Main menu

header

Probabil că nu există om în lumea largă care să nu fi ajuns ochi în ochi cu dentistul, cu frizerul şi să nu fi poposit, văitându-se, la un doctor de „reumatisme“. Fiindcă de durerile reumatice nu scapă nimeni, chit că este doar o jenă atunci când se înnorează cerul şi pică primele bobiţe de ploaie. Deci, reumatismele reprezintă un „sport“ universal. Umblă o vorbă că reumatismele nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti senin.

    Norocul este că s-au găsit ceva medicamente să potolească durerile de reumatism, deşi medicina mondială nu a descoperit în toate cotloanele mecanismul ori cauza instalării acestei boli. Este bine totuşi să se ştie că afecţiunile reumatice pot fi degenerative atunci când s-au uzat articulaţiile, o dată cu trecerea anilor, dar bolile reumatismale pot fi inflamatorii, din acelea care pot crea consecinţe grave. Printre cele mai des întâlnite amintim poliartrita reumatoidă sau, cum spun alţii, artrita reumatoidă. Ea este o boală inflamatorie, cu cauze necunoscute, a periferiei organismului, atacând mai ales articulaţiile mici, de regulă de la mână. Această afecţiune aducătoare de dureri considerabile urâţeşte zonele pe care le atacă, astfel încât ţi-e groază să priveşti mâna unui om bolnav de poliartrită reumatoidă, cu degetele strâmbate ca nişte vreascuri, plecate de la locul lor şi deformate, de parcă le-ar fi bătut un vânt pustiitor.

   Oamenii care cunosc chinurile unei mari artiste, îşi amintesc de celebra cântăreaţă Edith Piaff, care nu ştia cum să-şi ascundă degetele mâinii schilodite de poliartrita reumatoidă. De altfel, portretul-robot al bolnavului de poliartrită reumatoidă este femeia de 40, 50 de ani, care s-a expus mult la frig, la contactul cu apa rece şi apoi fiind bântuită de mult stres. Deşi cele mai afectate sunt femeile de vârstă mijlocie, poliartrita reumatoidă îi atacă şi pe copii, şi pe bărbaţi, şi pe bătrâni. Semnele poliartritei reumatoide sunt durerile ce apar la început în articulaţiile mici ale mâinii, la încheietura pumnului şi la articulaţiile degetelor dinspre palmă, precum şi la articulaţiile din mijlocul degetelor.

    Durerile apar mai ales noaptea, dar cedează puţin la mişcare. Durerile sunt simetrice, la ambele mâini. Bolnavii de poliartrită reumatoidă se scoală dimineaţa cu articulaţiile înţepenite timp de o jumătate de oră sau chiar de trei, patru ore. Ei au senzaţia că li s-ar fi ruginit articulaţiile. Acestea se şi umflă prin acumulare de lichid. Membrana sinovială ce căptuşeşte articulaţia se înmulţeşte anormal şi găureşte oasele şi cartilajele. Poliartrita reumatoidă rupe şi tendoanele, astfel că degetele fug în lateral. Există forme de poliartrite ce pot porni şi de la genunchi, şi de la coate, şi de la umăr. Această boală reumatică afectează mai puţin coloana, cea care este măcinată de spondilite. Cauzele acestei afecţiuni n-au fost descoperite.

    Nu este vorba despre o vindecare totală, dar prin tratament boala poate da înapoi pe perioade lungi. Este de maximă importanţă diagnosticarea din vreme şi nu trebuie amânată terapia din pricina confuziei în diagnostic, când adesea se spune că ar fi vorba despre o artroză de vârstă. Există foarte multe forme blânde, dar şi forme severe, când este ameninţată viaţa, fiindcă boala prinde şi alte organe, precum plămânii. Dar care este tratamentul ce se aplică în poliartrita reumatoidă? Există remediul cu medicamente antiinflamatoare, ce se adresează mai ales simptomelor şi nu acţionează la fondul bolii. Cel mai des se folosesc antiinflamatoarele nesteroidiene, deci fără cortizon, din clasa aspirinelor.

    Dar trebuie să fie aţintită o atenţie maximă asupra pacientului, fiindcă aceste medicamente dau şi reacţii adverse, mai ales la tubul digestiv, la rinichi şi la aparatul cardiovascular. Se poate ajunge chiar la hemoragii digestive din pricina acestor pastile. Când boala are forme mai severe, pacienţilor li se prescriu şi medicamente antiinflamatoare cu cortizon, deci mai puternice. Există şi o medicaţie ce vizează fondul bolii şi nu doar crizele. Şi din această familie de medicamente face parte metrotexatul.