Main menu

header

11-02-1de Gabriela Niculescu

Roxana Iliescu a fost atrasă de bucătărie dintotdeauna, dar, de când au venit pe lume cele două fiice ale sale, preocuparea sa pentru arta culinară a devenit pasiune. O pasiune pentru alimentaţie sănătoasă, dar gustoasă. Şi pentru că a primit întrebări şi-a dorit să dea răspunsuri, iar acest lucru îl face acum la şcoala de bucătărie pe care a deschis-o: „Scuola di Cucina Semplice Semplice”. Din aceeaşi pasiune s-a născut şi un DVD cu zece reţete speciale pentru Sărbători, şi nu numai. Pe câteva dintre ele ni le-a oferit şi sperăm să vă inspire.

„Ideea şcolii o aveam de zece ani”
- De unde a venit ideea de a înfiinţa „Scuola di Cucina Semplice Semplice”?
- Ideea o aveam de acum zece ani, de când m-am întors din Italia, unde am absolvit cursurile şcolii de gătit „Susanna Badii”, Susana fiind una dintre cele mai bune Maestra di Cucina (n.r. - maestru în arta culinară) din Toscana, colaboratoarea celui mai urmărit cooking show din Italia, „Prova del Cuoco” de la Rai Uno. Doar că atunci nu m-a luat nimeni în serios. Eram şi gravidă şi am amânat. Până când o prietenă m-a întrebat unde poate urma nişte cursuri pentru amatori... şi au renăscut pasiunea şi dorinţa de a împărtăşi experienţa din Italia.

- Cui i se adresează această şcoală şi ce pot învăţa cursantele tale?
- Şcoala mea are cursuri de gătit pentru amatori, cursuri de bază şi specializate pe diversele bucătării sau pentru Sărbători, dar are şi programe speciale pentru evenimente, cu show de gătit interactiv. Cursanţii, pentru că sunt şi bărbaţi, află trucuri care să le facă viaţa mai uşoară în bucătărie, secrete de bază ale bucătăriei, în special mediteraneene, de la care se poate construi orice. Paste, sosuri, peşte, carne, pâine, dulciuri, toate în reţete simple, dar supergustoase şi spectaculoase.

„Am vrut să arăt cât de simplu se poate găti... altfel”
- Ai scos şi un DVD cu zece reţete speciale pentru Sărbătorile de iarnă. Sunt la îndemâna oricui sau se adresează doamnelor cu experienţă în bucătărie?
- Ideea DVD-ului s-a născut tot în Italia, la cursul Susannei Badii, exact pentru Crăciun şi Revelion. Am gătit cu ea atunci un meniu de Sărbători de la A la Z şi mi-a folosit ani la rând. Am profitat de faptul că primul site din România de delicaterie italiană, I Regali di Francesca, a invitat-o pe Susanna aici şi am vrut să arăt româncelor cât de simplu se poate găti... altfel pentru Sărbători. Deci este dedicat tuturor celor care vor să facă magie în bucătărie, indiferent de experienţă.

- Ce îţi place cel mai mult să găteşti?
- Lucruri sănătoase, simple, dar neapărat savuroase. Nu cred în diete sau în mâncăruri aparent sănătoase, dar insipide, inodore, incolore. Bucătăria înseamnă... bucurie, pasiune, imaginaţie, culoare, recunoştinţă, energii pozitive.

4 reţete speciale oferite de Roxana Iliescu

Prune umplute sub plăpumioară
Vă sunt necesare 20 de prune uscate, 10 bucăţi de miez de nucă întreg sau 20 de jumătăţi şi 20 de felii subţiri de slăninuţă. Fiecare prună se umple cu jumătate de miez de nucă şi se înveleşte cu grijă şi cu dragoste cu o felie subţire de slăninuţă. Se lasă 2-3 minute în cuptorul încins la 180 de grade, iar rezultatul este o delicatesă de nedescris. Combină măiastru dulcele cu săratul, slăninuţa topeşte inima rigidei prune uscate, iar nuca aduce acel crocant neaşteptat pentru care sar în sus de bucurie toate papilele noastre gustative.

Şoricei năzdrăvani
Pentru aceştia aveţi nevoie de 7 ridichi, 14 cuişoare, un colţ de brânză tare (de oaie sau de capră). Aceasta este o altă reţetă ideală pentru copii, ca să îi determinaţi să mănânce şi un pic de legume, şi un pic de brânză. Ridichile nu se curăţă de codiţă, dar se taie frunzele, astfel încât să rămână un năsuc verde. Din partea de jos se taie două felioare ce vor deveni urechile şi îi lăsăm pe copii să le ataşeze în partea superioară, în două fante pe care le facem noi de o parte şi de cealaltă a ridichii. Tot ei pun cuişoarele în loc de ochi şi se vor mândri cu şoriceii lor până când îi vor mânca şi cu pătrăţelele de brânză cu tot pe care-i aşază!!!

Piept de porc Casa Warsteiner cu 3 „salse” şi cartofi la tigaie
Aveţi nevoie de 1 kg de piept de porc, 500 g cartofi albi, sare, piper, cimbru, oregano, miere, ardei iute, praf de usturoi, ulei de floarea-soarelui şi sosul Warsteiner (format din trei sosuri - tomat, iute şi dulce acrişor). Pieptul întreg se uşurează de surplusul de grăsime şi se taie coastă cu coastă, se freacă cu sare, piper şi usturoi şi se pun la cuptor timp de 40 de minute la 120 de grade. Apoi se scot, se ung cu miere, ardei iute, cele 3 sosuri salsa şi se lasă la macerat câteva minute, după care se pun pe grătar încins până la rumenire (aproximativ 15 minute). Cartofii se fierb în coajă câteva minute, apoi se taie în bucăţi mari, se condimentează cu cimbru, sare, piper şi oregano şi se trec prin ulei încins până se rumenesc şi ei veseli. Este o reţetă absolut delicioasă pentru o seară friguroasă!

Paste tacconi în dovleacul Cenuşăresei
Vă sunt necesare 400 g de paste tacconi (puteţi folosi orice alt fel de paste late în locul acestora), 1 praz tăiat cubuleţe, un dovleac golit de miez, miezul dovleacului tăiat cubuleţe, 200 g cârnaţi proaspeţi, 200 g ciuperci, de preferat porcini, dar şi amestec congelat e bun, jumătate de pahar cu vin, 2 polonice cu supă, ulei de măsline, sare şi piper. Se căleşte prazul în ulei, apoi se adaugă dovleacul şi supa caldă. Se sărează, se piperează şi se pisează cu furculiţa. Într-o altă tigaie se prăjesc cârnaţii cu ciupercile şi cu vinul alb. Se fierb pastele după instrucţiunile de pe pungă şi se adaugă în tigaia cu cârnaţi şi se amestecă totul cu pasta de dovleac. Se serveşte cald în dovleacul ţinut un pic la cuptor ca să nu se răcească pasta. Va primi cu siguranţă notă 10 cu felicitări atât pentru gust, cât şi pentru prezentare!

„Nu cred în diete sau în mâncăruri aparent sănătoase, dar insipide, inodore, incolore“