Main menu

header

de Diana Georgescu

Preparate în casă sau cumpărate ca atare, pastele sunt o importantă sursă de nutrienţi şi o alternativă culinară extrem de potrivită în sezonul rece. Reţetele selectate aici vă ajută să descoperiţi multe dintre secretele acestor delicioase preparate, considerate comoara naţională a Italiei.

Preparate în casă
Ingrediente: 200 g făină, 2 ouă, sare, făină pentru modelare.
Mod de preparare: se amestecă făina, ouăle şi puţină sare până se formează un aluat. Se frământă timp de 15 minute, până când aluatul devine elastic şi omogen. Pe o suprafaţă presărată cu făină se întinde o foaie foarte subţire. Se presară făină şi se lasă 15 minute, pentru a se usca puţin. Se rulează şi se taie la dimensiunea dorită, între 3 mm şi 1 cm, în funcţie de destinaţia pe care o daţi pastelor: pentru supă, pentru felul principal sau desert. Pastele rămase pot fi păstrate în pungi de hârtie, la loc uscat şi răcoros, timp de maximum 14 zile.

Lasagna
Ingrediente: 1 pachet de lasagna (sau 500 g foi pregătite în casă), 2 linguri cu parmezan ras, sos Bechamel, sos Bolognese.
Ingrediente sos Bechamel: 4 linguri cu unt, 4 linguri cu făină, 1 lingură cu parmezan ras, 1/2 l lapte, 1/2 linguriţă cu nucşoară măcinată, sare, piper.
Ingrediente sos Bolognese: 400 g carne mărunţită, 200 ml supă de legume (sau apă), 1 ceapă medie, 1 morcov, 2 căţei usturoi, 500 g roşii descojite, 3 linguri cu ulei de măsline, 1/2 linguriţă cu salvie măcinată, 1/2 linguriţă cu rozmarin măcinat, sare, piper.
Mod de preparare: sosul Bechamel se obţine din untul pus într-o tigaie, la care se adaugă făina, prin presărare. Când s-a rumenit se adaugă laptele, câte puţin, amestecând continuu, până când se schimbă consistenţa, devenind ca o smântână mai densă. Se condimentează cu sare, piper şi nucşoară şi deasupra se pune parmezanul ras. Se lasă să se răcească. Pentru sosul Bolognese se pune într-o tigaie uleiul de măsline şi se adaugă ceapa tocată, morcovul ras şi usturoiul mărunţit, care se călesc uşor. Se adaugă carnea tocată şi se lasă la foc încet câteva minute, apoi se pun supa de legume şi roşiile şi se lasă să fiarbă încet timp de 20 de minute. Se condimentează cu sare, piper, salvie şi rozmarin. Într-un vas suficient de mare, cu apă la care s-a adăugat sare, se pun foile de lasagna numai atunci când apa a început să fiarbă. Se lasă câteva minute, până când încep să se înmoaie. Se scot cu grijă şi se aşază într-o tavă. Se repetă procedeul cu toate foile. Într-un vas termorezistent mai înalt se pune puţin unt cu care se tapetează integral pereţii acestuia. Apoi se aşază primul strat de foi, astfel încât foile să se suprapună puţin la margini, pentru a evita scugerea sosului între straturi. Se pune apoi un strat de sos Bolognese, urmat de un strat de sos Bechamel. Se repetă aşezarea straturilor de paste şi sos, în aceeaşi succesiune, până la ultimul strat de paste, peste care se toarnă un strat de sos Bechamel şi se presară parmezanul ras. Se introduce în cuptorul preîncălzit la 170°C şi se coace timp de 35-40 de minute, până când se rumeneşte uniform. Preparatul se serveşte cald.

Tagliatelle cu creveţi
Ingrediente: 300 g tagliatelle proaspete (sau 200 g uscate), 12 creveţi decorticaţi, 300 ml smântână, 1 ceapă medie, 4 căţei de usturoi, 100 ml vin alb, sucul unei lămâi, ulei, pătrunjel.
Mod de preparare: se pune la fiert apa cu sare, când clocoteşte se adaugă pastele şi se lasă să fiarbă cu 2 minute mai puţin decât timpul indicat pe ambalaj, pentru a evita gătirea excesivă, întrucât vor mai fierbe puţin şi în sos. Într-o tigaie se încălzeşte uleiul şi se adaugă ceapa şi usturoiul, pentru a se căli. Se adaugă creveţii şi se lasă să se înroşească, apoi se pune vinul şi se lasă să scadă, pentru a se evapora alcoolul şi a se păstra savoarea vinului. Se pune smântâna şi se lasă să dea în clocot, până când aceasta se îngroaşă. Pastele fierte şi strecurate se adaugă în sosul pregătit şi se amestecă uşor, până la încorporarea acestora. Se adaugă sucul de lămâie şi pătrunjelul şi se mai lasă să fiarbă încă 2 minute, după care se condimentează cu sare şi piper. Se servesc calde, se poate presăra parmezan ras deasupra.

Tagliatelle cu nuci
Ingrediente: 300 g tagliatelle uscate, 150 g nuci măcinate, 150 g zahăr tos, 50 g pesmet, 1 lingură cu unt, coaja unei lămâi, 1 linguriţă cu scorţişoară măcinată, sare.
Mod de preparare: se pune la fiert apa cu sare, când clocoteşte se adaugă pastele şi se lasă să fiarbă conform timpului indicat pe ambalaj sau până când devin „al dente”. Într-o tigaie se încălzeşte untul şi se adaugă nucile, pesmetul şi coaja de lămâie, pentru a se căli. Peste pastele fierte şi strecurate se adaugă zahărul şi amestecul pregătit şi se amestecă uşor, până la încorporarea acestora. Se servesc calde sau reci, cu scorţişoară măcinată presărată deasupra.

Tortellini cu carne de vită
Ingrediente: 300 g făină, 3 ouă, 300 g carne de vită (fiartă şi mărunţită), 1/2 linguriţă cu piper măcinat, 1 linguriţă cu sare, 1 lingură cu ulei, 200 ml de smântână, 1 lingură cu pătrunjel verde.
Mod de preparare: se amestecă făina, ouăle şi puţină sare până se formează un aluat. Se frământă timp de 15 minute, până la omogenizarea completă. Se pregăteşte umplutura din carne mărunţită şi condimentată cu sare şi piper. Pe o suprafaţă presărată cu făină se întinde o foaie foarte subţire. Cu ajutorul unui pahar, a cărui gură a fost trecută prin făină, se taie cercuri de aluat. Pe fiecare se aşază o grămăjoară de carne (nu pe mijloc), apoi cu o pensula înmuiată în apă se unge marginea opusă părţii unde se află carnea şi se pliază peste aceasta, formându-se un semicerc. Capetele acestuia se lipesc bine, formându-se un covrigel. Se fierbe apa cu sare şi puţin ulei, se adaugă tortellini când apa începe să fiarbă. Când pastele se ridică la suprafaţă, se mai lasă 1 minut şi se scot cu ajutorul unei spumiere. Apoi se trec printr-un jet de apă rece şi se servesc cu smântână şi pătrunjel proaspăt mărunţit. Carnea de vită poate fi înlocuită cu carne de pui sau cu somon.