Main menu

header

de Diana Georgescu

Tonul este un peşte cu carne fragedă şi delicată şi textură uleioasă. Extrem de popular în întreaga lume, este preferat pentru prelucrarea sub formă de conserve. Proaspăt sau conservat, acesta poate fi ingredientul ideal pentru preparate rapide, majoritatea reţetelor ce au la bază acest ingredient fiind uşor de realizat şi relativ ieftine. Americanii folosesc tonul la salate sau sandvişuri, în timp ce în Italia adăugarea lui la paste este deja un obicei culinar.

Tartă cu dovlecei şi ardei copţi
Ingrediente: 300 g aluat de foitaj, 2 dovlecei (raşi pe răzătoarea mare), 150 g brânză proaspătă, 185 g ton în suc propriu (scurs şi mărunţit), 2 ardei copţi (tăiaţi fâşii), 1 lingură cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu capere (scurse), 8 măsline negre (fără sâmburi).
Mod de preparare: se încinge cuptorul la 220˚C, se întinde aluatul de foitaj într-o tavă mare, acoperită cu foaie de copt. Se face un chenar, cu grosimea de 1 cm pe margini, prin presare cu muchia cuţitului, cu grijă să nu se taie aluatul. Se înţeapă zona cuprinsă între margini cu o furculiţă şi se dă la cuptor timp de 15 minute. În timp ce aluatul se află la cuptor, într-o tigaie se încinge uleiul de măsline şi se prăjesc dovleceii până se înmoaie şi amestecul începe să devină dens. Se lasă să se răcească puţin, apoi se amestecă împreună cu brânza moale. Se scoate aluatul de foitaj de la cuptor şi se presează în zonele în care s-a umflat, apoi se pune amestecul de dovlecei pe toată suprafaţa aluatului, până în marginile trasate, şi se nivelează. Se presară tonul, caperele şi măslinele şi se aşază fâşiile de ardei. Se dă la cuptor încă 15 minute până ce foitajul este bine copt.

Fript, cu ierburi aromate
Ingrediente: 4 bucăţi de ton (2 cm grosime, 200 g/bucată), 1 ardei iute roşu (mic şi uscat), 1 lingură cu seminţe de coriandru, 1 căţel de usturoi, 1 lingură cu busuioc proaspăt (tocat mărunt), 1 lingură cu coriandru proaspăt (tocat mărunt), sare şi piper negru (proaspăt măcinat), zeama de la o lămâie.
Mod de preparare: ardeiul iute şi seminţele de coriandru se toacă mărunt sau se zdrobesc în mojar. Se adaugă usturoiul, busuiocul, coriandrul şi zeama de lămâie, după gust. Se amestecă şi se face o pastă. Bucăţile de ton se aşază pe o tavă, se presară sare şi piper, apoi şi se freacă bine cu amestecul de verdeţuri. Se poate folosi o tigaie grill sau una obişnuită, care a fost frecată cu un prosop de hârtie îmbibat în ulei, apoi se pun în ea bucăţile de ton. Tigaia trebuie să fie încinsă, pentru a evita lipirea peştelui. Se lasă să se rumenească, între 45 şi 60 de secunde, pe fiecare parte. Se serveşte cu salată, cartofi prăjiţi sau fierţi şi lămâie. Sunt foarte potrivite şi câteva roşii uscate la soare şi marinate, măsline, capere.

Cartofi umpluţi cu ton şi brânză de vaci
Ingrediente: 225 g de ton din conservă, 1/2 ardei iute roşu (tocat), 1 ceapă verde (tăiată fin), 100 g roşii cherry, 1/2 cană cu coriandru verde (tocat), 3 cartofi copţi, 150 g brânză de vaci.
Mod de preparare: se amestecă tonul din conservă, scurs, cu ardeiul iute, ceapa verde, roşiile cherry tăiate jumătăţi, coriandrul tocat fin şi cu brânza de vaci. Se taie o fantă într-un cartof copt şi se umple cu amestecul rezultat. Se servesc alături de salată verde.

Salată cu paste şi maioneză
Ingrediente: 2 felii de bacon prăjit, 1 castravete verde (feliat), 1 conservă cu ton, 1 conservă cu fasole boabe, 1 conservă cu mazăre fină, 100 g paste (fierte), 100 g maioneză, 1 căţel de usturoi (tocat), 1 linguriţă cu busuioc uscat, sucul de la o lămâie, 1 castravete (feliat), sare, piper, 1 lingură cu oţet.
Mod de preparare: într-un bol încăpător se amestecă ingredientele şi se lasă la frigider minimum o oră, înainte de servire, astfel încât ingredientele să-şi împrumute aromele. Se serveşte cu lipii proaspete sau cu feliuţe de pâine prăjită.

Dovlecei umpluţi
Ingrediente: 3 dovlecei, 1 ceapă, 4 roşii (descojite), 1 conservă cu ton, 50 g fidea, 200 g caşcaval (ras), 3 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu busuioc, sare, piper, praf de chili.
Mod de preparare: se spală şi se curăţă dovleceii, se taie pe lungime şi se îndepărtează miezul. Ceapa se taie cubuleţe şi se căleşte în ulei, după care se pun fideaua şi roşiile tăiate cubuleţe. Se adaugă tonul bine scurs, se condimentează cu sare, piper şi busuioc, se poate pune şi puţin praf de chili, după gust. Se fierbe amestecul la foc încet, timp de 5 minute, până când devine omogen. Cuptorul se încinge la 200°C. Se umple fiecare dovlecel şi se presară caşcaval ras deasupra, apoi se introduc în cuptor pentru 30 de minute. Se serveşte ca atare, cu salată verde sau cu roşii proaspete.

Pont! Tonul se asociază cu următoarele condimente: mărar, cimbru, lămâie, pătrunjel, busuioc. Acestea trebuie adăugate chiar înainte de servire.

Luptă cu tumorile de sân

Pe lângă proprietăţile sale culinare, el oferă multiple beneficii din punct de vedere nutriţional, fiind recomandat atât pentru copii, cât şi pentru femeile însărcinate. Consumul a două conserve de ton pe săptămână asigură necesarul de acizi graşi Omega 3. Acest grup de acizi polinesaturaţi protejează organismul împotriva atacului de cord şi luptă împotriva cancerului de sân, ovarian şi de col şi au un rol important în reducerea colesterolului şi a presiunii ateriale.

• Evitaţi consumul excesiv, care poate fi dăunător, din cauza unei toxine numită methylmercur. Aceasta, care se găseşte şi în macrou, poate provoca probleme neurologice.