Main menu

header

florin_condurateanuTensiunea, adică presiunea creată asupra pereţilor vaselor de curgerea sângelui este unul dintre parametrii de importanţă uriaşă în buna funcţionare a organismului. Aceasta creşte când pe pereţi s-a depus un strat de grăsime şi secţiunea de alergare a sângelui s-a micşorat păgubos. Situaţia de alarmă maximă este atunci când drumul fluidului vieţii prin „ţevile” corpului aproape s-a blocat nu numai prin lipirea grăsimii de vase, ci şi prin apariţia unui cheag care barează circulaţia. Tensiunea mare se numeşte boală hipertensivă şi conduce la accidentul vascular cerebral provocator de moarte şi de paralizii. Acesta constituie cea mai frecventă cauză de deces nu numai la noi, ci în întreaga lume. Dezastrul în reţeaua de vase din creier poate fi generat şi de astuparea unei artere care împiedică hrănirea unei porţiuni de creier, dar se poate întâmpla chiar spargerea unui vas, cu hemoragie, situaţie şi mai gravă.

Tensiunea arterială trebuie controlată des, chiar de omul obişnuit, care-şi poate cumpăra un aparat special pentru măsurare. Medicina a stabilit care sunt limitele superioare ale unei tensiuni arteriale normale - se acceptă o maximă de 14 cu minima 9, dar dacă persoana respectivă suferă, de exemplu, de diabet, tensiunea normală trebuie să fie mai mică (maxima până spre 13). Toate valorile peste aceste bareme se diagnostichează ca hipertensiune. Ea este o boală cronică, iar unele persoane s-au „logodit” cu aceasta pentru tot restul vieţii. Se poate ţine în frâu luând în fiecare zi medicamentele prescrise de medic, schimbând regimul de viaţă (dietă şi mişcare). Pacientul care suferă de această afecţiune trebuie să se lase de fumat, să mănânce mai puţine grăsimi, să uite de solniţă, căci alimentele conţin suficientă sare, şi să meargă pe jos o jumătate de oră sau chiar o oră pe zi. De asemenea, el trebuie să fie conştiincios în luarea medicamentelor zilnic şi să nu oprească tratamentul dacă se simte bine.

Să revenim la felul în care se măsoară tensiunea. Acest lucru se face şi la mâna dreaptă, şi la stânga, de aceeaşi dată, fiindcă pot exista valori diferite. Uneori, un om îşi găseşte o tensiune de 12 la stânga şi e mulţumit, dar măsurând şi la dreapta află că are 18, deci hipertensiune. La membrul cu valoare normală, sângele putea fi împotmolit de grăsimi pe vase şi să curgă mai anevoie.
Tensiunea se măsoară şi culcat sau pe scaun, dar şi în picioare.

Uneori, pacientul face aşa-zisa hipertensiune a „halatelor albe”, adică se emoţionează când vede medicul. Tocmai de aceea valoarea se ia după 15 minute de stat în cabinet, când s-a mai liniştit.

E cazul să fie demolată o zicere greşită despre hipertensiune - se spune uneori „mai bine ai tensiune mare tot timpul decât să fie oscilantă, când mare, când mică”. Greşit! Cea oscilantă e primul stadiu al bolii hipertensive, iar după aceasta situaţia se agravează!

Principala cauză este ateroscleroza, adică depunerea de grăsimi, de colesterol rău şi de trigliceride pe vase, ceea ce vorbeam la început. Un important om de succes, Ştefan Manea - managerul general al firmei Hofigal, un nume în lumea naturistă, a realizat un produs care luptă cu ateroscleroza. Noul remediu natural se bazează pe un nap pitic, ce împiedică lipirea grăsimilor de vase. De altfel, porcii sălbatici şi cei domestici, care sunt hrăniţi cu napi, nu suferă de ateroscleroză. Această vegetală asigură o curăţare de toxine a organismului, dar şi o bună funcţionare a colonului şi a tubului digestiv. În produsul din plante, Hof Lipomin, s-au mai adăugat napului usturoi, praz, ulei de in şi alte extracte din plante (usturoiul luptă cu tensiunea mare, iar prazul este un antiinflamator de excepţie).