Main menu

header

  În această perioadă, fiecare gospodină îşi pregăteşte borcanele cu murături, dulceţuri şi zacuscă pentru iarnă. Chiar dacă magazinele sunt pline de astfel de preparate, şi mulţi le preferă, ele nu se compară cu cele făcute în casă, cu drag şi îndemânare. Iată câteva reţete de conserve de iarnă pentru cei care nu vor să uite gustul de altădată.

 Varză murată cu mere
Ingrediente: 450 g varză roşie, 600 ml oţet din vin roşu, şase boabe de piper negru, două cepe, două mere mari, două linguri cu sare, două linguri cu boabe de muştar, 50 g zahăr tos, un baton ienibahar, un sfert de linguriţă de cuişoare.
Mod de preparare: se curăţă varza, se taie subţire şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Ceapa se taie foarte mărunt şi se aşază peste varză, se sărează, şi se lasă la scurs împreună. După o jumătate de oră se pune totul într-o cratiţă, se adaugă merele, zahărul şi oţetul şi se pun la fiert. Celelalte ingrediente se pun pe o bucată fină de pânză, ce se strânge ca un săculeţ şi se introduce în cratiţă alături de varză. Când începe să fiarbă se dă focul la minimum şi se continuă fierberea timp de aproximativ 30 de minute. Se scoate apoi săculeţul, se scot murăturile şi se pun în borcane, ce se închid ermetic şi se lasă într-un loc întunecos şi răcoros.

  Vinete murate
  Ingrediente: două vinete medii, o varză albă, două rădăcini de ţelină, câteva foi de viţă, hrean, sare. Pentru saramură: o lingură cu sare la un litru de apă.
Mod de preparare: vinetele se curăţă şi se taie longitudinal. Se pun apoi la fiert două minute în apă cu sare. Vinetele se opăresc în apă doar cât să se înmoaie, apoi se scot şi se lasă una-două ore la scurs. Între timp se prepară saramura în care se vor mura vinetele: se fierbe apa cu sare timp de un minut. Pentru umplutură: varza se toacă fin, se amestecă împreună cu ţelina şi cu morcovul ras şi se freacă, pentru a se înmuia, cu o lingură cu sare. Vinetele bine scurse se umplu cu amestecul de varză, se înfăşoară în frunze de viţă şi se leagă. După aceea se aşază în borcane şi se toarnă peste ele saramura. Borcanul cu vinete murate trebuie ţinut într-un loc călduţ în prima săptămână, apoi se poate muta într-un loc mai răcoros. Acestea pot fi consumate după două-trei săptămâni.

  Gem de prune cu nucă şi rom
  Ingrediente: două kilograme de prune, 1,2 kg zahăr, un baton de vanilie, cuişoare, o bucată de scorţişoară, cinci mililitri rom, 50 g miez de nucă.
Mod de preparare: prunele, fără sâmburi, se pun la fiert  timp de 30 de minute cu zahărul, scorţişoara, vanilia şi cuişoarele. Dacă este necesar se ia spuma din când în când. Se adaugă romul şi nucile tăiate bucăţi mai mari. Se lasă să clocotească cinci minute, apoi se pune gemul în borcane, ce se închid ermetic şi se acoperă cu şervete de bucătărie până se răceşte conţinutul.

  Zacuscă de conopidă
  Ingrediente: o conopidă, trei cepe, două linguri cu oţet de vin, un kilogram de roşii sau trei-patru linguri cu bulion, câteva felii de lămâie, sare, piper, puţin zahăr, o foaie de dafin, cimbru, frunze de pătrunjel.
Mod de preparare: se fierbe conopida în apă cu sare. Se fierb cepele tăiate felii în oţet diluat cu apă, în care se adaugă sosul de roşii sau bulionul, foaia de dafin, cimbrul, sarea, piperul, zahărul, feliile de lămâie şi pătrunjelul. Se toarnă sosul cald peste conopida scursă de zeamă. Se lasă una-două ore în acest sos, la rece. Apoi se pune în borcane, ce se închid ermetic.

Cristina Tache

  Aromă cu foi de dafin
  Pentru un gust deosebit sau pentru a preveni înmuierea legumelor, în conserve se adaugă diverse mirodenii.
- Cimbrul are o aromă puternică şi proprietăţi antiseptice. Se adaugă la preparatele din carne şi la buchetele de verdeţuri asortate;
- Usturoiul, ceapa, mărarul se adaugă la castraveţi, în saramură sau în oţet;
- Boabele de muştar sunt indicate la mai toate conservele de legume;
- Foile de dafin se adaugă la conserve, pentru o aromă deosebită;
- Boabele de piper şi hreanul menţin gogoşarii tari;
- Menta, coaja de lămâie sau de portocală dau aromă oţetului;
- Tarhonul se utilizează pentru aromatizarea oţetului, la preparatele din peşte sau din pui;
- Busuiocul dă o aromă specială uleiului din diverse conserve;
- Ardeiul iute, ienibaharul sau rozmarinul se folosesc pentru marinate.