Main menu

header

de Dana Purgaru

În vremea copilăriei părinţilor noştri, pâinea nu era numai o însoţitoare a felurilor principale de pe masă, ci uneori era chiar ea însăşi un fel de mâncare. Rumenită în ulei, cu ouă, cu brânză ori cu zahăr sau gem, pâinea era intens consumată ca atare, pentru că era la îndemână şi ţinea de foame. Iată însă şi alte modalităţi în care puteţi transforma banala pâine într-o masă savuroasă.

Budincă

Ingrediente: 6 felii de pâine, unt, 1/2 litru lapte, zahăr, 2 ouă, nuci măcinate, ciocolată cu lapte, esenţă de vanilie.

Mod de preparare: mărunţiţi ciocolata şi puneţi-o în frigider. Prăjiţi feliile de pâine în unt şi tăiaţi-le în bucăţi triunghiulare, apoi aşezaţi-le într-o tavă, la distanţă una de alta. În spaţiile rămase presăraţi nucile. Fierbeţi laptele, daţi deoparte vasul, spargeţi ouăle în acesta şi amestecaţi continuu. Puneţi zahărul şi esenţa de vanilie şi turnaţi în tava cu pâine astfel încât feliile să fie acoperite. Presăraţi ciocolata deasupra şi introduceţi vasul în cuptor până când ciocolata se topeşte. Lăsaţi la frigider cel puţin două ore înainte de a servi.

Pulao

Ingrediente: 2 felii de pâine, fasole sau mazăre încoţite, 1 cartof fiert, 1 ou bătut, 1/4 cană cu ceapă mărunţită, 1 ardei iute mic, 1 linguriţă cu amestec de praf de usturoi cu praf de ghimbir, condimente indiene, un praf de turmeric, 1/2 linguriţă cu zeamă de lămâie, unt, sare şi coriandru proaspăt.

Mod de preparare: încingeţi untul, adăugaţi ceapa, ardeiul mărunţit şi praful de ghimbir şi usturoi, căliţi, apoi adăugaţi puţină apă. Puneţi condimentele, fasolea sau mazărea şi cartoful şi lăsaţi să fiarbă înăbuşit, apoi aşezaţi feliile de pâine şi mai lăsaţi cinci minute pe foc. Bateţi oul, turnaţi peste pâine şi lăsaţi încă cinci minute. Amestecaţi totul, puneţi zeama de lămâie şi coriandrul tocat.

Cu carne

Ingrediente: 1 pâine feliată, 500 g carne tocată, 1 ou, 1/2 cană cu lapte condensat, 1/2 cană cu ceapă tăiată, 2 căni cu brânză, 1 linguriţă cu muştar, sare, piper.

Mod de preparare: combinaţi toate ingredientele (cu excepţia pâinii). Aşezaţi feliile într-o tavă, puneţi pe ele câte puţin din compoziţie, acoperiţi cu folie de aluminiu şi coaceţi 30 de minute.

Kofta

466 26 1Ingrediente: 8 felii de pâine, lapte, 1 ceapă tăiată mărunt, 2 cartofi fierţi, 1-2 ardei iuţi, amestec de condimente (scorţişoară, cuişoare, piper, cardamom, chimen, coriandru, 1 foaie de dafin), sare, ulei.

Mod de preparare: înmuiaţi pâinea în lapte şi apoi zdrobiţi feliile. Adăugaţi cartofii, ceapa, ardeii şi condimentele şi amestecaţi bine. Faceţi chiftele mici din această compoziţie şi prăjiţi-le în ulei. Se pot servi cu sos la alegere.

Bagar

Ingrediente: 6 felii de pâine, 1 ceapă mică, 2 roşii, 2-3 ardei iuţi, chimen, seminţe de muştar, turmeric, sare, 4 linguri cu ulei.

Mod de preparare: tăiaţi pâinea în cubuleţe. Mărunţiţi ceapa şi roşiile. Puneţi uleiul într-o tigaie şi seminţele de muştar, apoi ceapa şi sotaţi. Turnaţi în tigaie ardeii şi roşiile tăiate şi puneţi sare şi condimente, apoi adăugaţi pâinea, amestecaţi şi mai lăsaţi pe foc câteva minute.

Cu peşte afumat

Ingrediente: 6 felii de pâine tăiate triunghiuri, 1-2 bucăţi peşte afumat, 1/2 castravete tăiat cubuleţe mici, muştar, mărar, măsline.

Mod de preparare: pâinea se lasă în cuptor până se întăreşte. Peştele se mărunţeşte şi se combină cu castravetele şi mărarul tocat. Pâinea se unge cu muştar, se pune puţin amestec şi se aşază o măslină deasupra.

Cu ciuperci

Ingrediente: 500 g pâine mai veche, 1 kg ciuperci tocate, unt, 1 ceapă mărunţită, 2 căţei de usturoi mărunţiţi, 1 cană cu smântână groasă, 5 ouă bătute, 1/2 cană cu brânză, sare, piper.

Mod de preparare: tăiaţi pâinea cubuleţe şi lăsaţi-le în cuptor zece minute. Fierbeţi înăbuşit ciupercile timp de 30 de minute, apoi strecuraţi-le şi păstraţi lichidul. Puneţi 2-3 linguri cu unt într-o tigaie, adăugaţi cuburile de pâine şi prăjiţi puţin. Separat căliţi ceapa într-o lingură cu unt, asezonaţi cu sare şi piper şi turnaţi peste pâine, apoi adăugaţi două linguri cu unt, usturoiul şi ciupercile. Lăsaţi pe foc, completaţi cu lichidul în care au fiert ciupercile şi lăsaţi până scade. Amestecaţi smântâna şi ouăle, turnaţi peste mâncare, introduceţi în cuptor 30 de minute, iar la final presăraţi brânza.

Cu varză

Ingrediente: 400 g pâine mai veche feliată, 1 varză mică, 300 g brânză grasă mărunţită, supă de vită, 100 g şuncă mărunţită, 1/4 cană unt, sare, piper.

Mod de preparare: tăiaţi varza fâşii şi fierbeţi-le în supă de carne împreună cu şuncă, sare şi piper. Aşezaţi feliile de pâine într-un vas termorezistent, puneţi un strat de varză, un strat de brânză, apoi din nou varză şi brânză şi tot aşa până la ultimul strat de brânză peste care puneţi unt. Coaceţi timp de o oră.

Supă Ribollita

466 26 2Ingrediente: 8 felii de pâine, 1 ceapă roşie, 2 morcovi, 1 tulpină de ţelină, 4 cartofi, 1/2 dovlecel, 1 praz, 1/2 varză, o mână cu mazăre, 3 linguri cu bulion, o lingură cu ulei de măsline, sare, piper.

Mod de preparare: căliţi ceapa în ulei, puneţi legumele tocate, adăugaţi apă fierbinte, acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă o oră. Asezonaţi cu sare şi piper şi puneţi piureul de roşii. Într-un vas puneţi un strat de pâine, acoperiţi cu supă şi serviţi fierbinte.

Frigănele cu compot

Ingrediente: 4 felii de pâine albă, 2 ouă, 4 linguri cu lapte, 1 lingură cu zahăr, 1 picătură de extract de vanilie, unt, compot la alegere, scorţişoară.

Mod de preparare: amestecaţi ouăle, laptele, zahărul şi vanilia. Scufundaţi apoi feliile de pâine în amestec şi prăjiţi-le în unt până când devin rumene. Se servesc calde, cu fructele din compot şi un praf de scorţişoară.

 

Bruschete

Ingrediente: 5 roşii, 1 baghetă de pâine, 4-5 căţei de usturoi, busuioc, piper, oregano, sare, ulei de măsline.

Mod de preparare: tăiaţi pâinea feliuţe, frecaţi-le cu usturoi, ungeţi-le cu ulei de măsline şi introduceţi-le în cuptor. Amestecaţi roşiile mărunţite cu condimentele şi puţin ulei de măsline şi puneţi pe pâine înainte de servire.

Pont! Dacă aveţi chef să ronţăiţi ceva sau nu ştiţi ce să faceţi cu pâinea mai veche, tăiaţi-o cubuleţe, puneţi-le pe o tavă şi lăsaţi-le în cuptor până devin crocante (cu diverse arome, după plac).