Main menu

header

de Diana Georgescu

Combinaţiile culinare pe bază de ouă şi legume, brânzeturi sau chiar carne sunt foarte răspândite în special în ţările mediteraneene şi reprezintă o alegere potrivită în sezonul cald. În Italia se numesc „frittata”, în Spania „tortilla de patatas”, iar în ţările arabe „eggah sau ajjah”, dar ele sunt, de fapt, o varietate de omletă realizată din mai multe ouă, aromată cu ierburi, la care se adaugă legume, fructe (în special tomate), brânzeturi şi uneori carne. Servită fierbinte sau rece, este un fel de mâncare foarte versatil, fiind potrivit pentru orice masă a zilei sau chiar pentru picnicuri sau petreceri în grădină. Vă dezvăluim reţetele tradiţionale ale câtorva ţări, urmând ca pe baza combinaţiilor respective să vă alcătuiţi varianta preferată.

Frittata cu legume la cuptor
Ingrediente: 6 ouă, 100 g telemea, 100 g broccoli, 1 lingură cu smântână slabă (opţional), 1 ardei roşu, 1 ardei verde iute (opţional), 2 linguri cu porumb din conservă, 10 măsline (fără sâmburi), sare, piper, oregano.
Mod de preparare: bucheţelele de broccoli se spală şi se taie dacă sunt prea mari, apoi se taie ardeiul roşu fâşii, iar cel iute rondele. Măslinele se taie rondele, iar brânza se mărunţeşte cu furculiţa. Ouăle se bat ca pentru orice omletă, cu sare, piper, oregano, iar apoi se adaugă smântâna şi se mai bat puţin. Se adaugă legumele tăiate, porumbul şi telemeaua şi se amestecă uşor. Vasul pentru cuptor se unge cu câteva picături de ulei şi se toarnă amestecul de ouă şi legume. Se introduce în cuptorul încins la 180°C pentru vreo 30 de minute, până când se rumeneşte frumos, iar frittata este coagulată pe toată suprafaţa. Se serveşte tăiată felii, caldă sau rece, eventual cu un sos din roşii proaspete.

Frittata cu ciuperci
Ingrediente: 6 ouă, 300 g ciuperci, 1 ceapă verde, 2 linguri cu ulei, 2 linguri cu smântână, piper, sare, 1/2 linguriţă cu ardei iute Cayenne (uscat).
Mod de preparare: ceapa se spală şi se taie mărunt, iar ciupercile felii, respectiv codiţele rondele. Într-o tigaie antiaderentă se pune o lingură cu ulei de măsline şi se adaugă ceapa, pentru a se căli la foc mic. Apoi se adaugă ciupercile, se presară sare, piper şi ardeiul Cayenne. Ouăle se bat, apoi se adaugă smântâna şi se toarnă amestecul de ouă peste ciuperci. Se introduce în cuptorul încins la 180°C, pentru 10 minute, până când se rumeneşte frumos, iar frittata este coagulată uniform. La fel ca toate celelalte variante, se poate servi rece sau caldă, după preferinţă.

Kuku Sabzi (frittata persană cu verdeţuri)
Ingrediente: 5 ouă, 1 cană cu pătrunjel verde tocat, 1 cană cu mărar verde tocat, 1 cană cu chives tocat, 1 cană cu coriandru verde tocat, 1/3 cană cu nuci (sau alune de pădure), 2 linguri cu zereshk (fructe de pădure iraniene), 1 lingură cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu praf de copt, sare, piper.
Mod de preparare: verdeţurile tocate se amestecă, iar alunele se pun într-o tigaie încinsă şi se rumenesc puţin. Într-un bol se bat ouăle, se adaugă praful de copt, sare şi piper, apoi se încorporează verdeţurile, alunele şi cantitatea de zereshk şi se amestecă până când se încorporează toate ingredientele. Într-o tigaie antiaderentă se pune o lingură cu ulei de măsline, se încălzeşte puţin şi se adaugă amestecul, apoi se pune un capac şi se lasă la foc foarte încet aproximativ 20 de minute. Se taie în patru, se întorc feliile şi se mai coc pentru alte 10-15 minute, până când se rumeneşte frumos şi verdeţurile sunt preparate.

Tortilla de patatas
Ingrediente: 800 g cartofi, 2 cepe (mari), 6 ouă, 3 linguri cu ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: ceapa se curăţă şi se taie cuburi mici. Într-o tigaie antiaderentă, mai încăpătoare, se pune o lingură cu ulei de măsline şi se adaugă ceapa, pentru a se căli la foc mic. Se presară sare, care facilitează procesul de călire. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie felii foarte subţiri, eventual cu ajutorul robotului de bucătărie. Când ceapa a devenit aurie se adaugă restul de ulei şi se pun felile de cartofi, amestecând încet, până când uleiul se răspândeşte printre cartofi. Se pune un capac şi se lasă la foc foarte încet aproximativ 10 minute. În acest timp se bat ouăle, se adaugă sare şi piper şi se toarnă peste amestecul din tigaie, după ce acesta a mai fost amestecat încet, în prealabil. Se lasă alte 10 minute la aceeaşi intensitate foarte redusă a flăcării, cu capacul pus. Se poate introduce la cuptor, încins la 180°C, situaţie în care se renunţă la capac. Preparatul este gata atunci când pe margini este rumenit şi se desprinde cu uşurinţă din tigaie. Se serveşte tăiată felii, caldă sau rece. Se poate păstra în frigider maximum 48 de ore.

Frittata, o varietate înrudită

Pentru frittata amestecul se coace un timp mai îndelungat, între 5 şi 15 minute, la o intensitate mai mică a focului, până când partea inferioară este rumenă, iar cea superioară este încă umedă. Există variante, care depind de caracteristicile componentelor, în care frittata este coaptă în cuptor sau întoarsă pe cealaltă faţă. Spre deosebire de omletă, care este servită integral la o masă, frittata este compusă dintr-o cantitate mai mare de ouă, este tăiată în felii şi se serveşte rece sau caldă, alături de salate, legume proaspete, măsline, sosuri sau pâine. Există mai multe ingrediente la frittata, dintre care cel puţin unul opţional, iar acestea sunt amestecate în starea naturală cu ouăle, înainte de a fi turnate în vasul de gătit, spre deosebire de omletă, unde celelalte componente ale acesteia sunt preparate termic, înainte de a fi adăugate ouăle bătute, deasupra.