Main menu

header

494 26 1de Dana Purgaru

Adorate de toată lumea, sățioase și savuroase, bananele pot fi consumate nu numai ca atare, ci și în diverse preparate delicioase, cu gust inconfundabil.

Pâine exotică

Ingrediente: 285 g făină, 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 1/2 linguriță cu sare, 110 g unt, 225 g zahăr tos, 2 ouă, 4 banane coapte, 85 ml lapte, 1/2 linguriță cu suc de lămâie, 1 linguriță cu esență de vanilie.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecați făina, bicarbonatul de sodiu și sarea într-un bol mare. Separat, frecați bine untul cu zahărul, folosind mâna, până devine o cremă. Adăugați ouăle, bananele făcute piure, extractul de vanilie și laptele, combinat în prealabil cu zeama de lămâie. Amestecați foarte bine, apoi turnați în prima mixtură. Frământați bine. Ungeți o formă cu puțin unt, puneți în ea compoziția și introduceți în cuptor pentru o oră sau până s-a umflat și pâinea a devenit aurie. Se servește numai după ce s-a răcit.

Supă

Ingrediente: 6 banane, 1 dovleac dulce tăiat cubulețe, 1/2 ceșcuţă cu ulei de măsline, 2 linguri cu usturoi mărunțit, 1 ceșcuţă cu ceapă tocată, 4 l apă, 1/2 cub de bază de pui, 2 lingurițe cu chimen măcinat, 1 ceșcuță cu smântână groasă, 1 praf de sare, piper.

Mod de preparare: într-o oală căliți ceapa și usturoiul în ulei, cu praful de sare. După ce s-a călit ceapa, adăugați chimenul, dovleacul, apa, baza de pui şi piperul, apoi lăsați să clocotească. Nu uitați să amestecați periodic. După ce dovleacul s-a înmuiat, puneți bananele, smântâna și lăsați să fiarbă încă zece minute. După ce s-a răcit puțin, treceți supa printr-un blender.

Cu pui și rom

Ingrediente: 1 pui, 12 banane, 200 g unt, 2 pahare cu rom, 1 felie de pâine, sare și piper.

Mod de preparare: spălați bine puiul, curățați-l în interior, după care presărați sare și piper după gust. Introduceți o felie de pâine înmuiată bine în rom, apoi coaseți puiul ca să închideți deschizătura. Așezați-l într-o tavă, puneți untul mărunțit și introduceți-l în cuptor. Din când în când, deschideți cuptorul și turnați sos pe carne. Bananele întregi se desfac din coajă, se prăjesc pe ambele părți, se așază lângă pui cu circa 10-15 minute înainte de a-l scoate din cuptor și se toarnă restul de rom.

Nuggets de pui și cocos

Ingrediente: 1/4 ceșcuţă cu făină,

2 banane, 1 ou bătut, 1/4 linguriță cu esență de cocos, 1 ceșcuță cu pesmet, 1,5 linguriță cu pătrunjel tocat, 3/4 ceșcuță cu fulgi de cocos, 500 g file de pui, 1/2 ceșcuţă cu ketchup, 1/4 ceșcuță cu gem de portocale, puţin ulei.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul și într-o tavă puneți hârtie de copt unsă cu ulei. Într-un vas pasați bananele și între timp adăugați oul și esența de cocos. În alt bol presărați pesmetul, pătrunjelul și mare parte dintre fulgii de cocos. Tăiați carnea fâșii, apoi treceți bucățile prin făină, prin amestecul de banane și prin combinația de pesmet și așezați-le în tavă. Se coc zece minute pe fiecare parte. Din ketchup, fulgii de cocos rămași și gem preparați un sos, care se servește alături de nuggets.

Cu porc și sos de ananas

494 26 2Ingrediente: 1 lingură cu usturoi tocat, 1 linguriță cu oregano, 1 lingură cu boia dulce, 3 linguri cu zahăr brun, 1 vârf de cuțit cu sare, 650 g file de porc, 1 linguriță cu ulei. Pentru sos: 1 ceapă mică, 1 ardei iute tocat, 2 banane tăiate felii, 1,5 ceșcuță cu ananas la conservă, 1,4 ceșcuță cu suc de ananas, 1/2 pudră de curry, 1/4 ceșcuță cu fructe de pădure.

Mod de preparare: căliți ceapa în ulei, adăugați ardeiul, bananele, ananasul, sucul de ananas, curry-ul, 2 linguri cu zahăr și lăsați să fiarbă la foc mic, acoperit. La final, adăugați fructele de pădure. Combinați usturoiul cu oregano, boiaua, zahărul rămas și sarea și pasați bine, frecați carnea de porc, apoi preparați-o pe grătarul încins. După ce carnea s-a făcut se lasă să se răcească puțin și se feliază. Se servește cu sos.

Mâncărică matoke

494 26 3Ingrediente: 4 banane mici, 1/2 lămâie, 20 g unt, 1 ceapă mică, 2 roșii cubulețe, 2 căței de usturoi, 1/2 ardei capia, 200 ml supă de vită, ulei, piper, sare, oregano sau coriandru verde, boia iute.

Mod de preparare: pentru această rețetă africană, bananele se taie rondele și se stropesc cu zeama de lămâie. Se călește cu unt ceapa într-o tigaie, se pun roșiile, ardeiul mărunțit, usturoiul și condimentele cu piper, sare şi boia iute, apoi se toarnă supa și se lasă să clocotească până ce bananele au fiert. Se servește fierbinte, cu oregano sau coriandru, după preferințe.

Chiftele cu curry

Ingrediente chiftele: 600 g carne tocată, 2 ouă bătute, 4 felii de pâine neagră înmuiată în apă, 4 banane tăiate în patru, 200 g pesmet, sare, piper, ierburi aromatice proaspete. Pentru sos: 1 ceapă, ulei de măsline, 1 linguriță cu pudră de curry, 250 ml suc de portocale, 1 lingură cu gem de caise, sare, piper, pastă din 2 linguri cu mălai foarte fin și apă.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul și puneți hârtie de copt într-o tavă. Amestecați ingredientele pentru chiftele, cu excepția bananelor și a pesmetului și împărțiți compoziția în 16. Îmbrăcați fiecare bucată de banană cu aceasta, treceți fiecare chiftea prin pesmet și puneți-o apoi în tavă. Introduceți în frigider zece minute, apoi în cuptor până se rumenesc. Pentru sos, căliți ceapa în ulei, adăugați restul ingredientelor și lăsați să scadă.

Pane

Ingrediente: 2 banane coapte, 1 lingură cu amidon, 1 lingură cu făină, 1 lingură cu zahăr pudră, 1/2 linguriță cu scorțișoară, esență de vanilie, 1 praf de sare, lapte, ulei, frișcă, ciocolată.

Mod de preparare: se face un aluat ca pentru șnițele din făină, amidon, zahăr, scorțișoară, sare, esență de vanilie și lapte. Bananele se taie rondele, se trec prin aluat și se prăjesc în ulei. Se servesc calde, cu ciocolată topită și cu frișcă.

Gogoșele

Ingrediente: 3 banane coapte, 1 linguriță cu zahăr, 1/2 ceșcuță cu mălai foarte fin, 1 vârf de cuțit cu sare, ulei.

Mod de preparare: bananele se fac piure, apoi se combină cu zahărul, sarea și mălaiul fin. Se formează gogoșele ce se prăjesc în ulei încins.

Puteți prepara acasă și o excelentă înghețată astfel: amestecați în blender banane foarte coapte înghețate, căpșuni înghețate (sau diverse fructe de pădure) și cacao și turnați în forme sau în pahare

Milkshake

Ingrediente: 1 banană foarte coaptă și mărunțită, 1/4 ceșcuţă cu sos de caramel, scorțișoară, 1 lingură cu rom, 1/3 ceșcuţă cu lapte, esență de vanilie, frișcă.

Mod de preparare: combinați totul într-un blender, turnați într-un pahar înalt și decorați cu caramel.