Main menu

header

de Diana Georgescu

Minunate amestecuri de legume, care dau organismului aportul necesar de vitamine şi fibre, supele de vară au avantajul că unele dintre ele pot fi preparate la rece. Este cazul popularei gazpacho, o reţetă tradiţională spaniolă, care are la bază tomata, un fruct extrem de complex şi de benefic. Bucătăria multor popoare cunoaşte reţete care derivă din acest amestec tradiţional, preparate termic, sau nu, după caz. Vă oferim câteva exemple, pentru a vă inspira şi a vă delecta.

Gazpacho
Ingrediente: 1 kg roşii, 3 ardei graşi (sau capia), 2 cepe mari, 1 castravete verde, 3 căţei de usturoi, 5 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu oţet de mere, sare, piper alb măcinat, 2 frunze de busuioc, 1 lingură cu pătrunjel uscat, 10 cuburi de gheaţă (pisate), 3 felii de pâine (pentru crutoane).
Mod de preparare: se aleg roşii cărnoase şi coapte, se descojesc şi se taie bucăţi, apoi se scot seminţele. Pentru descojire, se face o crestătură în partea opusă codiţei, apoi roşiile se scufundă în apă clocotită, pentru câteva secunde. Se scot şi se introduc într-un vas cu apă rece şi se pun câteva cuburi de gheaţă. După maximum un minut, se scot din apa rece şi se îndepărtează pieliţa, începând de la locul crestat. Castravetele, usturoiul şi ceapa se curăţă de coajă şi se taie mărunt. Ardeii se curăţă de cotoare şi se tăie cubuleţe. Oţetul se poate dilua cu puţină apă, dacă este necesar. Din pâine, se taie bastonaşe sau cubuleţe, se stropesc cu ulei şi se rumenesc uşor la cuptor. Se presară deasupra pătrunjelul uscat şi se lasă să se răcească. Toate legumele se pun într-un vas mai înalt şi se pasează cu ajutorul blenderului. Se adaugă oţetul, uleiul de măsline, frunzele de busuioc şi se mai pasează un minut. Se adaugă sare şi piper măcinat. Se pune supa în boluri, căni sau pahare înalte. Se fac mici ornamente din fâşii de castravete şi ardei. În momentul servirii, se pune în mijlocul bolului o cantitate mică de gheaţă şi se presară crutoanele amestecate cu pătrunjel uscat, iar apoi se pune decorul realizat din legume.

De castraveţi verzi
Ingrediente: 3 castraveţi verzi, 100 ml iaurt, 5 fire de pătrunjel verde, 3 fire de ceapă verde, frunze de mentă, frunze de ruccola, 1 căţel de usturoi, o linguriţă cu suc de lămâie, 2 linguri cu ulei de măsline, sare, piper alb măcinat, 100 g brânză de vaci.
Mod de preparare: se curăţă castraveţii de coajă, se scoate partea cu seminţe, apoi se taie cubuleţe. Usturoiul şi ceapa verde se taie felii, iar verdeaţa se rupe. Castraveţii şi verdeaţa, ceapa verde, uleiul şi iaurtul se pasează cu ajutorul blenderului. Se adaugă sare şi piper, după gust, apoi se pune sucul de lămâie. Se ţine la frigider câteva ore, apoi se serveşte în căni sau în boluri. Din brânza de vaci se fac mici biluţe (care pot fi tăvălite prin verdeaţă tocată). Vor fi aşezate deasupra fiecărei porţii de supă, după ce s-au presărat câteva picături de ulei de măsline. Se ornează cu o frunză de mentă.

De roşii, cu orez
Ingrediente: 1,5 kg roşii (coapte), 200 g morcovi, 50 g ţelină, 1 ceapă (mare), 1 ardei capia, 2 linguri cu ulei, 1 linguriţă cu zahăr, 1,2 l supă de legume, 80 g orez, sare, piper, 3 fire de cimbru verde, 1 legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: se opăresc roşiile în apă cu puţină sare, apoi se curăţă de coajă şi se pasează. Se strecoară pentru a elimina seminţele. Restul legumelor spălate, curăţate şi tocate cuburi, astfel încât să se pregătească mai repede, se călesc puţin într-un vas, cu ulei. Apoi se adaugă puţină apă şi se lasă pe foc, până încep să se înmoaie, după care se pun la fiert, în supa de legume încălzită, 15 minute. Orezul, după ce a fost spălat bine de impurităţi, se pune separat, la fiert, în apa clocotită, cu sare. Peste legumele care fierb se adaugă sosul de roşii, cimbrul şi zahărul. Se lasă să fiarbă încă 15-20 de minute. După acest interval se strecoară supa, iar jumătate din cantitatea de legume se pasează în blender, apoi se pun din nou în supa de roşii. Se adaugă orezul şi se lasă să fiarbă încă 5 minute. Se pune sare şi piper, în funcţie de gust, şi se serveşte rece, cu pătrunjel tocat.

Cremă de legume cu ghimbir
Ingrediente: 2 linguri cu ghimbir ras, 3 morcovi (mari), 3 cartofi (medii), 2 rădăcini de ţelină (mici), 1 legătură de pătrunjel (tocată mărunt), 2 rădăcini de pătrunjel, 2 rădăcini de păstârnac (medii), 1 sfeclă roşie (medie), 2 linguri cu ulei de floarea-soarelui, apă (pentru fiert), sare.
Mod de preparare: Se spală şi se curăţă legumele, se pun într-o oală, la fiert. Se adaugă sare, după gust, şi apă cât să acopere legumele. Când sunt fierte, se adaugă ghimbirul şi uleiul, apoi se mai fierb puţin. Se ia vasul de pe foc, după ce s-a răcit puţin, şi se pasează legumele până ce se obţine o supă cremoasă. Se presară pătrunjel proaspăt tocat.

De vişine
Supa de vişine este un preparat tradiţional maghiar, destul de popular şi în zona Ardealului. Este apreciată pentru aroma sa, fiind servită ca gustare, sau desert.
Ingrediente: 1/2 kg vişine (coapte), 3 linguri cu zahăr, 1 fâşie de coajă de lămâie, 4 cuişoare, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 1,5 l apă, 250 ml smântâna (grasă).
Mod de preparare: vişinele se spală, apoi li se îndepărtează sâmburii şi codiţele. Se pun la fiert împreună cu zahărul, cuişoarele şi coaja de lămâie (căreia i s-a îndepărtat partea albă). Se lasă la fiert, aproximativ 20 de minute. La final, se adaugă esenţa de vanilie şi smântâna, apoi se lasă puţin să dea în clocot. Se serveşte după preferinţă, la antreu sau la desert. În cazul în care este destinată desertului, se ornează cu frişcă. Este mult mai gustoasă după ce a stat câteva ore la rece.