Main menu

header

471 26 1de Smaranda Grințescu

Declarat de studii recente un superaliment, năsturelul nu trebuie să lipsească din meniul vostru zilnic. Are un gust uşor picant şi sărat, foarte asemănător cu cresonul şi cu plante de tipul muştarului, ideal în supe, salate, sandvişuri cu paste atât crud, cât și ușor de gătit.

Salată cu caș proaspăt

Ingrediente: 200 g caș proaspăt,

6 linguri cu frunze și muguri de năsturel, 6 linguri cu ulei de măsline, 4 roșii, 2 mere, rămurele de mentă și de rozmarin.

Mod de preparare: așezați într-un castron de lut roșiile, merele și cașul, toate tăiate felii. Între acestea, puneți frunzele de năsturel tăiate mărunt, ramurile mentei și rozmarinului. Se prepară în maximum 30 de minute, iar o porție de salată conține 120 de calorii.

Supă rece cu migdale

Ingrediente: 500 ml supă de pui,

4 cepe verzi, tocate pe diagonală, 2 legături năsturel proaspăt, spălat și tocat,

6 frunze de mentă, 1 cană cu lapte, 2 linguri cu migdale măcinate, 1 cană cu smântână, 1/2 linguriță cu sare, 1/2 linguriță cu piper.

Mod de preparare: se curăță grăsimea în exces din supa de pui. Se aduce la fierbere supa, se adaugă ceapa verde și năsturelul, se fierbe la foc mic. Se toarnă puțin lapte peste migdale până se formează o pastă, care se pune în laptele rămas. Se adaugă compoziția de lapte în supă și, odată ce a început să fiarbă, se amestecă până când începe să se îngroașe. Se ia de pe foc și se lasă la rece. Odată ce s-a răcit suficient, se omogenizează supa cu ajutorul robotului de bucătărie. Se asezonează după gust cu sare şi piper. Se ține la frigider până în momentul servirii, când se decorează cu smântână și mentă.

Tartă de anghinare şi mazăre

471 26 2Ingrediente: 500 g aluat fraged, 500 g mazăre, 500 g brânză ricotta, 250 ml smântână, 4 ouă bătute, 100 g parmezan sau altă brânză tare, dată pe răzătoare, coaja rasă de la 1 lămâie, 2 mâini cu boabe de fasole, 1 conservă de 400 g anghinare scurse de apă şi tăiate în jumătăţi. Pentru sosul pesto: 200 g frunze năsturel, 50 g seminţe de pin, 50 g parmezan ras, 3 linguri cu ulei de măsline, sucul de la 1 lămâie, sare, piper.

Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 190º C/gaz 5. Se desfãşoară aluatul şi se tapetează cu el o formă de tartă cu diametrul de 28 cm. Se lasă la răcit 30 de minute. Între timp se face sosul pesto - se aşază năsturelul, seminţele de pin, parmezanul, uleiul de măsline şi sucul de lămâie într-un robot şi se mixează până când se obţine o pastă groasă şi omogenă. Se adaugă sare şi piper. Separat, se fierbe mazărea într-o cratiţă cu apă clocotită. Peste aluatul din forma de tartă se aşază o hârtie de copt şi două mâini cu boabe de fasole (astfel aluatul se va coace uniform, fără a se umfla). Se dă la cuptor 10 minute, se scot hârtia şi boabele de fasole şi se reintroduce în cuptor până când aluatul devine auriu deschis. Se scoate din cuptor şi se reduce temperatura la 180º C/gaz 4. Se lasă aluatul deoparte cât timp se prepară umplutura. Se amestecă ricotta, smântâna cu ouăle bătute şi parmezanul. Se adaugă coaja de lămâie, apoi se încorporează mazărea cu grijă, să nu se zdrobească boabele. Se întinde compoziţia peste aluatul de tartă, iar jumătăţile de anghinare se pun deasupra. Se dă la cuptor 30-40 de minute, se scoate şi se serveşte cu pesto de năsturel.

Salată cu somon afumat şi cartofi noi

471 26 3Ingrediente: 400 g cartofi noi mici, 100 g fasole verde, 12 ouă de prepeliţă, 350 g somon afumat, 5 cepe verzi, 2 avocado, 200 g năsturel (sau alte frunze mici de salată), frunzele de la 1 andivă. Pentru dressing: 1 lingură cu vârf cu muştar cu boabe, 1 linguriţă cu vârf cu miere lichidă, 3 linguri cu oţet de mere, 8 linguri cu ulei de măsline, sare, piper.

Mod de preparare: pentru dressing, se bat toate ingredientele într-un bol, cu sare şi piper. Se răstoarnă într-un borcan cu capac înfiletat şi se agită bine ca să se amestece. Se fierb cartofii în multă apă, până devin moi. Se scurg, se răcesc puţin, apoi se taie felii. În timp ce se fierb cartofii, se opăreşte fasolea verde în multă apă, timp de 4 minute, până când rămâne doar un pic crocantă. Se scurge, se clăteşte cu apă foarte rece şi se mai scurge o dată. Se fierb ouăle de prepeliţă 3 minute. Se scurg, se lasă sub jet de apă rece, apoi se curăţă de coajă şi se taie în jumătăţi. Se rupe somonul în fâşii mari şi se taie cepele verzi în felii. Chiar înainte de a servi, se curăţă de coajă cele două avocado şi se taie felii. Mai întâi se presară năsturelul şi frunzele de andivă pe un platou. Se adaugă apoi alternativ toate ingredientele în straturi egale. Se stropeşte totul cu două treimi din dressing, restul urmând să fie servit alături.

Porc cu oţet balsamic

471 26 4Ingrediente: 2 portocale, 2 linguri cu oţet balsamic, 2 linguriţe cu miere lichidă, 1 căţel de usturoi, 1 linguriţă cu muştar Dijon, 2 linguri cu ulei de măsline, 4 cotlete de porc fără os, în jur de 175 g fiecare, 100 g frunze năsturel, 1 avocado.

Mod de preparare: se rade coaja de la o portocală, apoi se taie miezul în felii, înlăturând pieliţa albă. Se stoarce cealaltă portocală. Se amestecă jumătate din suc cu coaja rasă, oţetul, mierea şi usturoiul zdrobit şi se lasă totul deoparte. Pentru dressing, se amestecă sucul rămas cu muştarul, o lingură cu ulei şi se asezonează. Se încălzeşte uleiul rămas într-o tigaie, se adaugă porcul şi se rumeneşte pe fiecare parte cam cinci minute în total. Se adaugă amestecul balsamic şi se asezonează. Se fierbe cinci-şase minute, întorcând porcul din când în când, până când se frăgezeşte. Între timp, se aşază năsturelul într-un bol, se amestecă împreună cu avocado tăiat în bucăți cu bucăţile de portocală şi cu dressingul. Se serveşte alături de porc.

Pont. Este bine să se utilizeze singură această plantă, în scopuri condimentare, deoarece combinaţiile cu alte mirodenii fie că sunt incompatibile, fie că-i anihilează aroma