Main menu

header

de Diana Georgescu

Sunteţi devoratori de ciocolată, dar în acelaşi timp preferaţi dulciurile uşoare şi puţin alcoolizate? Dintre toate combinaţiile posibile vă prezentăm câteva care să vă satisfacă toate aceste gusturi.

Spumă uşoară de ciocolată
Ingrediente: 500 ml lapte, 75 g ciocolată amară, 150 g cacao, 50 g amidon porumb, 60 g zahăr, 250 ml frişcă, 1 plic zahăr vanilat, pişcoturi, granule de ciocolată.
Mod de preparare: se pun pe foc mic laptele şi ciocolata amară şi se amestecă până când ciocolata este complet topită. Separat se amestecă zahărul cu amidonul şi cu cacaua, peste care se toarnă treptat laptele. Se amestecă şi se pune la foc mic, până când capătă o consistenţă cremoasă. Se toarnă în pahare, după care se pune la frigider pentru 30 de minute. Se mixează frişca şi plicul de zahăr vanilat. Se ornează paharele cu frişcă, câteva granule de ciocolată pe deasupra şi se servesc cu pişcoturi.

Mousse de ciocolată cu mentă
Ingrediente: 100 g ciocolată cu mentă, 50 g de smântână grasă, 250 g ricotta, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 10 frunze de mentă verde.
Mod de preparare: într-un vas aflat pe baie de abur se topeşte ciocolata şi apoi se amestecă împreună cu smântâna şi esenţa de vanilie. Apoi se adaugă ricotta peste ciocolata topită, în cantităţi mici, succesiv. Se amestecă energic până de înglobează bine fiecare cantitate de ricotta, şi abia apoi se adaugă următoarea cantitate. Nu se procedează invers, nu se pune ciocolata peste ricotta, pentru că atunci ciocolata se va răci brusc şi se va întări în particule mici, fără a mai obţine aspectul cremos dorit. După ce s-a integrat toată brânza în ciocolată, se aşază mousse-ul în boluri, se decorează cu frunzuliţe proaspete de mentă şi se lasă la frigider.

Mousse de ciocolată cu mascarpone
Ingrediente: 250 g mascarpone, 150 g ciocolată amăruie (80% cacao), 100 g zahăr brun, 30 g cacao, 200 ml lapte proaspăt, 10 biscuiţi crocanţi, 50 g fructe de pădure.
Mod de preparare: se topeşte ciocolata pe baie de abur. Separat se pun pe foc laptele, zahărul şi pudra de cacao. După topirea zahărului se adaugă ciocolata topită. Se lasă amestecul la răcit, după care se adaugă brânza mascarpone, în cantităţi mici, succesiv. Se amestecă până când se obţine o cremă omogenă. Se pun în pahare bucăţele de biscuiţi, după care se adaugă crema. Se ornează cu fructele de pădure, se lasă la frigider pentru aproximativ o oră.

Mousse cu vanilie, rom şi ciocolată
Ingrediente: 1 baton de vanilie, 450 g frişcă lichidă, 200 ml lapte degresat, 4 gălbenuşuri, 50 g zahăr alb, 1 plic budincă de vanilie, 70 g ciocolată amăruie (min. 75% cacao), 1 lingură cu lichior de portocale, 2 linguri cu rom.
Mod de preparare: se taie batonul de vanilie şi se scoate miezul cărnos cu ajutorul unui cuţit. Se pun la fiert 200 g frişcă lichidă, 100 ml lapte, miezul şi batonul de vanilie. Între timp se amestecă gălbenuşurile cu zahăr, cu praful de budincă şi cu restul de lapte rece. Se adaugă compoziţia în crema aflată în fierbere şi se lasă să prindă consistenţă. Se scoate batonul de vanilie. Se mărunţeşte ciocolata amăruie, care se topeşte cu 4-5 linguri din masa de cremă fierbinte, peste care se stropeşte cu lichiorul de portocale. Romul se toarnă peste budinca fierbinte de vanilie. Până se răcesc cele două şarlote se bate restul de frişcă lichidă. Un sfert din această spumă se omogenizează cu budinca de vanilie şi rom, iar restul cu crema de ciocolată şi portocale. Se porţionează în pahare sau cupe şi se lasă la rece pentru cel puţin 2-3 ore. Se serveşte cu fursecuri, ciocolată rasă, alune pralinate sau fructe confiate.

Tiramisu
Ingrediente: 250 g mascarpone, 400 g frişcă bătută, 3 gălbenuşuri, 100 g zahăr, 250 ml espresso tare, 2 linguri cu băutură alcoolică aromată (amaretto, coniac sau brandy), 18-20 pişcoturi, 50 g cacao (sau ciocolată rasă).
Mod de preparare: se face cafeaua şi se lasă la răcit. Se adaugă băutura alcoolică. Se bate frişca. Se bat gălbenuşurile cu zahărul până când se topeşte zahărul, după care se amestecă bine cu mascarpone, iar crema rezultată cu frişca. Se rup pişcoturile în bucăţi potrivite pentru paharele de servire. Se trec pişcoturile prin cafea. Se aşază în straturi pişcoturile cu crema. Se finisează cu pudră de cacao sau cu 1 lingură cu ciocolată rasă. Se lasă la rece minimum două ore înainte de servire.

Cremă bicoloră
Ingrediente pentru crema de ciocolată neagră: 100 g ciocolată neagră, 1 linguriţă cafea solubilă, 80 ml frişcă lichidă, 1 plic gelatină, 1 albuş de ou. Pentru crema de ciocolată albă: 100 g ciocolată albă, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 100 ml frişcă lichidă, 1 plic gelatină, 1 albuş de ou. Pentru decor: 200 ml frişcă, 100 g ciocolată, 1 linguriţă cu cafea solubilă, 1 plic întăritor pentru frişcă.
Mod de preparare: se bat albuşurile până devin o spumă tare. Se dă frişca lichidă în clocot, se pune deoparte şi se adaugă ciocolata neagră ruptă în cubuleţe şi cafeaua solubilă. Se omogenizează şi se lasă la răcit. Se dă cea de-a doua cantitate de frişcă lichidă în clocot, se pune deoparte şi se adaugă ciocolata albă ruptă în cubuleţe şi esenţa de vanilie. Se omogenizează şi se lasă la răcit. Se dizolvă gelatina şi se adaugă în crema de ciocolată neagră. Se încorporează albuşul bătut şi se pune un strat în pahar. Se dizolvă gelatina şi se adaugă în crema de ciocolată albă. Se încorporează albuşul bătut şi se pune un strat în pahar. Se continuă până la umplerea trei sferturi a paharelor. Se bate restul de frişcă lichidă împreună cu întăritorul. Se decorează paharele, presărând cafea solubilă şi ciocolată topită. Se pun la răcit.

• Scoateţi din frigider desertul cu zece minute înainte de a fi servit şi lăsaţi-l la temperatura camerei, pentru a-şi recăpăta textura cremoasă.