fapt Dictatorul din Uganda, interpretat magistral de Forest Whitaker. E foarte înduioșător, pe alocuri fiind filmat chiar în cinematograful „Internațional”, unde se țin, adesea, proiecțiile Berlinalei. CIA (John Goodman) și MI6 (Toby Jones) par convingători prin simpla prezență, lor adăugându-li-se câțiva actori ultracunoscuți, precum Til Schweiger, mare vedetă a Germaniei, ori Barbara Sukowa, din „Hannah Arendt”. Tânărul suedez din familie de artiști Bill Skarsgard e și el în această strălucită distribuție. O să ne cuprindă o oarecare nostalgie văzând o serie de obiecte ale vremii, de la casetele audio la cele video și la benzile de magnetofon, de la modă, fabuloasele cizme și foarte utilul pantof cu toc cui, și până la automobile ori masivul telefon fix, de ebonită, o armă foarte la îndemână. Marea găselniță rămân umbrelele și ceasul sofisticat.

„Atomic Blonde“ („Agenta sub acoperire“)

SUA, 2017

Regia: David Leitch

Cu: Charlize Theron, James McAvoy, Eddie Marsan, John Goodman, Til Schweiger, Sofia Boutella, Toby Jones, Daniel Bernhardt, James Faulkner, Barbara Sukowa, Bill Skarsgard

Distribuit în România de

Vertical Entertainment