Main menu

header

de Diana Georgescu

Combinaţiile de legume murate cu ierburi aromate sunt absolut delicioase şi au avantajul că sunt simplu de preparat. Iar dacă sunt reuşite şi frumos prezentate, pot constitui un plăcut cadou. După ce încercaţi variantele propuse aici, puteţi folosi principiile de bază, pentru a realiza amestecuri proprii, în funcţie de preferinţe.

Dovleac
Ingrediente: 1 kg dovleac, 2 batoane de scorţişoară, 1 lingură cu boabe de piper negru, 1 tubercul de ghimbir, 200 g zahăr, 1 căţel de usturoi, 3 linguri cu oţet, 1 l apă.
Mod de preparare: dovleacul se taie bucăţele mici. Separat se amestecă apa cu zahărul, scorţişoara şi restul condimentelor şi se pun la foc mic. Când apa începe să fiarbă se adaugă oţetul şi dovleacul şi se lasă pe foc până când dovleacul devine translucid. Se pun bucăţile de dovleac în borcane, iar deasupra se toarnă lichidul. Se lasă la rece o săptămână înainte de a se gusta.

Ciuperci
Ingrediente: 1 kg ciuperci (diverse soiuri), 2 fire de cimbru, 2 fire de rozmarin, 2 fire de salvie (proaspete). Pentru lichidul de murare: 1 l cidru (sau oţet din vin alb), 1 l apă, 2 linguri cu sare de mare. Pentru marinată: 200 ml ulei de măsline extravirgin, 5 căţei de usturoi (descojiţi şi tăiaţi feli), 1 ardei roşu iute proaspăt (curăţat de seminţe şi tocat).
Mod de preparare: se pregătesc câteva borcane mici, sterilizate. Se fierb în clocot ingredientele pentru lichidul de murare, într-o oală mare, împreună cu ierburile aromate şi se amestecă bine. Se taie ciupercile în felii, dar nu mai groase de un centimetru. Astfel se vor pătrunde bine cu aromele şi cu lichidul de murare. Ciupercile foarte mici pot fi lăsate întregi. Se pun legumele tăiate în lichidul de murare clocotit şi se lasă circa 3 minute, timp în care se vor ridica la suprafaţă, aşa că trebuie împinse la loc, pentru a fi acoperite tot timpul de lichid. Se scot ciupercile cu o spumieră şi se pun în castronul cu marinată, apoi se amestecă. Imediat după aceea se pun ciupercile fierbinţi în borcanele sterilizate, cu marinata deasupra, umplându-le până sus. Se acoperă complet cu marinata şi se strâng bine capacele, care au fost tapetate cu rondele de celofan sau hârtie de copt. Se pun borcanele deoparte, pentru a se răci. Acestea se ţin într-un loc răcoros şi întunecos în jur de două săptămâni înainte de a le deschide, pentru ca legumele să fie marinate bine. La fel se pot păstra între trei şi şase luni, în funcţie de temperatura mediului de păstrare.

Dovlecei
Ingrediente: 1 kg dovlecei (mici, fermi), 6 fire de mentă proaspătă. Pentru saramură: 1 l oţet de vin alb, 1 l apă, două linguri cu sare de mare. Pentru marinată: 200 ml ulei de măsline extravirgin, 5 căţei de usturoi (descojiţi şi tăiaţi feli).
Mod de preparare: se pregătesc câteva borcane mici, sterilizate. Se spală dovleceii, se şterg şi se renunţă la cotor. Se taie în felii groase de 1 cm şi se pun într-un castron. Se fierb în clocot ingredientele pentru saramură într-o oală mare, împreună cu firele de mentă şi se amestecă bine. Se pun dovleceii tăiaţi în saramura clocotită şi se lasă 2 minute. Feliile de dovlecei se vor ridica la suprafaţă, aşa că trebuie împinse la loc, pentru a fi acoperite tot timpul de lichid. Apoi se procedează ca în reţeta anterioară. Se pot păstra între trei şi şase luni, în funcţie de locul de păstrare ales.

Vinete umplute cu nuci
Un preparat deosebit, un fel de mâncare orientală, care poate fi servit ca şi antreu sau împreună cu feluri principale care conţin carne, sunt vinetele umplute cu nuci şi usturoi. Deşi este o reţetă destul de laborioasă, gustul său şi impresia pe care o veţi face când le veţi servi merită efortul!
Ingrediente: 1,5 kg vinete (mici), 30 nuci, 1 linguriţă cu boia, 2 căpăţâni de usturoi, 300 ml ulei de măsline, 1 lingură cu boabe de piper, 8 foi de dafin, sare.
Mod de preparare: vinetele (mici, care să nu depăşească 5 cm lungime şi 3 cm grosime) se spală, se taie codiţa şi se crestează la vârf cu un cuţit. Se pun la fiert în apa sărată, exact atunci când apa clocoteşte, se lasă 5 minute, după care se scot şi se lasă la scurs de seara până dimineaţa. A doua zi se pregătesc pentru fiecare vânătă câte un miez de nucă (sau o jumătate) şi o pastă de usturoi, în care se adaugă puţină sare şi boia. Se umple fiecare vânătă cu pastă de usturoi şi miez de nucă, având grijă să nu se rupă vinetele. Se aşază apoi vinetele în borcane, una peste cealaltă, bine presate şi pe cât posibil să nu rămână spaţii libere. Printre straturi se pun şi câteva boabe de piper şi foi de dafin. Când borcanul este plin, se adaugă ulei de măsline. Se leagă borcanele sau se pun capace tapetate cu celofan sau hârtie de copt şi se pun la păstrare într-un loc rece. Între timp vinetele se acresc şi sunt foarte gustoase. Nu necesită sterilizare.

• Pe borcane se lipesc etichete care conţin data şi ingredientele folosite. Astfel se evită consumarea lor de persoane care au alergii la diverse ingrediente
• Pentru prepararea lichidului de murare (saramură) este de preferat să fie folosită sarea gemă sau sarea de mare, nu sarea prelucrată, recristalizată sau cu adaos de iod