Main menu

header

487 26 1de Diana Georgescu

În gastronomia diferitelor popoare există dulcețuri realizate din ingrediente pe care noi le putem considera neobișnuite. Întrucât unele dintre acestea sunt cu adevărat savuroase, vă propunem câteva rețete relativ ușor de realizat, care pot adăuga o notă exotică preparatelor cotidiene.

De lapte (dulce de leche)

Ingrediente: 1 l lapte de vacă semidegresat, 500 g zahăr, 1 baton de vanilie.

Mod de preparare: se pun la fiert toate ingredientele la foc mic. Se amestecă în mod constant, pentru a nu lăsa compoziția să se prindă. Se scoate batonul de vanilie atunci când compoziția capătă o culoare caramel. Se fierbe timp de aproximativ patru ore, până când amestecul de lapte și de zahăr ajunge să aibă consistența șerbetului. Se porționează după preferințe, în borcane sterile, care se sigilează etanș. Se poate consuma atât caldă, cât și rece. Se mai poate prepara dulceaţă de lapte cu alune, cu nucă sau cafea, constituind un desert în sine sau o excelentă umplutură pentru clătite.

De păpădie

Ingrediente: 250 g flori de păpădie, 1 și 1/2 l apă, 750 g zahăr la 1 l apă, zeama de la 1 lămâie, 2 portocale.

Mod de preparare: se spală portocalele și se taie în bucăți, fără a le îndepărta coaja. Se spală bine florile de păpădie, se pun într-un prosop absorbant de bucătărie, pentru a se usca. Se pun la fiert, într-un vas cu apă, florile şi cuburile de portocală. Se lasă la fiert timp de o oră, după care se controlează cantitatea de suc care a mai rămas, în funcţie de care se calculează cantitatea de zahăr. Se adaugă zahărul și zeama de lămâie. După ce zahărul s-a integrat și este dizolvat, se stinge focul și se lasă la răcit. Apoi, dulceaţa se pune în borcane sterile, care se sigilează etanș.

De dovleac și portocale

Ingrediente: 3 kg dovleac, 5 portocale, 1,5 kg zahăr, 2 batoane de vanilie, 100 ml apă.

487 26 2Mod de preparare: se curăţă dovleacul de coajă şi se taie cubuleţe. Se spală portocalele, se şterg, se descojesc şi se storc de suc. Se taie cojile în felii subţiri şi se opăresc timp de un minut. Separat, se pune zahărul într-un vas, peste care se toarnă apa şi sucul de la portocale. Se lasă să fiarbă, la foc mic, până se leagă siropul. Se pun cubuleţele de dovleac, coaja de portocală şi vanilia. Se lasă să fiarbă până ce dovleacul devine sticlos. Din când în când, se adună spuma de deasupra. Cubuleţele de dovleac se pun în borcane. Siropul se mai fierbe timp de cinci minute, după care se toarnă peste dovleac, în borcane, care se închid ermetic şi se lasă cu gura în jos până se răcesc complet, de preferat între pături.

De gogonele (pătlăgele verzi)

Ingrediente: 3 kg gogonele, 1 kg zahăr gelifiant, 2 fiole cu esență de vanilie, 2 lămâi, 1 linguriță cu praf conservant (sau acid salicilic).

487 26 3Mod de preparare: se spală gogonelele, care se taie cubuleţe sau se feliază după ce se îndepărtează mijlocul lemnos. Se pun cubuleţele într-un vas acoperit cu un capac și se lasă să fiarbă timp de 40 de minute. Se amestecă frecvent, pentru a nu se prinde de vas. După scurgerea timpului, se adaugă coaja rasă de la lămâi și zeama stoarsă. Se pun zahărul și conținutul fiolelor de vanilie şi se fierbe încă zece minute. Se adaugă praful conservant. Se amestecă și se aşază dulceața în borcane. Se pun la răcit între pături până a doua zi.

De ardei iute

Poate cel mai puţin cunoscută dintre toate, această dulceaţă de ardei iute se poate servi ca garnitură la fripturi, la alte preparate cu carne sau ca adaus la ciorbe, sosuri, tocăniţe, pește, omlete, pizza, aluaturi cu umpluturi de carne și de cașcaval etc.

Ingrediente: 500 g ardei iute (verde, roșu și galben), 500 g zahăr, 500 ml oțet de 9 grade.

Mod de preparare: se fierb, timp de 20-30 de minute, oțetul cu zahărul până când acesta se leagă la fel ca siropul de la dulceață. Între timp, se spală și se zvântă ardeii iuți, care se taie rondele. În cazul în care se doreşte o dulceață mai puțin iute, se îndepărtează semințele și vinișoarele ardeilor. Se adaugă ardeiul feliat și se fierbe timp de încă maximum 30 de minute, în funcție de cât de legată se doreşte să fie dulceața. Se toarnă în borcane sterilizate, care se pun răsturnate pe capac, între pături, până se răcesc complet.

De ceapă roșie

Ingrediente: 1 kg ceapă roșie, 5 linguri cu ulei de măsline, 1/2 kg zahăr, 400 ml vin negru sec, 60 ml oțet balsamic, 2 lingurițe cu sare, 3 linguri cu praf de condimente (coriandru, ienibahar, chimen, cuișoare, scorțișoară, nucșoară), 1 lămâie.

Mod de preparare: se curăță ceapa, se taie felii, care să nu se facă zob în timpul fierberii. Se stoarce deasupra zeamă de lămâie, pentru a nu oxida și ca să se învioreze culoarea. Într-un vas încăpător, cu fundul gros, se încinge uleiul, care se caramelizează cu 6 linguri cu zahăr. Se amestecă încontinuu, până se obține o culoare bej. Se pune ceapa, care se căleşte până devine sticloasă. Când ceapa este sticloasă, dar încă fermă, se sărează, apoi se „stinge” cu vinul negru, se adaugă restul de zahăr, oțetul balsamic și se fierbe până se leagă siropul, la foc mic. După fierbere, se adaugă praful de condimente. Dulceața fierbinte se pune în borcane sterilizate, încălzite, care se aşază răsturnate pe capac, între pături, până se răcesc complet. Este extrem de potrivită pentru fripturi, salate cu șuncă sau alte preparate cu carne.

De muguri de brad

Ingrediente: 400 g muguri de brad, 700 g zahăr, 3 lămâi, 5 plicuri gelfix, apă.

487 26 4Mod de preparare: se curăţă mugurii de brad și se spală de mai multe ori în apă rece. Se pun în oală și se adaugă apa, cât să îi acopere, și lămâile tăiate în felii subțiri. Se acoperă oala cu un capac și se lasă să fiarbă zece minute. Se lasă timp de o noapte la răcit. A doua zi, compoziția se trece prin blender, după care se pune într-un vas şi se adaugă zahărul. Se lasă să fiarbă timp de zece minute, se adaugă gelfixul şi se mai fierbe un minut. Se pune dulceața în borcane sterilizate, încălzite, care se aşază răsturnate pe capac, între pături, până se răcesc complet.

PONT. Gelifiantul (gelfix) este un adaus de peptină, care se folosește în cazul în care dulceața este realizată din fructe ce au un conținut redus din această substanță. În absența lui, puteți folosi un pahar cu suc de mere proaspăt stors