Main menu

header

485 26 1de Diana Georgescu

Combinațiile de legume și fructe, preparate la rece sau termic, sunt exact ceea ce îi trebuie organismului uman în zilele calde de vară. Inspirate din bucătăria mediteraneană, supele reci sunt o alternativă sănătoasă și convenabilă, la îndemâna fiecăruia dintre dumneavoastră.

De morcovi

Ingrediente: 2 pahare cu suc sau piure de morcovi, 1 roșie, 1 avocado, 2 linguri cu mărar proaspăt, 1/2 ardei gras, 1/4 ceapă, 2 linguri cu ulei de măsline,

2 linguri cu zeamă de lămâie.

Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele în blender, până se obține o supă cremă. Dacă este prea groasă, se poate dilua cu puțină apă rece. Se servește cu verdeață proaspăt tocată.

De pepene galben

Ingrediente: 1 pepene galben de mărime medie, 1 iaurt degresat, 50 ml ulei de măsline, sare, piper.

Mod de preparare: se curăţă pepenele de coajă și se pasează într-un blender până se obține o pastă cremoasă. Se adaugă iaurtul, uleiul de măsline și se condimentează cu sare și piper. Se amestecă până se obține o pastă foarte fină. Se lasă la răcit timp de o oră. Se poate servi cu brânză Emmental și coajă de portocală rasă.

De roșii cu mozzarella

485 26 2Ingrediente: 1 kg roșii coapte, 150 g mozzarella, 1 legătură de busuioc, 150 ml ulei de usturoi, 2 cepe, 200 ml apă.

Mod de preparare: se spală roșiile și se coc în tavă, la cuptor, până începe să se desprindă coaja. Se îndepărtează cotoarele și cojile de la roşii, după care se amestecă într-un blender până se obține o pastă fină. Într-o tigaie se pune uleiul de usturoi și se adaugă ceapa tocată mărunt. Se amestecă, la foc mic, până când ceapa prinde culoare. Se adaugă pasta de roșii și apa. Se condimentează cu sare și piper. Se amestecă bine și se lasă la fiert până se obține o pastă cremoasă. Se adaugă câteva frunze de busuioc și se lasă supa la răcit. Se serveşte cu cubulețele de mozzarella puse în supă.

Cremă de avocado

Ingrediente: 1/2 castravete (fără semințe), 1 avocado, 1 ceapă (feliată), 2 linguri cu iaurt, 2 linguri cu mentă, 4 lingurițe cu piper măcinat, 1/4 linguriță cu praf de chimion, 1 ridiche (tocată mărunt).

Mod de preparare: se adaugă toate ingredientele într-un blender, mai puțin ridichea și menta. Se mixează până se obține o supă-cremă. Supa se servește cu ridichi și mentă proaspătă pusă deasupra.

De sfeclă și ardei gras

Ingrediente: 400 g sfeclă roșie, curățată și tăiată în bucăți mici, 3 bucăți de ardei gras roșu curățat și tăiat bucățele, 130 g brânză de capră fărâmițată, 2 linguri cu suc de lămâie, 250 ml apă, 800 ml supă concentrată de pui, 2 şalote tocate mărunt, 1 lingură cu ulei de măsline, sare, piper.

Mod de preparare: se sotează şalotele în uleiul încins, timp de patru minute. Se pun ardeiul gras tocat și bucățelele de sfeclă. Se amestecă bine și se adaugă apa și supa concentrată. Se lasă totul să dea în clocot. Se acoperă cu un capac și se fierbe la foc mic timp de o oră, până când sfecla se înmoaie bine. Se lasă supa să se răcească puțin, se adaugă sucul de lămâie și se condimentează cu sare și piper. Supa se pasează cu un blender și se pune la în frigider peste noapte. Supa se servește rece, cu brânză de capră și puțin piper, lângă felii de lămâie.

De castraveți și mărar

485 26 3Ingrediente (pentru 2 porții): 1-2 castraveți (curățați de coajă), 2 fire de ceapă verde, mărar proaspăt, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 1/4 linguriță cu sare de mare, 1/2 avocado, 1/2 cană cu apă, 2 linguri cu ulei de măsline.

Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele în blender până se obține consistența dorită. Se presară deasupra ulei de măsline și mărar.

Dovlecei și busuioc

Ingrediente: 300 g dovlecei, 40 g busuioc proaspăt tocat, 1,2 litri supă concentrată de pui sau de legume, 4 linguri cu ulei de măsline, 3 căței de usturoi, 1 ceapă, felii de lămâie, sare, piper.

485 26 4Mod de preparare: dovleceii curățați se taie în cubulețe. Se toacă usturoiul și ceapa. Se călesc în uleiul de măsline încins până când se înmoaie. În acelaşi vas se toarnă 1 litru din supa concentrată și se lasă să dea în clocot. Se dă focul mic și se lasă să fiarbă încă 10 minute. Se adaugă trei sferturi din frunzele de busuioc și se ia de pe foc. Se pasează cu un blender până când devine un piure gros. Se condimentează cu sare și piper. Se lasă la rece peste noapte. Frunzele de busuioc rămase se pun cu restul de supă concentrată în tăvi pentru cuburi de gheață la congelator. Când se servește supa, în fiecare bol se pune câte un cub de supă înghețată și lângă el câte o felie de lămâie.

De căpșuni

Un preparat mai puțin obișnuit, dar extrem de savuros, această supă combină prospețimea castravetelui cu aroma subtilă a căpșunilor. Extrem de rafinată, ea poate fi servită la o cină festivă.

485 26 5Ingrediente: 500 g căpșuni, 50 ml ulei de măsline, 4 căței usturoi, 1 pâine graham, cimbru, 1 castravete verde, 1 ardei roșu, 1 ardei verde, 6 linguri cu bulion, 3 linguri cu oțet de mere, sos Tabasco, sare.

Mod de preparare: se pune o tigaie la încins, se adaugă o lingură cu ulei de măsline și un căţel de usturoi curățat. Se taie pâinea cubulețe și se adaugă în tigaie atunci când usturoiul începe să capete o culoare maronie. Se adaugă crenguțele de cimbru și se amestecă în continuare, până când pâinea capătă aspectul dorit. Separat, într-un bol, se pun legumele tocate mărunt, usturoiul rămas, ulei de măsline, bulion, oțet și sare. Ingredientele din bol se pun într-un blender și se amestecă până când se obține o pastă omogenă. Compoziția obținută se dă prin strecurătoare, după care se ține la frigider până se răcește. La final, se adaugă, după gust, sosul Tabasco, sare și oțet de mere. Supa se servește împreună cu crutoanele de pâine, cu ulei de măsline și usturoi, pregătite anterior.

Pentru un efect spectaculos, se pot pregăti cuburi de gheață cu diverse arome, prin congelarea în interiorul acestora a unor frunzulițe de mentă, de busuioc sau de mărar. Se asociază cu supele, în funcție de ingredientele de bază ale acestora