Main menu

header

de Diana Georgescu

Broccoli este încă o legumă puţin cunoscută şi îndrăgită în ţara noastră. Asocierea acesteia cu unt, smântână, lapte, brânză sau cu condimente şi alte legume îi poate conferi o savoare deosebită, permiţându-vă să o introduceţi în reţetarul cotidian. Vă oferim câteva idei, ce pot constitui baza pe care puteţi experimenta şi adapta, după gust, multe alte reţete.

Salată cu seminţe
Ingrediente: 1 buchet de broccoli, 1 lingură cu sultanine (stafide mari, aurii), 1 lingură cu seminţe de floarea-soarelui (descojite), 1 ceapă roşie (tăiată cubuleţe), 2 felii de bacon, 1 lingură cu oţet, 3 linguri cu maioneză, 1 linguriţă cu zahăr brun, sare, piper.
Mod de preparare: se despart bucheţelele de broccoli, se pun într-un vas cu apă rece şi puţină sare, pentru a îndepărta eventualele insecte sau paraziţii ascunşi în inflorescenţă. Se lasă timp de 10 minute şi se spală sub jet de apă. Se taie bucăţele baconul şi se frige în tigaie. Se amestecă într-un bol broccoli, seminţele, sultaninele, ceapa roşie, piperul şi baconul. Din maioneză şi oţetul în care s-a dizolvat zahărul brun şi sarea se face un dressing. Se toarnă deasupra salatei. Se serveşte rece, după un interval de minimum 30 de minute de la pregătire.

Gratinat
Ingrediente: 1 buchet de broccoli, 100 g roşii uscate, 100 g brânză de oi maturată, 1 linguriţă cu oregano uscat, 1/2 linguriţă cu piper de 5 feluri, 2 linguri cu ulei de măsline, sare de mare.
Mod de preparare: broccoli se curăţă (conform descrierii de mai sus), apoi se pune într-un vas cu apă care clocoteşte şi se lasă 5 minute să fiarbă. Se scoate şi se pune într-un vas cu apă rece şi cuburi de gheaţă pentru alte 5 minute. Se scoate şi se pune într-o strecurătoare. Aţi realizat astfel un şoc termic, permiţând legumei să-şi păstreze culoarea verde intens pe toată durata preparării. Se încălzeşte cuptorul la 190°C. Într-un vas termorezistent se pun bucheţelele de broccoli, roşiile uscate tăiate în cubuleţe şi brânza (sfărâmată cu ajutorul unei furculiţe). Se stropeşte totul cu uleiul de măsline, se presară sare de mare, oregano şi piperul măcinat şi se dă la cuptor timp de 15 minute. Este un fel principal rapid şi sănătos.

Supă-cremă
Ingrediente: 1 buchet de broccoli, 5 linguri cu unt, 1 ceapă (tăiată fin), 1 tijă de apio (ţelină crescută pentru frunze), 500 ml supă de pui, 3 linguri cu făină, 300 ml lapte, sare, piper alb.
Mod de preparare: se pun 2 linguri cu unt într-o oală, se sotează ceapa, se adaugă apio (tăiată în cubuleţe), broccoli (curăţat şi spălat) şi supa de pui. Se fierbe totul timp de 10 minute, acoperit. Se răceşte puţin, apoi se pasează cu ajutorului unui blender. Într-o tigaie mică se încălzesc uşor 3 linguri cu unt, se încorporează făina şi se pune apoi laptele. Când s-a îngroşat se adaugă peste supa pasată, se presară sare şi piper şi se serveşte caldă, cu crutoane.

Piure
Ingrediente: 1 buchet de broccoli, 2 linguri cu unt, 2 căţei de usturoi (tocaţi mărunt), 1 lingură cu făină, 100 ml lapte, sare, piper alb.
Mod de preparare: broccoli se curăţă, apoi se pune într-un vas cu apă care clocoteşte şi se lasă 10 minute să fiarbă. Se aplică şocul termic (descris anterior), apoi se pasează cu ajutorul unui blender. Într-o tigaie se încălzeşte uşor untul, se pune usturoiul tocat, se încorporează făina şi se adaugă apoi laptele. Când s-a îngroşat se adaugă piureul de broccoli, se amestecă pentru a se lega şi se pun sare şi piper alb, proaspăt măcinat.

Cu paste
Ingrediente: 100 g bucheţele de broccoli, 100 g morcovi, 100 g praz subţire, 300 ml supă de legume, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 roşie (descojită, curăţată de seminţe şi tăiată cubuleţe), 2 fire de ceapă verde, 350 g paste făinoase (din grâu dur), 30 g parmezan (feliuţe foarte subţiri), 10 boabe de piper, sare.
Mod de preparare: se pun toate legumele într-un vas cu apă care fierbe, în care s-a adăugat o cantitate rezonabilă de sare. Se fierb timp de 5 minute, apoi se trec într-un vas cu apă rece cu gheaţă, pentru a le face să-şi păstreze culoarea şi consistenţa. Se tamponează cu prosop de hârtie şi se taie felii morcovul, segmente mai mici broccoli, iar prazul pe diagonală, în felii de 3 cm. Supa de legume se încălzeşte într-un vas şi se lasă să fiarbă până se reduce la o treime din cantitate (100 ml). Se bate cu ajutorul unui mixer, încorporându-se încet uleiul de măsline. Se pune înapoi în vas, se adaugă legumele tăiate, roşia şi ceapa verde (tăiată fin), sare, piper şi se ţine la cald. Se fierb pastele în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, pentru a se păstra „al dente”. Se strecoară şi se adaugă peste legumele din vas, se amestecă cu grijă şi se presară feliuţe foarte subţiri de parmezan şi piper măcinat mare. Poate constitui un fel principal sau o garnitură la peşte sau carne de pasăre.

Budincă din brânză
Ingrediente: 200 g cremă de brânză, 350 g făină, 50 ml apă, 1,5 linguriţe cu sare, 1 broccoli fiert, 3 ouă, 50 g brânză rasă, 150 g smântână, sare, piper alb.
Mod de preparare: într-un castron se pune 1 ou, împreună cu crema de brânză şi sarea. Se adaugă treptat apă şi făină până se obţine un aluat ferm (care nu se lipeşte de mâini). Se tapetează cu unt şi făină o tavă de cozonac. Se bat ouăle spumă şi se amestecă cu brânza rasă şi smântâna, sare şi piper alb. Se întinde aluatul în foaie mai groasă şi cu acesta se căptuşeşte tava de cozonac. Peste aluat se presară puţin pesmet, pentru a se evita umezirea aluatului. Când tava este pregătită, se pun bucheţelele de broccoli fiert. Peste acesta se toarnă amestecul de ouă, cu brânza rasă şi smântâna. Tava se introduce la cuptor, pentru 40 de minute, la foc mic.

• Broccoli este o legumă cu valoare nutritivă ridicată - conţine din belşug fier, acid folic şi vitamina C.