Main menu

header

de Diana Georgescu

Pentru după-amiezile relaxante, serile festive sau chiar pentru o zi de vacanţă petrecută cu prietenii, cocteilul este o băutură aproape nelipsită. Abundenţa de ingrediente exotice existentă în magazine permite prepararea acestora acasă, fără mari eforturi. Vă oferim câteva idei pentru cocteiluri răcoroase, slab alcoolizate sau chiar fără alcool, puţin diferite faţă de reţetele tradiţionale. Toate ingredientele sunt calculate pentru un pahar dacă nu este specificat altfel.

Cosmopolitan cu mere şi afine
Ingrediente: 45 ml votcă, 30 ml lichior Cointreau, 10 ml suc de afine, 15 ml suc de mere, 5 ml suc de lime, 1 cană cu cuburi de gheaţă, 2 fâşii de coajă de măr (de 2 cm).
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un shaker (mai puţin fâşiile de coajă de măr) şi se agită energic. Se strecoară amestecul într-un pahar de cocteil de 230 ml şi se decorează cu fâşiile de coajă de măr.

Mojito cu lemongrass
Ingrediente: 5 frunze de mentă (verde), 1 fir de lemongrass, 1/2 lime, 2 linguri cu zahăr tos, 1 cană cu cuburi de gheaţă, 50 ml rom alb, 1/2 cană cu apă tonică (sau gazoasă).
Mod de preparare: se taie foarte fin jumătatea verde de lemongrass. Se taie jumătatea de lime în sferturi, se pune o bucată din cele patru împreună cu frunzele de mentă şi bucăţelele de lemongrass într-un pahar înalt şi gros. Cu ajutorul unui pistil (de mojar) se zdrobesc ingredientele din pahar, pentru a-şi elibera uleiurile. Se adaugă zahărul şi încă două bucăţi de lime şi se presează din nou cu pistilul, pentru a obţine mai mult suc. Se umple paharul cu gheaţă, până aproape de marginea acestuia. Se toarnă romul peste gheaţă, apoi se umple paharul cu apă tonică. Se amestecă şi se mai adaugă zahăr dacă este cazul. Se striveşte partea tăiată a firului de lemongrass cu ajutorul unui cuţit şi se introduce în pahar cu partea zdrobită. Se ornează cu sfertul de lime şi se serveşte cu un pai.

Bloody Mary thailandez
Ingrediente: 90 ml suc de roşii proaspăt, 45 ml Lao Kao (sau votcă), 1/4 lime, 1 linguriţă cu sos Worcestershire, 1 linguriţă cu zahăr brun, 1/4 linguriţă cu oţet din orez, 1 vârf de linguriţă cu sare, 1 vârf de linguriţă cu piper, 1 vârf de linguriţă cu fulgi de chilli, 1 felie de lime, 2 tije de coriandru verde, 1/2 cană cu cuburi de gheaţă.
Mod de preparare: se amestecă sucul de roşii cu toate celelalte ingrediente, (mai puţin felia de lime, tijele de coriandru şi cuburile de gheaţă) într-un shaker, apoi se agită energic. Se pun într-un pahar înalt şi gros cuburile de gheaţă, se toarnă amestecul deasupra şi se decorează cu felia de lime şi coriandru verde. Se serveşte cu un pai.

Bloody Mary japonez
Ingrediente: 60 ml votcă, 170 ml suc de roşii proaspăt, 1 linguriţă cu pastă wasabi, 1/2 linguriţă cu sos de soia, 1 linguriţă cu mirin (vin de orez).
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un pahar înalt şi gros şi  se amestecă până se combină. Se serveşte băutura cu un pai de orez.

Bellini cu mango
Ingrediente: 60 ml nectar de mango, 15 ml lichior de mango (sau piersici, caise), 5 ml suc de lime, 120 ml şampanie.
Mod de preparare: se pun într-un pahar înalt cu picior (flute) nectarul, lichiorul şi sucul de lime, şi se amestecă pentru a combina aromele. Se completează cu şampania răcită, apoi se poate servi.

Pina colada cu fructul pasiunii
Ingrediente: 30 ml rom alb, 30 ml rom simplu, 60 ml lichior de cocos, 60 ml suc proaspăt din fructul pasiunii (din opt fructe), 1/4 linguriţă cu seminţe de fructul pasiunii, 1 cană cu cuburi de gheaţă, 1 felie de ananas.
Mod de preparare: se pun într-un shaker sau mixer toate ingredientele şi se amestecă până devin aproape lichide cuburile de gheaţă. Se toarnă totul într-un pahar de 400 ml, în formă de lalea. Se decorează cu felia de ananas.

White Russian cu nucă de cocos
Ingrediente: 30 ml votcă, 15 ml lichior Kahlua, 30 ml lichior Malibu, 40 ml lichior cremă de cocos, 1/2 cană cu cuburi de gheaţă.
Mod de preparare: se pun într-un pahar clasic de whisky toate ingredientele şi se amestecă până se combină aromele. Se serveşte ca atare.

Margarita cu portocale roşii
Ingrediente: 45 ml tequila brună, 30 ml suc de lime, 30 ml suc de portocale roşii, 30 ml sirop de zahăr, 1 cană cu cuburi de gheaţă.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un shaker şi se agită energic. Se pregăteşte un pahar de 150 ml de margarita astfel: se trece o felie de lime pe marginea acestuia; se aşază un strat de sare pe o farfurie şi se trece gura paharului, umezit cu lime, prin sare. Apoi se toarnă cu grijă amestecul în paharul pregătit.

Pont! Paharele în care urmează să fie servite cocteilurile se ţin la frigider minimum două ore. În acest fel, băuturile îşi vor păstra temperatura la care au fost preparate şi, implicit, gustul.

Băuturi nonalcoolice din fructe

Din mere şi suc de grepfrut
Ingrediente: 1 l suc de mere, 1 l suc de grepfrut, 4 batoane de scorţişoară.
Mod de preparare: se taie batoanele de scorţişoară pe lungime şi se pun împreună cu sucul de mere la fiert, până atinge punctul de fierbere. Se ia de pe foc, se răceşte, şi se introduce la frigider pentru trei ore. Apoi se pune sucul de grepfrut şi se decorează cu batoanele de scorţişoară.

Din pepene
Ingrediente: 900 g pepene verde (fără seminţe), 125 ml suc de portocale, 40 ml suc de lime, 4 felii de lime.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele într-un shaker, apoi se pune la rece. Se repartizează în patru pahare înalte şi se decorează cu felii de lime.