Main menu

header

de Diana Georgescu

Un produs de cofetărie, relativ uşor de preparat, turta dulce este asociată cu sărbătoarea şi vremea rece, de iarnă. Aroma sa evocă multora dintre noi perioada copilăriei şi bucuria unui cămin cald şi a atmosferei festive. Tendinţa actuală, spre revenirea la reţetele tradiţionale şi la prepararea în casă a dulciurilor, a readus în prim-plan acest desert, care, cu puţină imaginaţie, poate deveni foarte sofisticat. Decorarea acesteia cu diverse glazuri, bombonele, fructe uscate sau chiar construirea unor figurine, poate face deliciul celor mici.

Tradiţională
Ingrediente: 500 g făină, 350 g miere, 100 g zahăr, 100 g unt, 1 ou, 1 lingură cu cacao, 10 g bicarbonat de sodiu, 3 linguri cu lapte, 40 g condimente măcinate fin (scorţişoară, cardamom, nucşoară, cuişoare, anason, coriandru). Pentru glazură: 350 g zahăr pudră, 1 albuş, 1/2 linguriţă cu suc de lămâie.
Mod de preparare: se amestecă mierea cu untul şi zahărul într-o crăticioară cu fund dublu ce se pune pe foc foarte mic. După ce zahărul este topit complet, se lasă amestecul să se răcească timp de trei-patru minute. Se adaugă oul, o lingură cu cacao, amestecul de condimente şi se mixează bine. Făina se dă prin sită, iar apoi se încorporează cu amestecul de miere. La final se toarnă bicarbonatul de sodiu dizolvat în trei linguri cu lapte şi se frământă bine până când este înglobat în aluat. Aluatul obţinut se înveleşte în folie de plastic alimentară şi se pune la frigider pentru 24 de ore. Cuptorul se preîncălzeşte la 180°C. După trecerea timpului, se împarte aluatul în două bucăţi. Se întind pe planul de lucru (care a fost presărat bine cu făină), în foi subţiri de 0,3-0,5 cm grosime. Aluatul se decupează în forme, care se pun în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Turta dulce se va coace timp de opt-zece minute. Se lasă la răcit în tavă, după care se decorează după preferinţă. Pentru glazură se amestecă un albuş cu un vârf de cuţit cu sare şi sucul de lămâie. Se adaugă treptat zahărul pudră şi se amestecă până când se obţine o glazură cremoasă, care nu trebuie să îşi piardă forma în momentul în care se decorează turta dulce. După ce s-a uscat glazura, se taie în forma dorită.

Cu nucşoară
Ingrediente: 350 g miere, 3 ouă, 1 lingură cu condimente măcinate (scorţişoară, cuişoare, anason şi nucşoară), 2 linguri cu rom, 100 g unt, coajă rasă de portocală, 3 căni şi jumătate cu făină, praf de copt, dulceaţă.
Mod de preparare: se amestecă făina cu praful de copt, romul şi amestecul măcinat de condimente. Se adaugă ouăle, pe rând, untul înmuiat şi tăiat cubuleţe, mierea topită, în prealabil, şi coaja rasă de portocală. Se amestecă bine până când se obţine un aluat. Acesta se pune într-un vas şi se ţine câteva ore la rece, în frigider. Se întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară, nu foarte groasă şi se decupează, cu ajutorul unui cuţit ascuţit sau al unor forme speciale, pe toată lungimea foii. Resturile de aluat se frământă şi se întinde încă o foaie dreptunghiulară, din care se mai decupează alte turte. Se aşază turta dulce în tavă şi se coace timp de 30-40 de minute. Când figurinele sunt coapte, se scot şi se aşază pe un platou, se stropesc cu sirop de fructe şi se pun fructe proaspete sau din dulceaţă. Se presară zahăr pudră şi un praf de scorţişoară.

Cu cacao
Ingrediente: 100 g unt, 100 g zahăr, 1 ou, 1 lingură cu cacao, 175 g făină, 1/2 linguriţă cu ghimbir, 1/2 linguriţă cu scorţişoară, 1/2 linguriţă cu cuişoare măcinate, 1 pliculeţ cu praf de copt.
Mod de preparare: se cerne făina şi se amestecă împreună cu condimentele, cacaua şi praful de copt. Se adaugă untul înmuiat şi tăiat în bucăţele mici. Se amestecă până când se obţine o compoziţie granuloasă, asemănătoare cu firimiturile. Se adaugă oul, zahărul şi se frământă rapid aluatul. Se dă la rece pentru două ore. Se întinde aluatul pe masa presărată cu făină şi se taie cu formele speciale. Figurinele obţinute se coc aproximativ 15 minute la foc mediu (180°C). După ce s-au răcit, se ornează după preferinţă.

Glazurată
Ingrediente: 500 g făină, 9 linguri cu miere, 200 g zahăr pudră, 4 ouă, 1 linguriţă cu scorţişoară, 1 linguriţă cu bicarbonat, 1 lingură cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: mierea, 2 albuşuri şi 2 gălbenuşuri se freacă bine cu 100 g zahăr pudră până devin spumă. Se adaugă bicarbonatul stins în câteva picături de zeamă de lămâie, făina şi scorţişoara. Se frământă bine până devine un aluat potrivit de tare, pentru a putea fi întins şi decupat în forme. Formele obţinute se coc la foc potrivit, timp de opt-zece minute, până îşi schimbă culoarea şi îşi măresc volumul. Se scot din cuptor şi se pun într-un castron care va fi acoperit. Până se răcesc se bat cele două albuşuri rămase cu 100 g zahăr pudră şi o lingură cu zeamă de lămâie. Figurinele se tăvălesc prin glazura obţinută, după care se pun la uscat pe un grătar.

Un deliciu cu nucă
O variantă mult mai savuroasă, este cea care are în compoziţie nuci, pentru că acestea intensifică aromele condimentelor.
Ingrediente: 450 g făină, 250 g zahăr, 1 şi 1/2 pahare cu apă, 1 ceşcuţă cu ulei, 1 lingură cu bicarbonat de sodiu, 1 pahar cu nuci, scorţişoară, cuişoare, esenţă de rom, coajă de portocală.
Mod de preparare: se topesc într-o crăticioară 150 g zahăr, se adaugă apa şi se amestecă bine cu restul de zahăr. Compoziţia rezultată se toarnă peste făină într-un castron, împreună cu o lingură cu rom, uleiul, bicarbonatul, scorţişoara şi cuişoarele pisate. Se macină nuca şi se adaugă, împreună cu coaja de portocale. Se unge o tavă în care se toarnă compoziţia şi se pune la cuptor 20 de minute. Se lasă la răcit şi se taie în forme.