Main menu

header

de Diana Georgescu

Antreu sau desert, în funcţie de preferinţa sau necesitatea dumneavoastră, tartele reprezintă un preparat mereu la îndemână, uşor de realizat, cu ingrediente de bază aflate în cămara fiecăruia. De îndată ce sunt cunoscute principiile de bază puteţi să vă folosiţi resursele şi fantezia pentru a avea o gustare apetisantă sau un dulce surprinzător de aspectuos. În plus, tartele au avantajul că pot fi preparate ca atare şi menţinute în frigider câteva zile, pentru a fi umplute la nevoie.

Aluatul
Ingrediente: 200 g făină, 100 g unt (rece şi tăiat cubuleţe), 1 ou întreg, 1/4 linguriţă cu sare, 1 lingură cu zahăr, 1 lingură cu coajă rasă de lămâie, 2 linguri cu lapte.
Mod de preparare: se pun într-un castron (sau în vasul robotului de bucătărie) cantitatea de făină, untul şi oul. În cazul în care se face o tartă dulce se adaugă zahărul şi coaja rasă de citrice. Dacă tarta este sărată, se exclud aceste ingrediente şi se pune 1/4 linguriţă cu sare. Se amestecă bine ingredientele, până se formează un aluat compact şi nisipos. Pentru a se lega, se adaugă cele 2 linguri cu lapte şi se amestecă în continuare. Se păstrează aluatul la frigider timp de 30 de minute. Se încinge cuptorul la 200°C, se întinde aluatul de tartă într-o formă cu diametrul dorit (şi fundul detaşabil dacă diametrul este mare). Se înţeapă aluatul în mai multe locuri cu o furculiţă, se acoperă cu foaie de copt şi se umple cu boabe uscate de fasole. Se coace 12 minute, apoi se îndepărtează fasolea şi hârtia de copt. Se mai lasă la cuptor încă 5 minute, până se rumeneşte puţin blatul, apoi se reduce temperatura cuptorului la 180°C, după aceea se urmează paşii reţetei pe care doriţi s-o preparaţi.

Cu brânză şi praz
Ingrediente: 500 g aluat de tartă, 50 g unt, 500 g praz (curăţat şi feliat), 3 ouă, 75 ml smântână pentru gătit, 75 ml lapte, 1 linguriţă cu muştar, 100 g brânză maturată rasă, 85 g pesmet, 50 g alune de pădure, 2 linguri cu pătrunjel tocat, sare, piper.
Mod de preparare: se încinge cuptorul la 200°C, se întinde aluatul de tartă într-o formă cu diametrul de 23 cm, conform celor descrise anterior. Între timp se prepară umplutura. Se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă prazul, se acoperă cu un capac şi se lasă pe foc mic timp de 20 de minute, până se înmoaie, apoi se lasă deoparte să se răcească. Separat se amestecă ouăle, smântâna, laptele, muştarul, 50 g din brânza maturată rasă şi se asezonează cu sare şi piper. Se distribuie uniform umplutura de praz, apoi se toarnă compoziţia cu ou. Se coace 25 de minute. Pentru crustă se combină 50 g brânză maturată rasă, pesmetul, alunele de pădure şi pătrunjelul tocat. Se scoate tarta şi se distribuie amestecul pentru crustă uniform. Se pune tarta înapoi în cuptor 15 minute, până se rumeneşte uşor.

Cu brânză şi verdeaţă
Ingrediente: 750 g brânză (dulceagă sau picantă), 200 g unt, mărar (tocat mărunt), 2 linguri cu ceapă verde (tăiată rondele fine), 2 linguri cu ceapă roşie (sau sfeclă), 2 linguri cu seminţe de rodii, sare, piper.
Mod de preparare: se lasă untul să se încălzească, se adaugă verdeaţa şi ceapa, apoi se amestecă toate ingredientele cu brânza, sare şi piper. Se umplu tartele şi se ornează cu seminţele de rodie. Se păstrează la frigider maximum trei zile.

Cu ciuperci şi caşcaval
Ingrediente: 400 g aluat (pentru tarte sărate), 300 g ciuperci, 200 g caşcaval ras, 100 g mozzarella, 3 cepe (medii), 2 linguri cu pătrunjel, 2 linguri cu mărar, sare, piper.
Mod de preparare: se curăţă ciupercile, se spală rapid sub jet de apă şi se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant de bucătărie. După ce s-au scurs se taie în bucăţi potrivite şi se pun la călit într-o tigaie cu ceapa şi puţin ulei, iar spre sfârşit se adaugă verdeaţa, sarea şi piperul şi se mai lasă 5 minute la foc potrivit. Se încălzeşte cuptorul la 200°C. Pentru acest preparat se pot folosi forme mici pentru tarte, care se îmbracă însă cu aluatul, aranjat în aşa fel, încât să pară mici coşuleţe. Aceste coşuleţe se umplu cu compoziţia de ciuperci, care se întinde uniform în forme, se presară caşcavalul ras şi mozzarella şi se bagă la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Se servesc călduţe sau reci, ca antreu.

Cu mere
Ingrediente: 500 g aluat de tartă, 600 g mere (fără coajă şi sâmburi), 50 ml apă, 50 g zahăr, 1/2 păstaie de vanilie, 1 lingură cu suc de lămâie.
Mod de preparare: merele curăţate de coajă şi de sâmburi se taie în feliuţe subţiri. Aproximativ o treime dintre ele se stropesc cu sucul de lămâie şi se pun deoparte. Restul se amestecă bine cu zahărul, conţinutul păstăii de vanilie şi apa şi se fierb la foc potrivit până se înmoaie. Apoi se bat puţin cu un tel, pentru a arăta ca o cremă, dar e preferabil să mai rămână bucăţele de măr prin umplutură. Cât timp se răcesc merele, din aluatul de tartă se face o foaie subţire, care se transferă în tava de tartă şi se mai ţine la rece timp de 20 de minute. Se încălzeşte cuptorul la 200°C, se scoate forma de tartă din frigider şi se înţeapă aluatul în câteva locuri cu ajutorul unei furculiţe. Apoi se întinde umplutura de mere pe toată suprafaţa şi se aranjează deasupra feliuţele puse deoparte. Se ţine la cuptor cam 35 de minute, până aluatul şi merele se rumenesc. Se poate servi cu sirop de caramel.

Cu cremă de vanilie şi fructe
Ingrediente: 24 de tarte dulci (coapte), 1 l lapte , 4 ouă, 300 g zahăr, 200 g unt, 100 g făină, 1 lingură cu extract de vanilie, 1 compot de piersici, 400 g struguri albi, 2 plicuri cu gelatină transparentă.
Mod de preparare: se amestecă ouăle, zahărul, extractul de vanilie şi făina. Se pune laptele la fiert şi se adaugă compoziţia de ouă. Se amestecă foarte des ca să nu se prindă crema. După ce aceasta se îngroaşă şi devine consistentă se opreşte focul şi se încorporează untul. Se acoperă crema cu o folie alimentară ca să nu facă crustă şi apoi se lasă să se răcească. Se umplu cu cremă de vanilie şi se decorează cu fructe. Gelatina se prepară conform instrucţiunilor de pe ambalaj, de obicei praful se dizolvă în apă rece, la care se adaugă zahăr şi suc de fructe, şi se încălzeşte pe foc. Apoi se lasă la răcit câteva minute şi se toarnă cu ajutorul unei linguri deasupra fructelor. Când se răceşte oferă un aspect sticlos, strălucitor desertului.