Main menu

header

de Dana Purgaru

Budinca este un fel de mâncare pe nedrept trecut cu vederea de gospodinele de la noi, care consideră că este greu de gătit. Puţine persoane ştiu însă că acest preparat se poate realiza din aproape orice ingrediente, creând astfel un potpuriu de arome potrivit pentru orice moment al zilei.

Din carne de vacă
Ingrediente: 1 kg carne de vacă, 2 cepe, 2 ouă, 1 ceaşcă mare cu lapte, 1 lingură cu ulei, 6 căţei de usturoi, 1 lingură cu pastă de roşii, 1 linguriţă cu făină, 1 lingură cu vârf cu unt, pesmet, sare.
Mod de preparare: tocaţi ceapa şi puneţi-o într-o cratiţă cu unt sau cu ulei, aşezaţi deasupra carnea tăiată felii, acoperiţi vasul şi lăsaţi-l pe foc mic. Turnaţi apoi pasta de roşii, dezlegată cu apă caldă, adăugaţi usturoiul tăiat, puneţi sare după gust, apoi făină şi o cană cu apă fierbinte. Acoperiţi vasul şi lăsaţi să fiarbă până când scade la jumătate. Luaţi vasul de pe foc, iar când carnea s-a răcit daţi-o prin maşina de tocat. Deasupra turnaţi sosul legat şi trecut prin strecurătoare. Bateţi ouăle, adăugaţi laptele şi combinaţi cu carnea tocată. Ungeţi o cratiţă cu ulei, tapetaţi-o cu pesmet, turnaţi compoziţia şi puneţi vasul în cuptor peste un altul cu apă ce clocoteşte.

De macaroane
Ingrediente: 500 g macaroane (ori fidea sau tăieţei), 1 pahar cu caşcaval sau brânză rasă, 4 ouă, 1 pahar zahăr, 1/2 pahar cu unt, 1/2 litru de lapte, sare.
Mod de preparare: se fierb macaroanele în apă uşor sărată, cu grijă să nu iasă din cratiţă afară. Se clătesc cu apă rece, se lasă să se scurgă, apoi se aşază într-o tavă unsă cu unt şi se presară cu caşcaval sau cu brânză rasă. Se bat ouăle cu zahăr şi cu unt, se combină cu lapte, se toarnă peste macaroane şi se dă la cuptor să se coacă timp de 25-30 de minute, până când macaroanele se rumenesc.

Din orez
Ingrediente: 125 g orez, 1 l lapte, 1 pachet cu zahăr vanilat, 3 ouă, 50 g unt, 4-5 mere, 1 pahar cu sirop de zahăr, 1 pahar cu zahăr pudră.
Mod de preparare: se fierbe orezul, se adaugă zahărul vanilat, laptele şi gălbenuşurile şi se amestecă. Se unge o formă cu unt şi se acoperă fundul şi pereţii cratiţei cu felii de mere fierte în sirop. Se pune orezul deasupra. Se toarnă albuşurile bătute spumă cu zahăr pudră. Se dă la cuptor ca să se coacă timp de 35 de minute.

Cu brânză de vaci
Ingrediente: 500 g brânză de vaci, 1 ou, 3 linguri cu smântână, 3 linguri cu zahăr, 2 linguri cu griş, 100 g stafide, 1/2 praf de vanilie, 1 pahar cu sirop de fructe, 3 linguri cu unt, sare, pesmet.
Mod de preparare: în brânza de vaci trecută prin maşina de tocat se pun 2 linguri cu unt topit, 1 ou bătut cu zahăr, griş, 1/2 linguriţă cu sare şi praf de vanilie. Toate acestea se freacă bine cu o lingură de lemn şi se adaugă stafide curăţate şi spălate. Se pune apoi compoziţia într-o tavă sau într-o cratiţă cu marginile joase, unsă cu unt şi presărată cu pesmet, se nivelează suprafaţa, se unge cu smântână, se stropeşte cu unt şi se coace timp de 25-30 de minute.

Din cartofi şi şuncă
Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 ouă, 100 g unt sau 1 dl ulei, 250 g şuncă, 1 cană cu lapte, sare.
Mod de preparare: cartofii se curăţă de coajă, se taie bucăţi şi se fierb în puţină apă. După ce sunt gata, se scurg de apă şi se zdrobesc. Piureul obţinut se combină cu untul şi laptele clocotit, se adaugă gălbenuşurile şi se amestecă până devine spumos. La sfârşit se pun uşor albuşurile bătute spumă, şunca tăiată cuburi şi sare. Se unge o tavă cu unt, se pune compoziţia, se netezeşte cu lama unui cuţit şi se unge cu puţin gălbenuş. Se pune în cuptorul încins şi se lasă să se rumenească.

De ciocolată
Ingrediente: 200 g ciocolată, 200 g unt, 125 g zahăr, 2 linguri cu făină, 4 ouă, sare.
Mod de preparare: se pun într-o cratiţă ciocolata, untul şi zahărul şi se aşază pe foc mic, amestecând mereu cu o lingură de lemn. Se ia compoziţia de pe foc după ce s-au topit ingredientele şi se lasă să se răcească. Se freacă cele patru gălbenuşuri cu două linguri cu făină şi se toarnă încet compoziţia răcită. La sfârşit se pun albuşurile bătute spumăşi sare . Se unge o formă cu unt, se pune compoziţia şi se fierbe la bain-marie timp de o oră.

Cu griş
Ingrediente: 4 ouă, 200 g zahăr, 200 g alune sau miez de nucă, 1 portocală, 25 g unt, 1 lingură cu dulceaţă din coji de portocale, 100 g griş.
Mod de preparare: separaţi gălbenuşurile şi frecaţi-le cu zahăr într-un castron. Adăugaţi în această cremă alunele sau nucile sfărâmate, apoi sucul şi coaja de portocală, după gust, şi grişul. Omogenizaţi compoziţia. Bateţi albuşurile spumă tare şi încorporaţi-o în amestec puţin câte puţin. Ungeţi cu unt un vas de yena, puneţi compoziţia şi coaceţi la cuptor, la foc potrivit, 25 de minute. Se serveşte cu o linguriţă cu dulceaţă din coji de portocale.

Cu mere
Ingrediente: 10 felii de pâine, 4-5 linguri cu unt, 8-10 mere, 4 ouă, 1,5 pahare cu zahăr, 1 litru de lapte, scorţişoară.
Mod de preparare: se curăţă merele şi se taie felii subţiri. La fel se taie felii subţiri şi pâinea albă, se înmoaie în unt topit şi se aşază într-o formă unsă cu unt, alternând un rând de pâine şi un rând de mere. Ultimul rând e de pâine, iar fiecare rând de mere se presară cu scorţişoară pisată. Se freacă ouăle cu zahăr, se adaugă lapte şi se toarnă peste budincă. Se pune la copt în cuptor, la foc potrivit.

Cu ciuperci
Ingrediente: 1/2 kg ciuperci, 100 g unt, margarină sau untdelemn, 50 g ceapă, mărar, pătrunjel, 1/2 linguriţă cu sare, un vârf de cuţit cu piper, 200 ml smântână, 150 g franzelă, 300 ml lapte, 50 g făină, 4 ouă mari sau 5 ouă mijlocii, 100 g caşcaval, telemea, pesmet.
Mod de preparare: ceapa tăiată mărunt se căleşte două minute în toată grăsimea. Se adaugă ciupercile bine spălate şi tăiate în felii, sarea, piperul. Se lasă la foc mic, acoperite, până când scade complet. După ce s-au răcit, se adaugă franzela înmuiată în lapte şi apoi brânza rasă, smântâna, gălbenuşurile, făina, frunzele de pătrunjel şi mărarul tăiate mărunt şi se amestecă bine. Dacă nu s-a pus brânză telemea, se adaugă 1/2 linguriţă cu sare. Albuşurile bătute spumă se amestecă uşor cu compoziţia, apoi se varsă într-o cratiţă unsă bine cu margarină şi tapetată cu pesmet. Se coace în tavă cu apă fierbinte, introdusă din timp în cuptorul bine înfierbântat. După ce s-a rumenit bine timp de 40-50 de minute, se răstoarnă pe platou şi se presară cu parmezan.